Grecia şi creditorii reiau negocierile după dezvăluirile Wikileaks

S.A.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 aprilie 2016

Grecia şi creditorii reiau negocierile după dezvăluirile Wikileaks

Discuţiile dintre Grecia şi reprezentanţii creditorilor (UE, FMI, BCE şi Fondul de susţinere a zonei euro) au fost reluate în această după-amiază la Atena, transmite AFP.

Aceste discuţii au loc pe un fond tensionat după publicarea de către Wikileaks a unui document asupra negocierilor dintre Atena şi creditorii ei, în care reprezentanţii FMI menţionează posibila intrare în incapacitate de plată a statului elen.

O primă întâlnire a început la ora 13:00 GMT la un hotel din Atena, între cvartetul creditorilor şi ministrul grec de Finanţe, Euclide Tsakalotos, care va prezenta noile măsuri pe care guvernul grec ar urma să le adopte pentru a obţine aprobarea creditorilor cu privire la programul de redresare a economiei. Programul se bazează pe acordul încheiat în vara anului trecut cu privire la un nou împrumut de 86 de miliarde de euro acordat Greciei în schimbul unor noi măsuri de austeritate.

Potrivit unei surse guvernamentale, proiectul de lege cu privire la reforma pensiilor precum şi o nouă reformă a fiscalităţii vor fi în centrul negocierilor cu creditorii, pe care guvernul de la Atena vrea să le finalizeze imediat, fără ca creditorii să ceară noi măsuri suplimentare nerealiste.

Conform presei, creditorii ar vrea un compromis cu privire la noi măsuri suplimentare care să permită realizarea unor economii suplimentare de până la 5,4 miliarde de euro, ceea ce ar provoca mânia sindicatelor.

În schimb, guvernul elen ar dori o încheiere rapidă a procedurilor de evaluare pentru a putea demara o discuţie cu privire la o nouă reducere a datoriei publice a Greciei.

Aceste negocieri vin la două zile după ce Wikileaks a publicat ceea ce organizaţia prezintă a fi o transcriere a unei conferinţe telefonice ce a avut loc la 19 martie între Poul Thomsen, şeful departamentului Europa al Fondului, şi colega sa Delia Velculescu, şefa misiunii FMI pentru Grecia, care este prezentă şi la discuţiile de astăzi, notează Agerpres. Cei doi oficiali se plâng de ritmul lent al discuţiilor şi diferenţele dintre previziunile economice pentru Grecia ale europenilor şi cele ale FMI şi menţionează şi strategia ce trebuie adoptată în cursul negocierilor.

În acest context, Thomsen întreabă: "Cum se va ajunge atunci la o decizie? În trecut, a fost luată numai o dată decizia şi a fost atunci când ei (grecii) duceau serios lipsă de bani intraţi în default" (incapacitate de plată n.r.). "Şi este posibil acest lucru să se întâmple din nou. Iar în acest caz, se tărăgănează până în iulie şi în mod clar că europenii nu vor discuta în lunile dinainte de Brexit", a adăugat el, referindu-se la referendumul britanic din 23 iunie. "Sunt de acord că avem nevoie de un eveniment, dar nu ştiu care va fi", declară puţin mai târziu Delia Velculescu.

Somată sâmbătă de premierul grec, Alexis Tsipras, să ofere explicaţii cu privire la aceste declaraţii, directorul general al FMI, Christine Lagarde s-a limitat să răspundă că discuţiile cu privire la datoria Greciei sunt departe de a se încheia cu un program acceptabil de către FMI.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb