Raportul final al troicii UE/FMI/BCE, care va stabili dacă creditorii internaţionali vor acorda Greciei următoarea tranşă de 31,5 miliarde de euro, ar trebui să fie gata la sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie, a declarat ieri un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Simon O'Connor, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a precizat că experţii troicii vor reveni la Atena la începutul lunii septembrie. Întrebat care este data la care va debuta această misiune şi cât va dura, Simon O'Connor a răspuns că nu poate oferi date precise la acest moment. "Ne putem aştepta ca misiunea să dureze câteva săptămâni, însă nu vă pot spune dacă raportul va fi gata la finele lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, acest lucru va depinde de progresul pe teren", a declarat Simon O'Connor.
Şeful Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, declara recent că o decizie cu privire la acordarea acestei noi tranşe de ajutor va depinde de raportul troicii şi că acest lucru nu va avea loc înainte de luna octombrie. O reuniune a Eurogrupului este programată a avea loc în data de 8 octombrie la Luxemburg.
• Farmaciile din Grecia acuză datoriile casei de asigurări
Asociaţia patronală care reprezintă cele peste 12.000 de farmacii din Grecia a anunţat ieri că firmele membre nu vor mai furniza din septembrie medicamente prescrise de casa naţională de asigurări de sănătate decât cu plata pe loc, în numerar, din cauza datoriilor mari ale agenţiei de stat. Farmaciştii au cerut Organizaţiei Naţionale pentru Servicii de Sănătate, cea mai mare casă de asigurări de sănătate de stat din Grecia, să-şi plătească toate datoriile, agenţia având restanţe de peste 85 de zile. Farmaciile au cerut totodată guvernului să înceapă finanţarea casei de asigurări cu o sumă echivalentă cu 0,6% din Produsul Intern Brut şi să ofere garanţii pentru împrumuturile bancare contractate de farmacişti. Casa de asigurări a plătit doar parţial medicamentele furnizate de farmcii în luna mai şi nu a mai transferat nicio sumă începând din iunie, potrivit asociaţiei farmaciilor. Agenţia de stat are datorii şi din 2011, iar farmaciile din Grecia nu mai pot obţine medicamente pe credit de la companiile străine, potrivit asociaţiei, care nu a precizat datoriile totale ale statului către farmacişti.
În cadrul programului de sprijin de 130 miliarde de euro acordat de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Grecia s-a angajat să adopte o serie de reforme şi să realizeze economii de 11,5 miliarde euro în 2013 şi 2014. Un raport pozitiv din partea troicii, regrupând experţi de la Comisia Europeană, FMI şi BCE, este esenţial pentru ca Grecia să primească următoarea tranşă de 31,5 miliarde de euro.
1. Repede, repede...
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 28.08.2012, 20:37)
Asa, raportul o sa fie gata in octombrie... anul viitor... ca de data asta, raportul o sa arate clar un lucru: ne-au tras-o din nou... a treia, a patra oara, ca nu mai stim... da' ce sa facem? Le dam, ca daca nu le dam, ne facem de ras... Iar Grecii, iau, de ca sa nu ia? Ce-i doare gura sa tot promita ceva ce nici nu pot concepe sa dea? Adica impozite la stat? Pai ce ia-nvatat istoria? Sa vorbeasca cat mai frumos, sa ameteasca masele cat mai bine, sa le dea ceva mai mult mereu, sa taca poporu' cand fura ei mai mult... Si ce, ei sunt vinovati c-au luat atatia bani de la UE? Si ce sa faca, sa nu ia cand li se da pe gratis? Pai au luat, 30% au dat inapoi de unde au luat, 50% au luat ei in buzunarele lor, acele familii de armatori care conduc Grecia de vreo 50 de ani, si 20% au impartit poporului asa, ca un fel de "mita sociala", sa taca prostii si sa se simta bine in UE... Iar acum ce, sa dea banii inapoi? Pai ar da, dar cum? Pe care bani? Ca nu mai sunt in Grecia... 30% nici n-au venit in Grecia, ca au ramas la Germani, francezi, etc... adica la firmele lor, 50% sunt plecati de mult prin China, SUA, Romania, Polonia, etc., dusi inteligent de finantistii armatorilor ce nu-s prosti deloc, iar cei 20% platiti la "bobor", se dusera pe hoteluri, pensiuni si alte alea, care produce daca vine turistu' si cand vine turistu'. Impozit e un cuvant necunoscut, industrie e prea grea, ca-i cald si frumoasa natura mama... Asa ca de unde bani pt.arierate? Deci, hai sa-i mai ducem "cu pluta", ca sa zic asa, ca nu ne doare gura... Si daca ne dau afara din UE ce... Ne iau boii de la bicicleta... Turismu' tine tot de turisti, astia o sa vina oricand la noi, ca mama natura e sexi la noi... cam asta ar spune Homer, Aristotel si cei de teapa lor. Hai, mai lasati-o in fasole de treaba...