Grecia a încheiat programul de ajutor extern

Ziarul BURSA #Internaţional / 21 august 2018

Grecia a încheiat programul de ajutor extern

Grecia a ieşit, ieri, din al treilea plan de ajutorare, fără să fi terminat, însă, austeritatea şi reformele, relatează AFP, conform News.ro.

"Pentru prima oară de la începutul lui 2010, Grecia stă pe propriile picioa-re", şi-a exprimat satisfacţia într-un comunicat, ieri dimineaţa, Mario Centeno, preşedintele Consiliului guvernatorilor Mecanismului European de Stabilitate (MES), care a pilotat ultimul program.

Centeno este ministrul de Finanţe al Portugaliei şi prezidează Eurogroup.

El a catalogat evenimentul drept rezultatul "efortului extraordinar al poporului grec, bunei cooperări cu actualul Guvern grec şi eforturilor partenerilor europeni", care au consimţit la împrumuturi şi aranjamente cu privire la datorie.

Grecia este ultima ţară - după Portugalia, Irlanda şi Cipru - care iese din planuri de ajutorare internaţională prin care a evitat să se prăbuşească în criză şi să antreneze, poate, zona euro cu ea. Ţara a primit de la creditorii săi - Fondul Monetar Internaţional (FMI), Uniunea Europeană (UE) şi Banca Comercială Europeană (BCE) - împrumuturi în valoare de 289 de miliarde de euro prin trei programe - în 2010, 2012 şi 2015 - în schimbul unor reforme structurale violente, pe care unii creditori le recunosc în prezent ca fiind nu tocmai cele mai bune şi care au condus la pierderea unui sfert a PIB-ului elen în opt ani, ceea ce a crescut şomajul la 27,5% în 2013.

"A durat mai mult timp decât s-a prevăziut, dar cred că am ajuns la capăt", a spus Centeno, adăugând: "Economia greacă a reînceput să crească (cu un PIB în creştere cu 1,4% în 2017), există un excedent bugetar (...), iar şomajul scade regulat".

La rândul său, guvernatorul Băncii centrale elene, Yannis Stournaras, a afirmat că "Grecia mai are de făcut un drum lung" şi şi-a exprimat îngrijorarea faţă de un posibil "abandon" al Atenei de către pieţe, dacă aceasta face paşi înapoi în reforme.

Cu ajutorul unor aranjamente cu privire la datorie - în esenţă o prelungire a perioadei de rambursare - obţinute de la partenerii săi europeni, Grecia estimează că nevoile sale de finanţare vor fi acoperite până la sfârşitul lui 2022, un lucru care-i va permite să se ducă să solicite pieţele în momente propice.

Însă, datoria este în continuare de 180% din PIB, iar FMI o consideră nesustenabilă la termen.

Guvernul îi replică afirmând că nevoile sale de finanţare vor rămâne cantonate sub 20% din PIB - cât recomandă UE. Datoria greacă "nu este nesustenabilă", dă asigurări un oficial grec, ci din contră, "puternic sustenabilă".

Comisia Europeană a salutat, ieri, încheierea, cu succes, a programului de sprijin cu Grecia şi şi-a exprimat speranţa că acesta este începutul unei noi ere pentru ţara cu cea mai mare povară a datoriilor din zona euro şi UE. Comisarul pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, a declarat potrivit Agerpres: "Încheierea programului de sprijin pentru stabilitate este o veste bună, atât pentru Grecia, cât şi pentru zona euro. Pentru Grecia şi poporul său, marchează începutul unui nou capitol după opt ani deosebit de dificili. Pentru zona euro, trage o linie simbolică la finalul unei crize existenţiale. Reformele cuprinzătoare pe care le-a implementat Grecia au pus baza unei redresări sustenabile. Europa va continua să fie alături de Grecia".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb