Grevă generală în Portugalia

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Jurnal de criză / 23 martie 2012

Greva generală de ieri, din Portugalia, a fost a doua din ultimele patru luni.

Greva generală de ieri, din Portugalia, a fost a doua din ultimele patru luni.

Portugalia a fost paralizată, ieri, de o grevă generală de 24 de ore, lansată ca măsură de protest faţă de planul de austeritate stabilit de guvern în schimbul pachetului de finanţare internaţională.

Transportul public din ţară a fost întrerupt, porturile au fost închise, trenurile - blocate. Mişcarea grevis-tă a fost organizată de Confederaţia Generală a Lucrătorilor Portughezi (CGTP), iar pentru a doua parte a zilei de ieri erau programate demonstraţii şi marşuri în 38 de oraşe din ţară. CGTP - sindicat apropiat Partidului Comunist, a lansat apelul la grevă în februarie, urmărind astfel să protesteze faţă de reforma privind Codul Muncii, care face mai uşoară angajarea, dar şi concedierea lucrătorilor. Totodată, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de eliminarea primelor de sărbători şi vacanţă în sectorul public.

Potrivit secretarului general al CGTP, Armenio Carlos, refroma legii Muncii este "o încercare machiavelică de a suprima drepturile angajaţilor".

Spre deosebire de greva generală care a avut loc în Portugalia în 24 noiembrie 2011, mişcarea de ieri nu a fost susţinută de al doilea sindicat din ţară, ca mărime, UGT, care a ajuns la un acord cu guvernul în privinţa reformelor de pe piaţa muncii.

Portugalia a obţinut, în 2011, un pachet de finanţare externă de 78 de miliarde euro de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, fiind astfel blocată timp de trei ani într-un program de austeritate. Portugalia a fost a treia ţară din UE care a primit susţinere financiară internaţională, după Grecia şi Irlanda. Analiştii sunt de părere că Portugalia va fi nevoită, ca şi Grecia, să solicite un al doilea pachet de salvare, însă guvernul de la Lisabona a negat vehement această posibilitate.

Economia Portugaliei s-ar putea contracta cu 3,3% anul acesta, după un declin de 1,6% în 2011, ceea ce ar putea duce şomajul din ţară la recordul de 14,5%.

Liniile de metrou din Lisabona şi Porto au fost închise ieri.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb