Turcia şi Ucraina sunt cele mai vulnerabile state din Europa Centrală şi de Est, Orientul Mijlociu şi Africa (CEEEMEA) în cazul apariţiei unei noi crize financiare precum cea din 2008, se arată într-un raport realizat de economiştii de la banca americană de investiţii Goldman Sachs. Turcia "a acumulat dezechilibre externe substanţiale", iar programul Fondului Monetar Internaţional cu Ucraina a fost pus deoparte, cred analiştii Gold-man Sachs, Clemens Grafe şi Ahmet Akarli, citaţi de Agerpres. În plus, Rusia ar fi şi ea expusă, însă "sistemul bancar mai rezistent şi flexibilitatea rublei" ar limita impactul unei noi crize, susţin analiştii.
• Premierul ucrainean: Kievul nu are nevoie de bani de la FMI
Ucraina nu are nevoie de o nouă tranşă de la Fondul Monetar Internaţional a declarat vineri prim-minis-trul ucrainean, Mykola Azarov, în condiţiile în care, joi, Fondul a anunţat că a decis să amâne, pentru luna octombrie, vizita misiunii sale la Kiev pentru discuţii referitoare la deblocarea celei de a treia tranşe din acordul de împrumut. "Vă spun încă odată că nu avem nevoie de aceşti bani acum. Dacă am avea nevoie, am merge la Washington, am îndeplini condiţiile cerute de creditorii noştri şi am primi această tranşă. Nu există obstacole pentru a obţine această tranşă", a declarat premierul ucrainean.
În luna iulie 2010, FMI a acordat Ucrainei un împrumut de 15,3 miliarde de dolari însă până acum nu au fost eliberate decât două tranşe în valoare totală de 3,4 miliarde de euro. Conform calendarului iniţial, cea de a treia tranşă trebuia vărsată în luna martie a acestui an.