Grindeanu: "România este pregătită să lanseze cât mai curând negocierile de aderare la OCDE"

A.V.
Ziarul BURSA #Politică / 19 mai 2017

Ţara noastră este pregătită să iniţieze cât mai curând negocierile de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), ca o reconfirmare a progresului economic şi a nivelului de dezvoltare pe care le-am atins, a declarat, ieri, premierul Sorin Grindeanu, adăugând că pentru atingerea acestui obiectiv are nevoie şi de sprijinul partenerilor externi.

"România a avut un progres constant mult accelerat în ultimii ani pentru a asimila instrumentele OCDE şi a participat la scară largă la structurile de lucru ale organizaţiei", a spus premierul la conferinţa "România şi OCDE - Perspective actuale şi viitoare", menţionând: "Ne consultăm activ şi suntem interesaţi să cooperăm mai îndeaproape cu OCDE în numeroase domenii cheie, precum politicile macroeconomice, guvernanţa corporatistă, liberalizarea fluxurilor de capital, migraţia şi multe altele. România este pregătită să demareze cât mai curând negocierile de aderare la OCDE. Statutul de membru al organizaţiei va fi o reconfirmare a progresului economic pe care l-a înregistrat ţara noastră, a nivelului său de dezvoltare, va însemna o administraţie publică mai eficientă şi mai adaptată la cerinţele unei lumi globale. Credem cu tărie că acest lucru se poate întâmpla cât de curând".

Premierul a subliniat: "Suntem conştienţi de dificultatea procesului şi suntem dispuşi să facem tot ce putem, tot ceea ce depinde de noi în acest sens. Ca să atingem acest lucru e nevoie nu doar de voinţa ţării noastre, ci şi de sprijinul partenerilor noştri externi, statele membre ale OCDE".

Sorin Grindeanu a amintit că România se află într-un moment economic deosebit de favorabil, în condiţiile în care ţara noastră a avut o creştere economică de 5,6% în primul trimestru din 2017, conform Eurostat.

"Avem cea mai mare creştere din Uniunea Europeană. Mai mult, exporturile sunt la un nivel record, ceea ce denotă competitivitatea ridicată a produselor româneşti. În luna martie am exportat bunuri în valoare de 5,6 miliarde de euro, acesta fiind cel mai mare export lunar din istorie. De asemenea, în primul trimestru din 2017 investiţiile străine directe au totalizat 1,075 miliarde de euro, în creştere cu aproape 23% faţă de perioada corespunzătoare a anului trecut", a afirmat Sorin Grindeanu.

Premierul a adăugat că această performanţă nu înseamnă relaxare, ci susţinerea ritmului de creştere: "Ştim că trebuie să menţinem acest ritm şi că această creştere trebuie să fie realizată în mod solid, sustenabil şi responsabil. De aceea, cred că este necesar să facem reformele vitale prin asimilarea celor mai bune practici şi standarde existente, iar, aici, OCDE este liderul cunoscut în materie de guvernanţă economică globală, cu care vrem să cooperăm. Am făcut deja paşi importanţi în acest sens, vrem ca această dinamică să continue şi să se amplifice", a mai spus Grindeanu.

Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial: "Creşterea economiei se bazează pe politici prociclice"

Creşterea economiei României se bazează pe politici prociclice, care au accelerat consumul şi care fac mult mai grea revenirea economiei în cazul unei crize financiare, a declarat, la evenimentul de ieri, consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu.

În opinia sa, "dacă ar trebui să învăţăm ceva din criza economică recentă, ar fi, cel mai probabil, că politicile prociclice, de care şi România s-a lăsat sedusă, fac mai brutală căderea şi mai dureroasă redresarea. De aceea, este important să discutăm deschis, dacă şi pentru ce merită să facem deficite mari tocmai atunci când ne merge bine din punct de vedere economic, în loc să ne păstrăm spaţiu fiscal pentru vremurile grele, când expansiunea economică se va epuiza".

Domnul Marinescu a atras atenţia că România este ţara care a înregistrat, în perioada post-criză, cea mai rapidă creştere a datoriei publice dintre toate ţările UE. "Faţă de anul 2008, datoria publică a crescut de circa 3,5 ori, deci cu peste 45 de miliarde de euro în ultimii opt ani", a spus Cosmin Marinescu, menţionând: "România trebuie să respingă exemplul ţărilor care au ales o creştere economică bazată pe deficite mari (...) Cum procedăm, optăm pentru politici facile, care oferă în general beneficii pe termen scurt, sau alegem politici corecte, care înseamnă beneficii durabile, dar şi unele costuri? Este important să înţelegem cât din politica economică este doar politică şi cât este economie. România are nevoie de ţinte înalte, care să mobilizeze energiile reformiste".

Potrivit consilierului prezidenţial, prin candidatura la OCDE, România îşi asumă angajamente pe termen lung.

"Ideea nu este să aderăm la încă o organizaţie şi să facem parte dintr-o ligă de elită la nivel global. Procesul de aderare oferă o imagine clară a situaţiei din prezent si testează implementarea parametrilor OCDE în plan administrativ", a subliniat domnul Marinescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb