Grecia, plasată în "faliment selectiv" de către S&P

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 februarie 2012

Grecia, plasată în "faliment selectiv" de către S&P

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a constatat, luni, incapacitatea de plată a Greciei, ca urmare a reducerii datoriei publice a ţării prin preschimbarea obligaţiunilor deţinute de creditorii privaţi. S&P a coborât cu două trepte calificativul Greciei, de la "CC" la "SD" ("Selective Default", faliment selectiv). Decizia S&P era aşteptată, întrucât agenţia indicase că va coborî nota Greciei la "SD" la momentul la care va fi pus în aplicare acordul de reducere a datoriei publice.

Potrivit S&P, ratingul "SD" reflectă o incapacitate parţială de plată, iar odată ce se va finaliza operaţiunea de preschimbare a obligaţiunilor, agenţia va ridica ratingul Greciei la "CCC", calificativ alocat emitenţilor de calitate mediocră, care prezintă un risc real de neplată.

S&P atrage, însă, atenţia că "în situaţia în care un număr suficient de deţinători de obligaţiuni greceşti nu acceptă oferta de schimb, Grecia prezintă un risc iminent de faliment".

Amintim că procesul de preschimbare a obligaţiunilor elene de către deţinătorii privaţi a fost lansat în 24 februarie şi este prevăzut să se încheie în 8 martie.

Jean-Claude Juncker, liderul Eurogrup, a anunţat că " a luat notă" de reducerea ratingului Greciei de către S&P şi aşteaptă o "participare puternică" a creditorilor privaţi la ştergerea datoriei publice elene.

În urma retrogradării de către S&P, Banca Centrală Europeană (BCE) a suspendat temporar eligibilitatea obligaţiunilor Greciei drept colateral pentru împrumuturi.

BCE anticipează că obligaţiunile elene vor deveni din nou eligibile la mijlocul lunii martie, după încheierea conversiei obligaţiunilor şi activarea programelor de asistenţă pentru statul elen.

Deţinătorii privaţi de obligaţiuni elene vor şterge 107 miliarde euro din datoria Greciei.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb