GRECIA Parlamentul a adoptat acordul tehnic cu creditorii pentru un al treilea bailout

Alexandru Costea
Internaţional / 14 august 2015

Parlamentul a adoptat acordul tehnic cu creditorii pentru un al treilea bailout

Actualizare 13:00 Velculescu, FMI: "Aşteptăm ca partenerii europeni să ia decizii cu privire la reducerea datoriilor"

Atena a prezentat calendarul privatizărilor principalelor două porturi şi operatorului feroviar

O echipă a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Delia Velculescu, a vizitat Atena în perioada 30 iulie-12 august pentru a participa la discuţiile tehnice între autorităţile elene şi Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Mecanismul european de stabilitate (MES) privind un program economic care ar putea fi susţinut financiar de MES, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Doamna Velculescu a declarat la sfărşitul vizitei că: "În timpul vizitei noastre am lucrat îndeaproape cu autorităţile elene şi partenerii noştri europeni. Memorandumul de înţelegere care a fost convenit între autorităţi şi partenerii europeni este un pas foarte important. Se pun în practică politici de anvergură pentru a restabili viabilitatea fiscală, stabilitatea sectorului financiar şi o creştere durabilă".

"În perioada următoare, aşteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu autorităţile pentru a dezvolta programul lor în detaliu şi ca partenerii europeni ai Greciei să ia decizii cu privire la reducerea datoriilor, care va permite datoriei Greciei să devină sustenabilă. FMI va rămâne angajat cu guvernul grec şi partenerii europeni să ajute în acest proces şi va face o evaluare privind contribuţia Fondului la furnizarea de orice finanţare suplimentară pentru Grecia odată ce paşii din programul autorităţilor şi reducerea datoriilor vor fi adoptate, aşteptate la momentul primei revizuiri a programului ESM", a mai adăugat aceasta.

Agenţia elenă pentru privatizări a stabilit ieri termenele-limită ale licitaţiilor pentru principalele două porturi din ţară şi operatorul feroviar TRAINOSE, potrivit Reuters.

Pentru portul Pireu, data-limită de depunere a ofertelor este octombrie, pentru Trainose - luna decembrie, iar pentru portul Salonic luna februarie 2016.

Grecia urmează să demareze rapid o serie de privatizări ale porturilor şi reţelelor feroviare, dar şi a aeroporturilor de la nivel regional şi operatorului pentru energie electrică, potrivit unui protocol de acord stabilit împreună cu creditorii săi.

Privatizările ar urma să se ridice în total la 6,4 miliarde de euro în perioada 2015-2017, excluzând participaţiunile bancare, potrivit documentului de 29 de pagini, mai arată Reuters.

Textul cuprinde o listă de măsuri pe care Guvernul elen urmează să le aplice pentru a obţine un plan internaţional de ajutorare în valoare totală de 85 de miliarde de euro, prevăzut să se desfăşoare pe o perioadă de trei ani.

Acordul cu privire la aducerea Greciei pe linia de plutire, al treilea în cinci ani, urmează să fie prezentat vineri miniştrilor Finanţelor din zona euro în vederea ratificării.

(S.G.)

---------------

Parlamentul grec a aprobat, după o dezbatere care a durat întreaga noapte, acordul tehnic cu creditorii internaţionali privind un al treilea plan de ajutor pentru ţară, potrivit AFP şi Reuters.

Datorită sprijinului opoziţiei, Alexis Tsipras a reuşit cu uşurinţă să depăşească pragul de 151 de voturi necesar în legislativul de 300 de membri pentru a obţine aprobarea acordului tehnic cu creditorii, potrivit Reuters.

Votul a avut loc după o noapte de dezbateri, în care parlamentarii eleni au discutat intens procedura pe care ar trebui s-o urmeze, cu doar câteva ore înainte de reuniunea Eurogrupului în care ar urma să fie exprimat şi acordul politic în privinţa celui de al treilea plan de ajutor pentru Grecia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb