Personalul Băncii Centrale Europene (BCE) a declanşat ieri, în faţa sediului din Frankfurt, prima grevă din istoria instituţiei, protestând faţă de modificarea schemei de pensii. Greva de avertisment, care s-a desfăşurat timp de 90 de minute, a fost organizată de European Public Services Organisation (Ipso), sindicatul angajaţilor BCE, în care sunt înscrişi 450 din cei 1.500 de salariaţi ai instituţiei. Sindicatul vrea să aibă un cuvânt mai important de spus cu privire la modificările ce ar urma să afecteze pensiile angajaţilor BCE.
"Un contract de muncă cu BCE seamănă foarte mult cu un cec în alb pe care angajatul îl acordă angajatorului", susţine reprezentantul Ipso, Wolfgang Hermann, care adaugă: "Contractul include o clauză specială ce oferă baza legală pentru o modificare bruscă a plăţilor şi stimulentelor, modificări asupra cărora angajatul nu are niciun fel de control".
Sindicatul şi-a concentrat plângerile asupra recentei reforme a planului de pensii, reformă care, potrivit Ipso, ar putea reduce beneficiile salariaţilor care ies la pensie cu până la 15%. În schimb, conducerea BCE susţine că evoluţiile economice şi demografice au făcut neviabil vechiul plan de pensii.
Greva angajaţilor BCE a avut loc cu o zi înainte ca cei 22 de membri ai Consiliului guvernatorilor instituţiei din Frankfurt să se întâlnească pentru reuniunea de politică monetară, în cadrul căreia stabilesc nivelul dobânzii de referinţă.