Grecia a propus creditorilor externi ai ţării majorarea ratei maxime de impozit pe venit la 50%, pentru a putea renunţa la planuri pentru o creştere a contribuţiilor sociale, măsură care nu este agreată de FMI şi Comisia Europeană, potrivit portalului elen GreekReporter, citat de Mediafax.
Nivelul maxim de impozit pe venit se situează în prezent la 42%, iar o majorare la 50% ar aduce suplimentar la buget încă 300 de milioane de euro, potrivit estimărilor guvernului de la Atena.
De asemenea, Grecia a propus un singur sistem de taxare pentru angajaţi, pensionari şi liber-profesionişti.
Conform noii grile de impozitare, persoanele care câştigă până la 25.000 de euro ar urma să plătească un impozit de 22%, pentru veniturile de 25.001 - 42.000 de euro aceasta s-ar ridica la 32%, pentru intervalul 42.001 - 60.000 de euro la 42%, iar cei cu peste 60.000 de euro ar urma să lase statului 50%.
În timpul discuţiilor de marţi dintre oficialii eleni şi reprezentanţii creditorilor externi, aceştia din urmă au ridicat obiecţii faţă de o eventuală majorare cu 1,5 puncte procentuale a contribuţiilor la asigurările sociale.
Creditorii instituţionali (FMI, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Mecanismul European de Stabilitate) cer Greciei să identifice economii anuale, sau venituri suplimentare, de 1,8 miliarde de euro, dar se opun creşterii costului asigurărilor sociale, întrucât consideră că ar afecta competitivitatea economiei.