GREXIT Băncile din Grecia rămân închise până luni

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 iulie 2015

Băncile din Grecia rămân închise până luni
  • document ataşat Scrisoarea prin care Grecia solicită un nou program de bail-out
    apasă aici pentru a descărca.

    Actualizare 22:29

    Băncile din Grecia vor rămâne închise până luni, iar limita de retragere a cel mult 60 de euro zilnic de la bancomate va fi aplicată în continuare, anunţă televiziunea publică, citată de Reuters.

    Băncile elene sunt închise de aproximativ zece zile, în contextul intrării Greciei în incapacitate de plăţi.

    (A.C.)

    -------------

    Actualizare 15:28 Reuters: Vacanţa bancară din Grecia se va mai extinde

    Vacanţa bancară ce urma să se încheie miercuri noapte va fi extinsă, transmite Reuters, citând o sursă guvernamentală.

    ---

    Actualizare 14:53 Grecia cere bail-out pe trei ani, promiţând reforme de săptămâna viitoare

    Grecia a solicitat, în mod formal, fondului european de salvare, un bail-out pe o perioadă de trei ani şi a promis să demareze implementarea unor măsuri cerute de creditori chiar de la începutul săptămânii viitoare, se arată într-o copie a cererii de ajutor consultată de Wall Street Journal.

    Potrivit publicaţiei, scrisoarea menţionează că guvernul va începe implementarea anumitor măsuri, inclusiv privind impozitarea şi pensiile, de la începutul săptămânii viitoare, însă nu intră în mai multe detalii.

    ---

    Actualizare 14:18 Rusia nu este în poziţia să ajute Grecia în criza datoriei (directorul băncii VTB)

    Rusia nu este în poziţia să ajute la rezolvarea crizei datoriei din Grecia, Uniunea Europeană ar trebui să o rezolve pe cont propriu, a declarat miercuri Andrei Kostin, directorul executiv al VTB, a doua cea mai mare bancă din Rusia, potrivit Reuters.

    "Aceasta este problema Europei", a insistat directorul VTB, într-o declaraţie făcută în cadrul summitului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), care a început miercuri la Ufa (Başkortostan, republică din Federaţia Rusă).

    "Europa este cea care a creat-o şi tot ea ar trebui să o rezolve. Nu cred că Rusia este în măsură să ajute" în rezolvarea crizei legate de datoria Greciei, a subliniat el, adăugând că, şi dacă ar fi vrut, Rusia nu este în măsură să găsească suma de care are nevoie guvernul elen.

    ---

    Actualizare 13:34 Reuniunea Eurogrup de azi a fost anulată

    Un purtător de cuvânt al şefului Eurogrup, ministrul de Finanţe olandez Jeroen Dijsselbloem, a anunţat că teleconferinţa nu va mai avea loc astăzi, transmite The Guardian. Însă oficiali din cadrul grupului de lucru al miniştrilor de finanţe din eurozonă se întâlnesc astăzi pentru a discuta ultimele idei ale Atenei.

    (A.C.)

    ----------------

    Actualizare 13:"2 Ministerul grec de finanţe neagă introducerea de IOU

    Ministerul grec de finanţe neagă raportul potrivit căruia ţara urmează să introducă IOU pentru a plăti salariile şi pensiile, scrie The Guardian.

    Potrivit publicaţiei, această declaraţie vine după ce un raport din Kathimerini anunţa că guvernul grec se pregăteşte să introducă o monedă paralelă cu euro, iar surse au declarat, pentru publicaţie, că ministerul consideră introducerea de IOU (instrumente financiare informale care recunosc o datorie, dar nu garantează plata acesteia).

    ---

    Actualizare 13:11 ESM a primit cererea Greciei pentru împrumut

    Mecanismul european de stabilizare financiară (ESM) a confirmat că a primit, în această dimineaţă, noua cerere de împrumut din partea Greciei.

    "ESM a primit cererea Greciei", a declarat purtătorul de cuvânt al Fondului de salvare al zonei euro.

    ---

    Actualizare 12:47 Merkel începe un turneu de două zile în Balcani, în contextul crizei din Grecia

    Angela Merkel începe miercuri un turneu de două zile în Balcani, în cadrul căruia urmează să viziteze trei ţări ale căror ambiţii de a adera la Uniunea Europeană (UE) au fost complicate de criza greacă şi de rivalităţile dintre ele, relatează Associated Press în pagina electronică.

    Cancelarul german - cel mai influent, respectat şi temut politician occidendal în Balcani - urmează să viziteze Albania, Serbia şi Bosnia.

    Toate cele trei state şi-au exprimat dorinţa de a adera la UE, însă, în urma crizei din Grecia, Merkel şi alţi lideri UE sunt susceptibili să impună condiţii mai dure în acceptarea ţărilor cu economii în dificultate.

    ---

    Actualizare 12:39 Nigel Farage: "Proiectul european a început să moară"

    Liderul partidului UKIP, Nigel Farage, a declarat, în Parlamentul European, că proiectul european a început să moară, iar planul a eşuat. "Zona mediteraneană are o monedă greşită. Există un nou Zid al Berlinului şi se numeşte euro", a spus Farage, potrivit The Guardian.

    ---

    Actualizare 11:14 Tsipras: "A fost o alegere curajoasă a cetăţenilor greci"

    Premierul grec Alexis Tsipras declară, în faţa Parlamentului European, că le mulţumeşte cetăţenilor greci pentru un "răspuns curajos" la referendumul de duminică, în ciuda situaţiei băncilor închise şi a presiunii media de a vota "Da".

    Potrivit lui Tsipras, mesajul referendumului a fost că Europa ori va fi democratică ori va avea de a face cu dificultăţi uriaşe în a supravieţui. Premierul grec a menţionat că răspunsul cetăţenilor greci nu a reprezentat o decizie de ruptură de Europa, ci o decizie de întoarcele la principiile de bază ale Europei.

    Tsipras a spus că, în cele 5 luni şi jumătate de când partidul Syriza a venit la guvernare, a încercat să repare greşelile făcute în ultimii 5 ani şi jumătate". Premierul a spus, însă, că îşi asumă responsabilitatea pentru tot ce s-a întâmplat în această perioadă de guvernare a partidului.

    Potrivit oficialului, Grecia a devenit un "laborator de experimente pentru austeritate", în ultimii ani, iar el consideră că acest experiment a eşuat.

    Premierul grec transmite că este nevoie de un acord care să permită Greciei să iasă din criză. "Avem nevoie de un program determinat de creştere. Fără creştere, nu vom fi capabili să ieşim din criză", a precizat Tsipras.

    Oficialul a menţionat că este nevoie de discutarea sustenabilităţii datoriei. "Nu putem avea tabuuri", a precizat el.

    Tsipras a mai declarat că a transmis o cerere către Mecanismul european de stabilizare financiară şi specă că se poate ajunge la un acord.

    Premierul grec a spus că Grecia are nevoie de un acord cu vecinii săi, care să arate că "există o luminiţă la capătul tunelului" şi care să aducă, de asemenea, reforme credibile şi necesare. În ultimii ani, a spus Tsipras, numeroase reforme au fost derulate, iar ele au fost împovărătoare pentru cetăţenii greci. Potrivit oficialului, bani daţi Greciei nu au ajuns la cetăţeni, ci ei au fost daţi pentru a salva Grecia şi băncile europene.

    Tsipras a precizat că această problemă nu este exclusiv una a Greciei, ci este o problemă europeană, iar probleme europene cer soluţii europene.

    "Avem nevoie de un acord onorabil, ca să evităm ruptura. Realizăm cu toţii că timpul este crucial. Vă asigur că ne asumăm responsabilitate realistă", a menţionat premierul grec.

    ---

    Actualizare 11:09 Juncker: "Răspunsul corect este o adâncire a uniunii economice şi monetare"

    Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, în faţa Parlamentului European, că răspunsul corect (la criza greacă - n.r.) este adâncirea uniunii economice şi monetare".

    ---

    Actualizare 11:07 Donald Tusk: "Fac apel la toţi liderii să ajungem la un consens"

    Tusk a făcut, de asemenea, apel, la toţi liderii, să se ajungă la un consens. Potrivit oficialului Consiliului, toate părţile negocierii împart responsabilitatea pentru situaţia curentă. "Inabilitatea noastră de a ajunge la acord poate duce la falimentul Greciei şi la insolvenţa sistemului bancar", a spus Tusk. El a menţionat că nu are niciun dubiu că acest lucru va afecta Europa, de asemenea, într-o manieră geopolitică.

    ---

    Actualizare 11:01 Tsipras a fost atât aplaudat, cât şi huiduit în PE

    Premierul grec Alexis Tsipras va susţine un discurs în faţa Parlamentului European, în următoarele minute. La intrarea în sală, Tsipras a fost aplaudat de o parte din parlamentari şi huiduit de alţii.

    ---

    Actualizare 10:48 BCE va retrage sprijinul acordat băncilor elene, dacă nu se ajunge la acord

    Banca Centrală Europeană a avertizat că eşecul de a ajunge la un acord duminică va însemna retragerea sprijinului pe care îl acordă băncilor greceşti.

    Christian Noyer, membru al consiliului guvernatorilor BCE, a declarat că duminică este ultima şansă pentru a se ajunge la un acord şi pentru a se evita "catastrofa" pentru economia Greciei.

    Vorbind pentru un radio francez, oficialul a spus: "Economia greacă este la un pas de o catastrofă. Trebuie să existe un acord duminica viitoare cel târziu. După aceea, va fi prea târziu, iar consecinţele vor fi grave. Mă tem că, dacă nu există un acord duminică, economia Greciei se va prăbuşi şi va fi haos".

    ---

    Actualizare 10:43 Pierre Moscovici: Locul Greciei este în zona euro

    Comisarul european din partea Franţei, Pierre Moscovici, transmite că un acord este posibil şi este optimist în privinţa negocierilor cu Grecia.

    "Un acord este posibil, esenţial. Trebuie să evităm Grexitul. Mingea este în terenul Greciei", a scris Moscovici, pe Twitter. El e dezvăluit că propunerile din partea Greciei nu au sosit însă, în această noapte, înaintea conferinţei telefonice a miniştrilor de finanţe din zona euro, dar a precizat că ele "sunt pe drum".

    Moscovici a completat că "Locul Greciei este în zona euro, iar Comisia Europeană rămâne deschisă".

    ---

    Actualizare 10:32 Surse: Băncile greceşti ar putea rămâne fără lichidităţi în următoarele două zile

    Băncile greceşti ar putea să se confrunte cu un deficit de lichidităţi în următoarele două zile, dacă creditorii internaţionali nu acordă noi ajutoare Greciei, au declarat, marţi, pentru Reuters, două surse din interiorul sistemului financiar elen.

    În condiţiile în care retragerile de la ATM-uri sunt limitate la 60 de euro pe zi, iar băncile sunt închise de săptămâna trecută, oferta de bancnote s-a redus rapid. Una dintre surse a apreciat că unele ATM-uri ar putea să rămână fără bani începând de miercuri, iar cealaltă, un bancher grec, a apreciat că în sistem au mai rămas bani pentru maximum o zi sau două.

    "Lichiditatea ar putea fi o problemă serioasă la ATM-uri mâine. Limita de 60 de euro pe zi a permis prelungirea duratei de funcţionare a ATM-urilor, dar situaţia se va complica începând de mâine", a spus una dintre surse.

    "Nu ştiu dacă ATM-urile vor rămâne fără bani miercuri sau joi noaptea, dar, dacă nu avem un acord interimar cu europenii, atunci vom rămâne fără bancnote în două, maximum trei zile", a afirmat un bancher grec.

    ---

    Actualizare 09:35 Grecii nu pot accesa servicii de plăţi online

    Grecii se plâng din ce în ce mai des că nu mai pot accesa servicii precum iTunes, AppStore, PayPal, iCloud şi multe alte servicii care funcţionează pe bază de plăţi online, transmit publicaţii internaţionale.

    Potrivit acestora, grecii nu mai pot realize tranzacţii pentru a achiziţiona produse de pe site-urile menţionate mai sus, în urma controalelor de capital impuse în ţară.

    Potrivit Business Insider, grecii sunt blocaţi de la a plăti cu cardul, pe internet, pentru o melodie de pe iTunes, deoarece Apple este o companie americană, iar astfel se împiedică transferul capitalului din Grecia către SUA. Totodată, abonamentele pentru stocare cloud sunt dezactivate, deoarece plăţile lunare către Apple, Google sau Dropbox sunt tăiate. Alţi cetăţeni nu pot folosi PayPal pentru a trimite bani sau a face plăţi în afara ţării. Publicaţia Mic transmite că cetăţenii sunt, de asemenea, în imposibilitatea de a trimite bani prin PayPal şi către alte persoane din Grecia.

    ---

    Actualizare 09:19 Reuters: Atena vrea să ajungă curând la un acord cu creditorii, pentru a redeschide băncile

    Propunerile făcute săptămâna trecută de Guvernul Greciei sunt încă în vigoare, dar au fost efectuate unele "îmbunătăţiri", a afirmat, marţi, un oficial guvernamental elen, înaintea summit-ului miniştrilor de Finanţe din zona euro, transmite Reuters.

    Aceste propuneri vor fi discutate la întâlnirile liderilor din zona euro, a anunţat oficialul. Acesta a adăugat că Atena vrea să ajungă curând la un acord cu creditorii internaţionali, astfel încât să fie restabilită finanţarea sistemului bancar elen, care se confruntă cu un posibil colaps, dacă restricţiile impuse săptămâna trecută nu sunt curând ridicate.

    "Acele propuneri se referă la reforme, finanţare, un program de investiţii şi un acord privind datoria", a afirmat oficialul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

    ---

    Actualizare 07:53 Juncker: "Zona euro a pregătit un scenariu detaliat pentru eventualul Grexit"

    Liderii europeni au pregătit "un scenariu detaliat" pentru cazul în care Grecia va trebui să iasă din zona euro, a afirmat marţi seară preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care nu mai exclude această ipoteză în faţa negocierilor dificile cu Atena, transmite AFP.

    "Nu exclud nicio ipoteză", a declarat Jean-Claude Juncker în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Bruxelles, precizând că un "scenariu detaliat" a fost pregătit pentru a lua în considerare ieşirea Greciei din zona euro.

    "Comisia este pregătită pentru toate eventualităţile", a insistat el la finalul unui summit de urgenţă al celor 19 şefi de stat şi de guvern care au adoptat moneda unică.

    ---

    Actualizare 07:33 Le Monde: Grecia trebuie să prezinte un nou plan de reforme până vineri dimineaţă

    Grecia trebuie să prezinte un nou plan de reforme până vineri dimineaţă, au anunţat surse europene la finalul summitului liderilor din zona euro desfăşurat marţi seara la Bruxelles, relatează Le Monde în pagina electronică.

    Guvernul de la Atena trebuie "să-şi prezinte cât mai repede posibil angajamentele", adică un nou plan de reforme, a cerut marţi seara preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

    Termenul limită a fost stabilită pentru vineri, ora 08.30 (09.30, ora României).

    Juncker a avertizat totuşi că scenariul unui Grexit, adică ieşirea organizată a Greciei din zona euro, "este pregătit în detaliu", accentuând astfel presiunile asupra Atenei.

    Potrivit preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, termenul limită pentru găsirea unui acord asupra Greciei a fost fixat pentru duminică.

    El a dat asigurări că Guvernul de la Atena va trimite noul plan de reforme cel târziu joi.

    Preşedintele francez Francois Hollande a ţinut o conferinţă de presă, marţi seara, la finalul summitului liderilor din zona euro, în cadrul căreia a prezentat un calendar referitor la soluţionarea crizei datoriei greceşti.

    "Miercuri, Grecia va face propuneri în cadrul unei cereri de ajutor. Joi, (Grecia) va prezenta un program de reforme. Sâmbătă, Eurogrupul va lua o decizie asupra acestui program, iar, duminică, cei 28 de lideri europeni se vor reuni", a spus Hollande, potrivit Le Figaro.

    "O decizie se va lua duminică", a subliniat preşedintele francez.

    La finalul discuţiilor de marţi seara cu omologii săi din zona euro, premierul grec Alexis Tsipras a afirmat că obiectivul este de a "încheia procesul înainte de sfârşitul săptămânii".

    "Propunerile Greciei cuprind reforme credibile pentru obţinerea unei promisiuni adecvate de finanţare", a dat asigurări premierul grec.

    Dacă planul detaliat de reforme va fi considerat adecvat şi Guvernul de la Atena va începe să-l pună în aplicare, "un împrumut pe termen scurt ar putea fi acordat Greciei", a precizat cancelarul german Angela Merkel.

    Cei 28 de lideri din statele membre UE se vor reuni duminică, la Bruxelles, pentru a discuta pe tema Greciei, a confirmat marţi seara premierul italian Matteo Renzi, care speră la un "final reuşit".

    (E.D.)

    ---

    Noul ministru elen al finanţelor, Euclid Tsakalotos, numit în funcţie luni, după demisia surprinzătoare a lui Yanis Varoufakis în urma referendumului din Grecia, a sosit la summit-ul liderilor zonei euro, care urma să se desfăşoare ieri seara, fără noi propuneri de reforme în schimbul finanţării de la creditori, potrivit unor surse citate de presa străină.

    Sursele afirmă, însă, că Tsakalotos va prezenta astăzi unele propuneri.

    Ministrul luxemburghez de finanţe, Pierre Gramegna, este de părere că guvernele statelor din zona euro ar putea lua în considerare o reducere a datoriei Greciei, însă numai cu condiţia ca autorităţile de la Atena să se angajeze să adopte un pachet de reforme.

    Potrivit Fondului Monetar Internaţional (FMI), Grecia va avea nevoie de noi finanţări de aproximativ 50 de miliarde de euro în următorii trei ani, precum şi de o restructurare a datoriei.

    "O reducere a datoriei Greciei nu este un subiect tabu pentru Luxemburg, în sensul că se poate vorbi despre orice. Însă, acest subiect trebuie abordat în cadrul unui pachet mai mare.

    Dar, dacă va fi prezentat într-un mod în care cei 18 parteneri trebuie să şteargă datoria, iar Grecia pur şi simplu face ce vrea, este inacceptabil", a declarat Pierre Gramegna.

    Totodată, ministrul austriac de finanţe, Hans-Joerg Schelling, a spus că la summitul programat ieri nu urma să fie discutată o posibilă reducere a datoriei Greciei. "Desigur că un pachet pentru Grecia care să includă o ştergere a datoriei este posibil, dar acesta nu va fi discutat la această reuniune (cea de ieri - n.r.), deoarece unele ţări din zona euro, inclusiv Germania, nu pot începe negocierile fără aprobarea parlamentului naţional", a explicat Schelling.

    Amintim că grecii au respins, într-un referendum desfăşurat duminică, ultimele propuneri de reforme ale creditorilor internaţionali, care solicită austeritate în schimbul banilor.

    BCE nu modifică nivelul finanţării de urgenţă ELA

    Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat, luni seara, că va menţine nivelul actual al finanţării de urgenţă pentru băncile greceşti (ELA), însă va înăspri condiţiile de acordare a lichidităţilor. Din 26 iunie, finanţarea în cadrul ELA a fost plafonată la circa 89 de miliarde de euro.

    "ELA poate fi acordată în schimbul unor garanţii suficiente", a meţionat BCE, adăugând că degradarea situaţiei financiare a Greciei are un impact serios asupra titlurilor constituite colateral (garanţii) de către băncile elene.

    Rusia are semnale că Grecia vrea să adere la Noua Bancă de Dezvoltare a BRICS

    Rusia a detectat semnale conform cărora Grecia ar dori să adere la Noua Bancă de Dezvoltare a statelor BRICS (NDB), a declarat ieri Iuri Uşakov, consilier al preşedintelui Vladimir Putin.

    "În mass-media au apărut semnale conform cărora Grecia şi-ar dori să adere la banca BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud), ştim despre acest lucru şi avem cunoştinţă despre astfel de semnale", a afirmat Uşakov, subliniind că acest subiect nu a fost discutat la nivel oficial.

    Uşakov aminteşte că NDB urmează să înceapă să funcţioneze, după care îşi va stabili priorităţile.

    Bursa de Valori din Atena se va deschide abia joi, în condiţiile în care vacanţa bancară a fost prelungită încă o săptămână, potrivit autorităţii de supraveghere a pieţelor de capital din Grecia. Tranzacţiile de la această bursă au fost oprite în 29 iunie, când guvernul elen a închis băncile şi a impus restricţii asupra mişcărilor de capital.

    Cel puţin trei companii greceşti, inclusiv cel mai mare lanţ de electronice, "Kotsovolos", au început să-şi plătească angajaţii cu bani gheaţă, după ce autorităţile de la Atena au introdus limite pe sumele ce pot fi retrase de la ATM-uri.

    Franţa "va face totul" ca Grecia să rămână în zona euro, a declarat, ieri, premierul de la Paris, Manuel Valls. Acesta a subliniat: "Franţa este convinsă că nu ne permitem riscul ca Grecia să iasă din zona euro. Un exit ar pune în pericol creşterea economiei mondiale şi ar reprezenta un risc politic semnificativ".

    Însă, ministrul slovac de finanţe, Peter Kazimr, nu exclude ieşirea Greciei din zona euro, iar omologul său maltez, Edward Scicluna, a afirmat, că Grexit-ul este "o posibilitate realistă".

    În acelaşi timp, ministrul spaniol al economiei, Luis de Guindos, nu crede că Grexit-ul "este o soluţie".

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. Nu intirzie nici o propunere, dar se pare ca nu se intelege semnificatia cuvintului NU in tot restul UE

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    Fix la cos
    transilvaniainvestments.ro
    IBC SOLAR
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    18 Sep. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9746
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
    Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    citiesoftomorrow.ro
    govnet.ro
    energyexpo.ro
    thediplomat.ro
    roenergy.eu
    notorium.ro
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb