GRECO: "Nu am fost consultaţi de autorităţile române despre modificarea legilor Justiţiei"

Ziarul BURSA #Politică / 6 martie 2019

"Nu am fost consultaţi de autorităţile române despre modificarea legilor Justiţiei"

Ordonanţa prin care sunt aduse modificări OUG 7 a fost adoptată, dar CSM a dat avizul negativ per total

Secretariatul Executiv al GRECO - Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi cel al Comitetului MONEYVAL (n.r. comitet de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organisme din cadrul Consiliului Europei, susţin că nu au fost consultate ori informate de către autorităţile române asupra adoptării OUG 7/2019 privind modificarea legilor Justiţiei.

Un comunicat transmis redacţiei arată: "Într-o scrisoare de răspuns adresată conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, reprezentanţii GRECO şi MONEYVAL atrag atenţia asupra unor recomandări anterioare, în sensul în care numirea judecătorilor şi a procurorilor în funcţii de conducere trebuie făcută pe baza unor criterii adecvate, clare şi obiective, luând în considerare experienţa şi rezultatele obţinute şi, de asemenea, îşi întăresc opinia că nou înfiinţata Secţie pentru investigarea infracţiunilor din justiţie trebuie desfiinţată".

În acelaşi document, se reafirmă îngrijorarea privind utilizarea excesivă a procedurii de legiferare prin ordonanţe de urgentă.

România este membru al GRECO din anul 1999 şi începând din 2017 face obiectul unei evaluări ad hoc din partea organizaţiei, ca urmare a modificărilor succesive din ultima perioadă aduse cadrului care reglementează legislaţia din domeniul justiţiei.

Reprezentanţii GRECO susţin că situaţia creată ca urmare a adoptării Ordonanţei 7/2019 va fi avută în vedere la următorul raport de evaluare al GRECO ce va fi discutat la reuniunea din 17-21 iunie 2019.

Amintim că, urmare a şedinţei procurorilor DNA, întruniţi în Adunare generală la data de 26 februarie 2019, în temeiul Hotărârii nr. 95/20.02.2019 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, s-a decis, între altele, sesizarea reprezentanţilor GRECO - Grupul Statelor împotriva Corupţiei şi a Comitetului MONEYVAL (Comitet de experţi pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor), ambele organis­me din cadrul Consiliului Europei, cu privire la modul în care OUG nr. 7/2019 va afecta eficienţa organelor de urmărire penală din perspectiva infracţiunilor de combatere a corupţiei şi a spălării banilor.

Toader, după adoptarea modificărilor la OUG 7: "Cele cinci modificări şi a şasea adăugată de ministrul Muncii reprezintă un pas semnificativ pentru realizarea opţiunilor exprimate de către magistraţi în cadrul sistemului judiciar"

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că a fost adoptată ordonanţa prin care sunt aduse modificări OUG 7, spunând că CSM a dat avizul negativ "per total, nu numai pe cele cinci modificări discutate şi convenite, per total cu referire la ordonanţa 7".

"Consider că cele cinci modificări şi a şasea adăugată de ministrul Muncii reprezintă un pas semnificativ pentru realizarea opţiunilor exprimate de către magistraţi în cadrul sistemului judiciar", a spus Toader, citat de News.ro.

Ministrul Justiţiei a prezentat, ieri, după şedinţa de Guvern, modificările aduse, prima fiind abrogarea prevederilor art. 54 alin. 1, "adică se revine la reglementările anterioare OUG 7, în sensul că procurori de rang înalt pot deveni numai procurorii (...) care au o vechime de 15 ani în magistratură", iar avizul consultativ va fi emis în continuare de Secţia de procurori din CSM, şi nu de plenul Consiliului.

Tudorel Toader a spus că a doua modificare asupra căreia s-a convenit este abrogarea articolului care interzicea delegările în funcţiile de conducere de rang înalt.

"O altă modificare este renunţarea la motivul pentru care putea fi pierdută calitatea de magistrat, dacă se pierdea ceea ce se numeşte buna reputaţie. Deci din motivele de revocare din magistratură a dispărut prin adoptarea ordonanţei - care sigur nu a intrat în vigoare, urmează să fie publicată în Monitor şi depusă la cele două camere - a dispărut acest motiv", a mai spus el.

Toader a spus că o altă modificare "vine din direcţia specialiştilor în informatică, de la IT-işti, care au evocat faptul că deşi desfăşoară activităţi similare şi necesare sistemului judicar, primesc salarizare diferită".

Ministrul Justiţiei a adăugat: "Modificarea în ce constă? În faptul că IT-iştii de la nivelul sistemului judiciar - instanţe, parchete, CSM, Ministerul Justiţiei, Înalta Curte - vor avea acelaşi grad de salarizare pentru că sunt specialişti în domeniu şi pentru că îşi des­făşoară activitatea în beneficiul sistemului judiciar".

Ministrul a spus că o altă modificare a fost propusă de Inspecţia Judiciară, fiind vorba despre realizarea unei corelări legislative.

"Se prevedea în legile, înaintea modificării prin ordonanţa 7, faptul că inspectorul judiciar dispune începerea cercetării disciplinare ... dacă există indiciile săvârşirii unei abatari, dar se permitea şi ministrului Justiţiei, procurorului general, preşedintelui Înaltei Curţi. (...) În cadrul şedinţei, ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale a făcut o propunere care este iarăşi de corelare, o propunere care pe de o parte are impact financiar, pe de altă parte se referă la competenţele Ministerului Afacerilor Interne. La nivelul Secţiei speciale de anchetare a infracţiunilor din justiţie sunt necesari, ca şi la DNA, ca şi la DIICOT, specialişti. Că sunt specialişti în fraude financiare, că sunt specialişti în alte domenii de care instanţa judiciară şi procurorii în mod firesc au nevoie. În reglementare exista o diferenţiere nejustificată între specialişti cu acelaşi profil profesional, cu aceleaşi competenţe, de la DNA, DIICOT faţă de cei de la secţia specială, cum ar fi specialiştii care astăzi sunt încă preluaţi de la ANAF", a afirmat Tudorel Toader, adăugând că propunerea cons­tă într-o salarizare unitară pentru aceşti specialişti.

Toader a spus că proiectul de ordonanţă a fost postat pe site-ul Ministerului Justiţiei şi a fost transmis la CSM.

El a spus că a avut o întrevedere cu membrii secţiei de procurori de la CSM, iar aceştia i-au spus că modificările sunt utile, dar în acelaşi timp ar trebui modificate şi alte prevederi.

"Am vorbit şi ieri (n.r. luni), mi s-a transmis că astăzi (n.r. ieri) la ora 12.30 va fi o şedinţă de plen, la care n-am putut să particip fiind chiar aici în cadrul Guvernului, pentru a se da avizul pozitiv, favorabil, pentru modificările despre care am vorbit. La orele 14.00, înaintea şedinţei de Guvern, am aflat că CSM-ul a avut o abordare generală, adică a dat un aviz negativ per total, nu numai pe cele 5 modificări dis­cutate şi convenite, per total cu referire la ordonanţa 7. Doamna prim-ministru a considerat că este necesar să pună în aplicare cele convenite de către domnia sa şi reprezentanţii magistraturii aici în sediul Guvernului şi am promovat această ordonanţă, am înscris-o pe ordinea de zi. Eu personal cred (...) că orice lege este perfectibilă. Consider că cele cinci modificări şi a şasea adăugată de ministrul Muncii reprezintă un pas semnificativ pentru realizarea opţiunilor exprimate de către magis­traţi în cadrul sistemului judiciar", a mai spus Toader.

Plenul CSM a discutat, ieri, în vederea acordării unui aviz, proiectul de modificare a OUG 7 privind legile jus­tiţiei. Proiectul a fost pus în dezbatere publică luni, conform Notei de fundamentare, apreciindu-se că tensiunile existente pot fi înlăturate prin intervenţia legislativă imediată asupra prevederilor care au provocat nemulţumiri.

Plenul CSM a avizat negativ proiectul de modificare a OUG 7/2019.

"Motivarea este în sensul menţinerii poziţiei consecvente a Consiliului, în acord cu hotărârea anterioară a Plenului şi cu propunerea anterioară a CSM, de abrogare a tuturor dispoziţiilor care exced propunerilor formulate de Consiliu", au transmis reprezentanţii CSM.

Conform sursei citate, în acest sens a fost şi propunerea Comisiei nr 1 - Legislaţie din cadrul Consiliului cu privire la prezentul aviz negativ faţă de propunerea de modificare a OUG 7/2019 discutată în Plen pentru avizare.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb