Curtea de Apel Bucureşti a anulat definitiv un Plan Urbanistic Detaliat (PUD) care prevedea construirea unui complex de locuinţe pe un teren de 1,1 hectare, amplasat în Şoseaua Kiseleff 45, zonă cunoscută ca "grădinile Versailles ale Bucureştiului".
PUD-ul a fost emis prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti 243/2014. Acţiunea în instanţă a fost înaintată de Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman, iar Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" a intervenit în proces de partea Primarului Sectorului 1.
Instanţa a constatat trei motive de nelegalitate: construirea nelegală pe un spaţiu verde, avizul nelegal emis de Direcţia pentru Cultură Bucureşti şi alipirea nelegală a parcelelor.
Primul motiv de nelegalitate era evident, deoarece terenul figura ca spaţiu verde în Planul Urbanistic Zonal, Zone Protejate - zona 72 Averescu. Cu toate acestea, mai multe instituţii au validat din punct de vedere legal emiterea PUD: Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti, Arhitectul Şef al Municipiului Bucureşti, Gheorghe Pătraşcu, Comisia Tehnică de Urbanism din Primăria Capitalei, Secretarul General al Municipiului Bucureşti, Tudor Toma, Comisia de Urbanism a Consiliului General a Municipiului Bucureşti, Comisia juridică a Consiliului General a Municipiului Bucureşti, fostul prefect al Municipiului Bucureşti, Nicolae Petrovan.
Referitor la acest lucru, deputatul Nicuşor Dan, membru al Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul" a transmis printr-un comunicat de presă: "Este halucinant să vezi cum instituţiile statului român din domeniul construcţiilor dau acte ilegale unele după altele, fără să funcţioneze niciun filtru de control. Sarcina constatării nelegalităţilor este lăsată pe umerii instanţelor, când se găsesc voluntarii care să semnaleze neregulile şi să desfăşoare litigiile. Nu există voinţa politică pentru a stopa fenomenul construirii ilegale. Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Parchetul, ca ultimă instanţă, nu doresc să facă lumină în această zonă de infracţionalitate".
Al doilea motiv de nelegalitate, avizul emis de Direcţia pentru Cultură, când instituţia competentă era Ministerul Culturii, fusese constatat deja de instanţe în dosare anterioare. Cu toate acestea, foştii directori ai Direcţiei pentru Cultură Bucureşti, Marius Damian şi Daniel Cherecheş, au semnat avizul pentru PUD şi au susţinut că este legal. Arhitectul Şef Gheorghe Pătraşcu a scris mai multe adrese Prefectului Municipiului Bucureşti şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti, asigurându-i că PUD a fost emis în deplină legalitate, în condiţiile în care era evidentă încălcarea legii.
Construite în perioada interbelică, grădinile unice în Bucureşti erau copii în miniatură a celor de la Versailles. Terenul de peste un hectar aparţine unui avocat din Capitală care vrea să ridice acolo patru blocuri.
Anterior acestei sentinţe, în urma proceselor deschise de Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul", Curtea de Apel Bucureşti a anulat definitiv şi irevocabil autorizaţiile de demolare pentru cele două imobile construite în perioada interbelică, pe Şoseaua Kiseleff 45 A şi B, în iunie 2012. Cele două clădiri datează din 1920 şi 1927 şi i-au aparţinut doctorului Felix Wieder, un personaj din anturajul regelui Carol al II-lea.
1. fără titlu
(mesaj trimis de rogue trader în data de 04.01.2019, 07:26)
Asta e raspunsul la tot haosul din Bucuresti. Spagile luate de toate agentiile si institutiile si asociatiile si ce mai sunt de la dezvoltatori ca sa-i lase sa construiasca ce vor unde vor. Vedeti haosul din Piata Amzei si stradutele adiacente si cladirea Cathedral Plaza si altele. Si nimeni nu pateste nimic pentru ca nimeni nu verifica si nu controleaza nimic. Mai vrea un primar sa mute gara ca-i arde buza sa mai faca un mol sau un cartier pe terenul ala. O s-o faca si p-asta ca la noi orice tampenie se materializeaza.