Groenlanda poate deveni independentă dacă locuitorii săi doresc acest lucru, dar nu va fi un stat în componenţa SUA, a declarat ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen, după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, nu a exclus posibilitatea de a recurge la forţă pentru a prelua controlul acestei insule arctice dacă Danemarca refuză să o vândă către SUA, relatează Reuters.
"Noi recunoaştem deplin faptul că Groenlanda are propriile sale ambiţii. Dacă ele se materializează, Groenlanda va deveni independentă, dar cu greu ar putea deveni un stat federal al SUA", a indicat ministrul danez.
El a spus în faţa presei că preocupările SUA privind securitatea în regiunea arctică sunt legitime în contextul intensificării activităţilor ruse şi chineze în această regiune. "Nu cred că ne aflăm într-o criză de politică externă (...) Suntem deschişi dialogului cu americanii asupra modului în care am putea coopera încă şi mai strâns ca în prezent pentru a asigura că ambiţiile americane sunt îndeplinite", a mai spus şeful diplomaţiei daneze.
Premierul Groenlandei, Mute Egede, este favorabil independenţei insulei, dar a spus în mod repetat că aceasta nu este de vânzare. Trump a avansat şi în 2019, în precedentul său mandat prezidenţial, ideea cumpărării insulei, respinsă de guvernul danez. Această idee nu este totuşi nouă. După al Doilea Război Mondial, preşedintele american de la acea vreme, Harry Truman, a încercat şi el să cumpere Groenlanda cu o sută de milioane de dolari plătiţi în aur, considerând-o un teritoriu de mare importanţă strategică în contextul Războiului Rece care tocmai începuse, dar guvernul danez a refuzat oferta, notează Reuters.
Groenlanda face parte din Danemarca de peste 600 de ani, iar în prezent are un statut de teritoriu semi-suveran. Din 2009, când a primit o largă autonomie, Groenlanda are dreptul să-şi declare independenţa faţă de Danemarca, dar nu a făcut niciodată acest pas.
Această insulă vastă, dar care numără doar aproximativ 56.000 de locuitori, are o economie dependentă de pescuit şi este finanţată masiv de guvernul de la Copenhaga, cu aproximativ un miliard de dolari pe an, echivalentul a aproximativ jumătate din bugetul său, deşi dispune de mari resurse naturale, inclusiv petrol şi gaze naturale, scrie Reuters.
O cercetare din 2023 a relevat că 25 dintr-o listă de 34 de minerale considerate critice de Comisia Europeană se găsesc în Groenlanda. Printre acestea se numără cantităţi semnificative de minerale aşa-numite pământuri rare, utilizate în producţia de vehicule electrice şi turbine eoliene, precum litiu sau grafit.
Pe de altă parte, cu baza sa aeriană Pituffik, Groenlanda este importantă din punct de vedere strategic pentru SUA şi pentru sistemul american de avertizare timpurie a rachetelor balistice, întrucât ruta cea mai scurtă dintre Europa şi America de Nord trece prin această insulă, scrie Reuters. Washingtonul şi-a exprimat interesul de a-şi extinde acolo prezenţa militară, inclusiv prin amplasarea de radare care să monitorizeze apele Atlanticului pe unde pătrund navele militare şi submarinele nucleare ruseşti.
Deşi majoritatea locuitorilor Groenlandei doresc independenţa, puţini dintre ei consideră această opţiune ca fiind viabilă, având în vedere dependenţa economică faţă de Danemarca. O altă opţiune ar putea fi un aşa-numit pact de "liberă asociere" cu SUA, asemănător statutului pe care-l au Insulele Marshall, Micronezia sau Palau în Oceanul Pacific.
1. Da...
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 20:02)
Da.. nu toti au la conducerea tarii vanzatori de tara, cum are Romania. Bravo lor...!
Daca propuerea ar fi fost facuta la alde Iohannis sa vanda tara, in secunda doi era vanduta pe bani putini.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 20:13)
Diferenta e ca Americanii ti-o cumpara, mujicii insa ti-o invadeaza, distrug si apoi o anexeaza:-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 20:51)
Mai ciomagarule, cumparatura cu forta tot santaj si invazie se cheama. Ce face Trump il face mic copil pe Hitler si pretentiile sale teritoriale de la inceput.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 20:17)
Toate au un pret. Totul depinde de ...si de .... si evident de Putin. Fara el, in privinta Groenlandei nu se va misca nimic. Precum in Siria si... Evident, daca Ucraina va fi denazificata (de Putin), alta va fi solutia.
Si, si in cazul Golfului Mexic si al Canalului Panama.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 20:22)
Rusia va fi denazificata, prin eliminarea lui Putin shi a gashtii sale. Groenlanda ishi va dobandi independentza fatza de Danemarca prin referendum shi, to prin referendum, va deveni stat asociat cu US, dupa modelul Puerto Rico.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 20:56)
Trump = Hitler iar tu esti un banderist criminal. NATO este zero barat. O spun chiar ucrainienii. 4 ian 2025 Mykhailo Podolyak, advisor to the Head of the Office of the President
"“NATO countries have a lot of weapons, which are much more effective, but they are not ready to use them. Accordingly, if Russia maintains its current pace of militarization and authoritarianism over the next five years, NATO will have no chance,” he said.
Podolyak pointed out that NATO countries will "never" be psychologically ready for war with Russia, and the Kremlin fully understands this."
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2025, 20:45)
Da' cine a zis ca ar fi stat? :))))))))))
Ar fi doar un teritoriu, ca Puerto Rico sau Guam