GRIGORE FILIP, AEROSTAR: "Putem aduce valoare adăugată programului Patriot"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 martie 2018

"Putem aduce valoare adăugată programului Patriot"

Compania Aerostar, ce fabrică produse de aviaţie, repară şi modernizează avioane, produce şi realizează integrări de sisteme aero şi terestre cu aplicaţii civile sau în domeniul apărării şi securităţii, a primit, recent, o cerere de ofertă de la compania americană Raytheon, privind posibilitatea fabricării unor piese la Bacău, pentru radarul Patriot, parte din sistemul de rachete Patriot. Totodată, în octombrie 2017, Raytheon a semnat cu Aerostar un acord de colaborare privind producţia şi mentenanţa sistemelor Patriot achiziţionate de România.

Preţul acţiunilor Aerostar (ARS) a crescut constant, în ultimii ani, înregistrând, pentru perioada 30 decembrie 2014 - 8 martie 2018, un avans de 176,75%. În tot acest timp, cotaţia ARS a atins, frecvent, maxime istorice.

În acest context, domnul Grigore Filip, director general al companiei, a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.

Reporter: Ce implicaţii are, pentru Aerostar, posibilitatea de a produce piese prelucrate şi mecanice pentru radarul Patriot, realizat de compania americană Raytheon?

Grigore Filip: Aerostar are capabilităţi semnificative dotate cu echipamente de ultimă generaţie, care, împreună cu experienţa importantă acumulată pe parcursul anilor în fabricaţia şi mentenanţa sistemelor de lansare şi a sistemelor radar, pot să aducă valoare adăugată la acest program.

Reporter: Ce sunt exact aceste componente? Care este valoarea probabilă a contractului şi pe ce perioadă s-ar putea întinde acesta?

Grigore Filip: Aceste elemente nu sunt, încă, definite.

Reporter: Analizând evoluţia din ultimii patru ani a unor indicatori importanţi financiari cum ar fi Cifra de Afaceri, Venituri, Profit, etc., se observă că, în mare, aceasta a fost în creştere. Care sunt elementele care au impulsionat performanţa din ultima perioadă a companiei?

Grigore Filip: Principalul factor care a determinat această evoluţie este dat de repoziţionarea pe piaţă a companiei, în paralel cu o bună gestiune şi un program de investiţii semnificativ realizat de Aerostar.

Reporter: Pe lângă rezultatele financiare şi numărul angajaţilor a crescut. De unde vă recrutaţi resursa umană?

Grigore Filip: De pe plan naţional.

Reporter: Care a fost valoarea investiţiilor realizate de Aerostar în ultimii patru ani? Pe ce s-au axat acestea şi care a fost sursa lor de finanţare?

Grigore Filip: Investiţiile realizate au fost făcute, preponderent, din surse proprii.(vezi insert)

Repoter: Ce investiţii plănuiţi să realizaţi în următorii ani şi care este valoarea acestora?

Grigore Filip: Pentru anul 2018, investiţiile se vor realiza conform bugetului aprobat. Vom continua să investim pe cele trei direcţii principale din strategia de dezvoltare.

Reporter: Care sunt principalele probleme pe care le întâmpină Aerostar?

Grigore Filip: Rolul managementului executiv este de a preîntâmpina apariţia de "probleme" şi de a acţiona pentru diminuarea consecinţelor "problemelor" care s-au produs. Aceasta este activitatea curentă.

Reporter: Spre deosebire de multe alte societăţi listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), preţul acţiunilor Aerostar este printre puţinele care au depăşit cu mult maximele din anul 2007. Care sunt, în opinia dumneavoastră, motivele pentru care cotaţia ARS a avut o evoluţie atât de bună?

Grigore Filip: Noi observăm activitatea companiei la BVB, dar nu interferăm în activitatea noastră cu aceasta.

Reporter: Vă mulţumesc!

Investiţiile societăţii în ultimii patru ani

În anul 2014, cheltuielile pentru programul de investiţii şi cel de dezvoltare efectuate de societate au înregistrat un total de circa 12,14 milioane de lei, reprezentând aproximativ 5% din cifra de afaceri realizată de companie, potrivit raportului anual al Aerostar.

- 45% din această sumă a fost cheltuită pentru investiţia "Crearea unei noi capacităţi de fabricaţie pentru diversificarea producţiei şi creşterea exportului", proiect co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

- 54 % din total s-a cheltuit pentru achiziţii şi modernizări de echipamente tenhologice, CNC (maşini unelte având comandă numerică) şi de măsură, control şi monitorizare, sisteme de calcul, modernizări de clădiri cu utilitate socială şi pentru achiziţiile necesare în vederea participării în proiectul "Măsuri active de ocupare în sectorul aeronautic prin formare profesională inovativă (Aerotraining)".

- 1% din total s-a cheltuit pentru achiziţia de licenţe sofware.

Pentru anul 2015, cheltuielile pentru investiţii au înregistrat un total de aproape 33,4 milioane de lei, adică 10% din cifra de afaceri realizată în acel an, se arată în raportul anual al societăţii din 2015.

Principalele obiective de investiţii realizate în acel an au fost:

1. Crearea unei noi capacităţi de producţie ce a necesitat

- achiziţionarea unei linii automate pentru acoperirea suprafeţelor pieselor de aviaţie printr-un procedeu ecologic de anodizare tartrică şi sulfurică (TSA);

- achiziţionarea unei linii de vopsire automată şi uscare, de mare productivitate, care foloseşte vopsea pe baza de apă;

2. Achiziţii de maşini unelte CNC multiaxe.

Alte investiţii au fost realizate în tehnologia informaţiilor şi infrastructură.

Pentru 2016, cheltuielile privind investiţiile din surse proprii realizate de Aerostar au fost de aproape 19,5 milioane de lei, conform societăţii.

În acel an, a fost pusă în funcţiune linia de anodizare tartarică, considerată drept referinţă în industrie. Totodată, a fost pusă în funcţiune linia automată de vopsire piese şi subansamble cu vopsele pe bază de apă, precum şi noile capacităţi de montaj pentru subansamble de structură, de complexitate medie şi noua instalaţie de debavurat prin vibraţii.

Alte investiţii au vizat achiziţia şi punerea în funcţiune a unor maşini unelte cu comandă numerică, inclusiv în domeniul echipamentelor de măsură şi control adecvate producţiei.

Pentru primele nouă luni din anul 2017, investiţiile efectuate au înregistrat un total de circa 11,74 milioa­ne de lei, finanţate integral de Aerostar, menţionează societatea în raportul pentru cel de-al treilea trimes­tru din anul trecut.

Din această sumă, puţin peste 11 milioane de lei s-au cheltuit pentru achiziţia de echipamente tehnologice, echipamente hardware, echipamente de măsură şi control, instalaţii, finalizarea unor lucrări de reamenajare şi modernizare a spaţiilor de lucru, placări cu panouri termoizolante a unor hale de producţie, 0,2 milioane de lei pentru achiziţia de licenţe software şi 0,53 milioane de lei pentru dezvoltarea sistemului informatic de gestionare a producţiei.

Principalele linii de afaceri ale Aerostar sunt: 

- Fabricaţia de produse de aviaţie; 

- Mentenanţă avioane comerciale; 

- Sisteme aero şi terestre pentru apărare, producţie şi integrări.

În perioada ianuarie - septembrie 2017, Aerostar a realizat vânzări în suma de 223,8 milioane de lei, din care 182,96 milioane de lei au fost vânzări la export.

Din această sumă, cea mai mare pondere este dată de fabricarea produselor de aviaţie civilă, acestea fiind urmate de servicii de MRO (întreţinere şi reparaţie) pentru aviaţia civilă şi de sisteme pentru apărare (aviaţie, terestre, integrare).

Cea mai mare parte a vânzărilor a fost efectuată în Europa, această piaţă fiind urmată de România şi Asia.

În anul trecut, Aerostar a obţinut un profit net preliminar de 53,17 milioane de lei, în scădere cu circa 6% faţă de cel din 2016, de 56,47 milioane de lei, pe fondul unor venituri de 340,17 milioane de lei, mai mici decât cele din 2016, de 356,22 milioane de lei.

Pentru acest an, compania propune un dividend brut de 0,094 lei/acţiune.

În perioada 29 decembrie 2017 - 8 martie 2018, cotaţia titlurilor companiei a urcat cu 8,94%.

Anul trecut, randamentul acţiunilor ARS la BVB a fost de 46,48%, incluzând şi dividendul de 0,09 lei/titlu.

Pentru 2018, compania şi-a bugetat o cifră de afaceri de 340 de milioane de lei, rezultatul net estimat este de 29,9 milioane de lei, sub cel din 2017.

Compania Aerostar este deţinută în proporţie de 71,3% de Iarom Bucureşti, iar SIF Moldova are 15,05%.

Acţionarii Iarom sunt Doru Damaschin, Grigore Filip şi Mihail Nicolae Toncea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb