Ca urmare a postării Ministrului Energiei, Virgil Popescu, pe facebook, din data de 13 aprilie 2021, Greenpeace România a emis următorul drept la replică:
"Domnule ministru, ne exprimăm consternarea că un ministru european, în secolul 21, plătit din bani publici, deci din buzunarele tuturor românilor, aşteaptă soluţii de la societatea civilă pentru a-şi executa mandatul. Rolul dumneavoastră care mai este, în aceste condiţii? Aveţi responsabiliitatea de a găsi soluţii pentru probleme cetăţenilor şi a le reprezenta cât se poate de atent interesele. Aşadar, care sunt măsurile concrete pe care le propuneţi pentru a asigura în zonele miniere o tranziţie justă, care să ofere acestor comunităţi şansa unei vieţi decente? Declinul si lipsa de rentabilitate a cărbunelui nu sunt noutăţi,de aceea am dori să aflăm care este viziunea dumneavoastră pentru această problermă, în afară de a arunca de ani buni banii noştri pe poluare, într-o industrie moartă, care asigură doar 20% din necesarul energetic şi ţine captive comunităţile miniere în sărăcie. Înainte de acţiunea noastră în faţa ministerului pe care îl conduceţi, împreună cu aproape 5000 de oameni v-am propus câteva soluţii. V-am transmis aceste direcţii de acţiune acum câteva săptămâni şi, până acum, nu am primit niciun răspuns din partea dvs. În aproape toate ţările din Uniunea Europeană, problema renuntării la cărbune este tratată cu seriozitate, iar omologii dvs., împreună cu autorităţile centrale, lucrează la planuri realiste pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic, înlocuirea acestuia cu noi capacităţi de energie regenerabilă şi, bineînţeles, caută soluţii şi accesează finanţări europene pentru diversificarea economică a regiunilor miniere, adică locuri de muncă pentru comunităţile afectate. Dvs. ce faceţi? Are România un plan de renunţare la cărbune? Are o strategie pentru accesarea finanţărilor europene disponibile? Ce viziune aveţi pentru susţinerea energiei regenerabile? Până acum aţi tratat cu maximă iresponsabilitate situaţia Complexul Energetic Oltenia, periclitând şansele companiei de a se reorganiza cu adevărat şi de a proteja în mod real oamenii afectaţi.", spun cei de la Greenpeace România.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.04.2021, 19:58)
Green Peace dispune de fonduri nelimitate si isi platesc la nivel european lefegii. Se comporta ca si cum ar fi
aterizat din spatiu in rezervatia ecologica Romania. In realitate situatia sistemului energetic este disperata.
Proiectul Cernavoda dupa 20 de ani de tatonari a ramas numai pe hartie. Gazul din Marea Neagra sta bine
in pamant si sub apa iar marile concerne nu mai sunt interesate. Importul de gaz mai ieftin din Rusia nu mai
este accesibil pentru Romania. De fapt toate guvernarile din ultimii 20 de ani au partea lor de vina deoarece s au complacut sa rontaie din dotarile existente in 1990 fara a adauga aproape nimic.
Dilema ar fi de a ramane la figurat in intuneric sau a plati preturi exorbitante pentru curent din import.
De aceea sunt revoltat de pozitia papitoilor de la Green Peace.