Grecii, în a patra grevă generală din acest an

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 mai 2010

Ieri a avut loc, în Grecia, o nouă grevă generală.

Ieri a avut loc, în Grecia, o nouă grevă generală.

Salariaţii din Grecia au declanşat, ieri, o nouă grevă generală, ca protest faţă de măsurile de austeritate anunţate de guvern.

Feriboturile au rămas în porturi, iar autobuzele, metroul din Atena şi trenurile şi-au suspendat serviciile. Numeroase bănci şi şcoli au fost închise, iar spitalele publice au lucrat doar în regim de urgenţă. Greva de ieri a fost a patra din anul curent, însă de data aceasta nu au fost afectate decât parţial transporturile aeriene. Unele aeroporturi regionale mici au fost închise, iar compania aeriană "Olympic Air" a anulat 30 de curse interne.

Două marşuri de protest au avut loc în Atena, unde au participat mii de demonstranţi. Au ieşit în stradă funcţionari publici, lucrători ai administraţiilor locale, angajaţi vamali, profesori.

"Reforma pensiilor va reduce dras­tic drepturile fundamentale şi beneficiile", a declarat Stathis Anestis, purtător de cuvânt al Confederaţiei Generale a Muncii. Acesta a precizat: "Autorităţile îi fac pe cei slab plătiţi şi pe pensionari responsabili şi vinovaţi pentru deficitele create de alţii". Stathis Anestis a subliniat că manifestanţii voiau un marş dinamic, dar paşnic.

În greva anterioară care a avut loc în Grecia, în 5 mai, au avut loc violenţe ce au dus la decesul a trei persoane.

Asociaţia Comercianţilor din Atena a trimis o scrisoare guvernului, cerând autorităţilor să ţină sub control manifestaţiile. Comercianţii din Atena îşi văd, de multe ori, magazinele vandalizate în timpul protestelor.

"Într-un moment în care comerţul din Grecia se chinuie să supravieţuiască, sectorul comercial din Atena, rezidenţii şi vizitatorii din capitală, cer, în mod justificat, ca evenimentele recente să nu se mai repete", au precizat semnatarii scrisorii.

Furia publică a fost generată de reducerile de pensii şi salarii, şi de majorarea taxelor, măsuri impuse ca parte a eforturilor de scoatere a Greciei din criza datoriilor. Măsurile au fost necesare pentru ca Grecia să primeas­că pachetul de 110 miliarde de euro - credite pe trei ani, de la UE şi FMI.

Miercuri, guvernul elen a plătit datorii scadente de 8,5 miliarde de euro (obligaţiuni care au ajuns la maturitate), utilizând prima tranşă primită din pachetul de salvare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb