Grecia a decis să extindă cu o zi şi jumătate - până astăzi la prânz - operaţiunea de răscumpărare a obligaţiunilor guvernamentale, în încercarea de a obţine mai multe oferte de la deţinătorii de titluri, conform anunţului Agenţiei de administrare a datoriei publice de la Atena.
Grecia urma să încheie vineri prima fază a acestei operaţiuni de răscumpărare a unei părţi din obligaţiunile sale guvernamentale, în vederea reducerii cu aproape 20 de miliarde de euro a datoriei publice. Această reducere este necesară pentru ca Atena să obţină o tranşă de 34,4 miliarde de euro din ajutorul financiar acordat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), UE şi BCE.
Răscumpărarea obligaţiunilor de stat face parte dintr-un program de sprijin în valoare de 40 de miliarde de euro convenit luna trecută de Grecia, zona euro şi FMI. Potrivit acestui program, autorităţile de la Atena intenţionează să cheltuiască 10 miliarde de euro din fondurile împrumutate pentru răscumpărarea de obligaţiuni la un preţ mult mai mic decât valoarea nominală.
Conform termenilor unei oferte lansate la începutul săptămânii trecute, creditorilor privaţi - deţinători de obligaţiuni guvernamentale greceşti - li s-au propus obligaţiuni emise de Fondul European pentru Stabilitate Financiară (EFSF) în valoare de până la 10 miliarde de euro în schimbul obligaţiunilor greceşti pe care le deţin şi a căror valoare se ridică la aproape 30 de miliarde euro.
Conform surselor citate de presa internaţională, Grecia a obţinut, până vineri, oferte în valoare de aproape 27 de miliarde de euro, din care 10 miliarde euro de la băncile elene, iar restul de la investitorii străini.
Prin prelungirea termenului, Atena speră să obţină încă 3-4 miliarde euro din obligaţiunile oferite spre răscumpărare, astfel încât să-şi atingă ţinta propusă.