Grindeanu anunţă că stabilirea unui prag pentru abuzul în serviciu nu se va face prin OUG

Andrei Stan
Politică / 8 iunie 2017

Florin Iordache (Sursa foto: captură Youtube)

Florin Iordache (Sursa foto: captură Youtube)

Actualizare 15:40

Premierul Sorin Grindeanu a declarat astăzi, din nou, că stabilirea unui prag în cazul abuzului în serviciu nu se va face prin ordonanţă de urgenţă (OUG), precizând că aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale, după care va fi elaborat proiectul de lege de modificare a Codurilor penale, care va primi avizul Guvernului şi va fi trimis în Parlament.

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, potrivit News.ro: "Există în acest moment un proiect de lege care a fost lucrat la Ministerul Justiţiei şi care a fost supus dezbaterii publice, unde au fost consultate toate instituţiile - fie că vorbim de CSM, de Înalta Curte, Ministerul Public, DNA, DIICOT - şi s-a ajuns la acea formă. Ce conţine acel proiect de lege? Transpunerea tuturor deciziilor Curţii Constituţionale în Codul penal şi Codul de procedură penală. Am avut o decizie a Curţii Constituţionale în urmă cu câteva zile. Poziţia mea şi a ministrului Justiţiei a fost aceasta şi e aceasta. Trebuie să aşteptăm motivarea CCR. Deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, trebuie să existe dezbatere, după care să rezulte acel proiect de lege care va primi avizul Guvernului şi care va fi trimis în Parlament. În modul acesta vom face lucrurile".

(S.A.)

------------

Fostul ministru al Justiţiei Florin Iordache a declarat astăzi că pragul minim pentru ca abuzul în serviciu să fie infracţiune poate rămâne la 200.000 de lei, aşa cum prevedea ordonanţa de urgenţă (OUG) 13, sau poate fi majorat la 400.000 de lei, precizând că deocamdată nu s-a stabilit nimic şi că decizia va fi luată, în primă instanţă, de Ministerul Justiţiei.

De asemenea, Florin Iordache susţine că cea mai bună soluţie pentru a rezolva problema o reprezintă o ordonanţă de urgenţă a Guvernului.

Florin Iordache, iniţiatorul OUG 13, a declarat, la Parlament: "Se poate menţine pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000. Au fost discuţii în acel moment cu specialiştii, acest 200.000 nu e întâmplător. Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal, şi am zis 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim. Aşteptăm şi noi proiectul care este la Ministerul Justiţiei şi în funcţie de ce prag sau ce consultări vor face şi dumnealor..., dar clar este că trebuie stabilit un prag".

Fostul ministru al Justiţiei mai susţine că impunerea unui prag înseamnă respectarea deciziei Curţii Constituţionale a României (CCR).

El a precizat: "Tocmai Curtea (Constituţională, n.r.), dacă vă uitaţi în considerente, a stabilit că acest prag trebuie să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba, pentru că aici discutăm dacă există o faptă penală sau nu există faptă penală şi prin mărimea acestui prag stabilim foarte clar dacă există un dosar penal sau nu există dosar penal. Partea civilă cu recuperarea prejudiciului oricum se face. Şi atunci chestiunile sunt foarte clare la nivelul administraţiilor locale. Pentru un prejudiciu mic este necesar să existe şi acest prag? Este necesar. Curtea Constituţională a stabilit. Şi atunci mărimea acestui prag, din punctul meu de vedere, trebuie să fie minim 200.000".

Întrebat pe ce se bazează când vorbeşte despre un prag de 400.000 de lei, Iordache a evitat un răspuns clar, precizând că există o dezbatere cu privire la acest subiect.

El a spus: "Uitaţi-vă în Codul penal, acolo se precizează foarte clar prejudiciul de 2 milioane de lei şi noi atunci când am stabilit pragul, pornind de la articolul din Codul penal care stabileşte acel prejudiciu de 2 milioane, am zis 10% din prejudiciul maxim pe care îl stabileşte Codul penal. Este o dezbatere, poate să fie o dezbatere, dumneavoastră mi-aţi cerut un punct de vedere. Poate fi 200.000, poate fi 300.000, poate fi 150.000, repet, dar punctul nostru de vedere a fost atunci că trebuie să fie 10% din acel prejudiciu care e stabilit de Codul penal. Avem o normă. În acelaşi timp, dacă vă uitaţi şi în Codul vamal se discută acolo de un prejudiciu de 50.000 de euro, care este echivalent cu 200.000, deci practic ne învârtim în jurul lui 200.000".

Fostul ministru a mai spus că Parlamentul va aştepta un proiect legislativ cu privire la aceste reglementări de la Ministerul Justiţiei: "Deocamdată, legea nu există, legea deocamdată este la Ministerul Justiţiei şi aşteptăm legea de la Ministerul Justiţiei. Din păcate, dacă aşteptăm foarte mult, intrăm în vacanţă şi ne mai trezim în septembrie ... până trece prin cele două Camere, dar soluţia rapidă - ministerul ar putea veni cu o ordonanţă şi atunci ar putea reglementa, pentru că avem un an şi acest articol sau mai multe articole au fost declarate neconstituţionale. Îşi poate permite cineva să mai treacă o vară şi foarte multe articole din Codul penal să fie neconstituţionale? E o practică pe care a avut-o de-a lungul timpului Guvernul, să poată veni cu o ordonanţă, pentru că de-a lungul timpului, chiar săptămâna trecută, CCR a mai declarat două articole neconstituţionale. Stăm aşa până când declarăm tot Codul penal neconstituţional?".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Băieții fac tot ceea ce vor!Si-au propus sa fure cu acte in regula ,dau legi si inventeaza interpretari ale legilor cu ajutorul prietenilor din curtea constitutionala astfel incat sa fure legal.Acum sa vezi bataie pe posturile din administratia publica... Isi vor instaura ca in evul mediu rubedeniile in functii publice pe mai multe generatii.Romanii isi merita soarta! Asta e rezultatul neimplicarii in viata societatii,a lipsei de la vot si a nepasarii multora dintre noi.Poate si de aceea ungurii au atitudini sfidatoare si obraznice la adresa noastra pentru ca stiu ca nu o sa ia nimeni atitudine ,cu atat mai mult sa ii puna la punct!!!...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb