Grupul BVB - profit de 25,6 milioane lei în 2023, în creştere cu 146%

A.F.
Piaţa de Capital / 13 februarie

Grupul BVB - profit de 25,6 milioane lei în 2023, în creştere cu 146%

Oferta Hidroelectrica a avut un impact în venituri de 12,53 milioane de lei

Pierdere de 3,75 milioane lei pentru CCP.RO, în creştere cu 11%

Profit de 4,12 milioane lei pentru Grupul BVB în trimestrul al patrulea, faţă de o pierdere în aceeaşi perioadă a anului 2022

Grupul Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat un profit net preliminar de 25,6 milioane lei, pentru anul trecut, cu 146% peste cel din 2022, îndeosebi pe fondul listării Hidroelectrica (H2O) şi a creşterii semnificative a lichidităţii din semestrul al doilea, conform unui raport al operatorului pieţei de noastre de capital publicat, astăzi, pe propriul site.

La nivel individual, profit net s-a ridicat la 22 milioane de lei, dublu faţă de cel din anul anterior.

Veniturile operaţionale ale BVB au fost de 50,5 milioane lei, cu 55% peste cele din 2022, evoluţie generată de creşterea cu 73% a veniturilor din tranzacţionare, impact ulterior listării H2O în nivelul lichidităţii din piaţă. Oferta Hidroelectrica a avut un impact în venituri de 12,53 milioane de lei şi, implicit, în activitatea de tranzacţionare, se menţionează în document.

Veniturile din vânzarea de date au înregistat un avans de 25% în dinamică anuală, până la valoarea de 4,02 milioane lei, generat de creşterea numărului de utilizatori de date în timp real, de atragerea de noi clienţi de date, precum şi ca urmare a aplicării noului plan de tarife valabil începând cu 1 ianuarie 2023, potrivit raportului.

Veniturile din taxe eminenţi au înregistrat o creştere anuală de 10%, până la 5,03 milioane lei, ca urmare a indexării tarifelor de menţinere la tranzacţionare cu rata inflaţiei anului 2022, se mai menţionează în document.

Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale ale BVB au urcat cu 22%, până la 27,97 milioane lei, dinamică influenţată de avansul cheltuielilor de personal ce s-au majorat cu 18%, la 14,36 milioane lei, precum şi a majorării altor cheltuieli operaţionale cu 42%, până la 10,3 milioane lei, în urma creşterii semnificative a preturilor serviciilor si bunurilor achiziţionate pentru funcţionarea în condiţii optime a activităţilor companiei.

De asemenea au fost efectuate cheltuieli de marketing şi promovare realizate în campaniile efectuate în scopul promovării pieţei de capital, a noilor listări şi a creşterii numărului de investitori.

Veniturile Depozitarului Central au crescut cu 32%, până la valoarea de 32,58 milioane lei, în principal, datorită veniturilor rezultate din serviciile asociate derulării ofertei publice iniţiale H2O, dar şi a creşterii unor tarife începând cu data de 1 februarie 2023. Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale ale Depozitarului Central s-au ridicat la 24,2 milioane lei, în creştere cu 17%, pe fondul creşterii inflaţiei şi a relocării sediului social, printre altele. Astfel, Depozitarul a obţinut un profit operaţional de 8,37 milioane lei, mai mare cu 4,38 milioane lei faţă de perioada precedentă.

CCP.RO Bucharest, entitatea proiectată să funcţioneze în calitate de contraparte centrală, se află în proces de autorizare, astfel nu a înregistrat venituri operaţionale în anul 2023. În schimb, cheltuielile operaţionale s-au ridicat la 7,59 milioane lei, cu 50% peste cele din anul anterior, dinamică influenţată, în principal, de avansul cheltuielilor de personal, plus 1,51 milioane lei, pe fondul unui număr mai mare de angajaţi, a indexării şi ajustării anuale a salariilor conform Politicii de Remunerare, precum şi a unor estimări pentru concedii neefectuate, conform raportului.

"Creşterea este susţinută si de avansul altor cheltuieli operaţionale, respectiv cheltuieli cu taxele ASF pentru autorizarea CCP, cu chiriile, amortizări de imobilizări şi active cu drept de utilizare şi telecomunicaţiile", se mai menţionează în document.

Anul trecut, CCP.RO a avut o pierdere de 3,75 milioane lei, în creştere cu 11% comparativ cu perioada precedentă, influenţată de evoluţia pierderii operaţionale, compensată parţial de creşterea rezultatului financiar, potrivit raportului.

Săptămâna trecută, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat solicitarea BVB privind autorizarea pieţei derivatelor, dar şi un proiect pentru modificarea unui articol din Regulamentul ASF nr. 3/2013 prin care se doreşte extinderea cu douăsprezece luni a termenului până la care poate fi depusă documentaţia suplimentară pentru contrapartea centrală.

În trimestrul al patrulea, profitul net al Grupului BVB s-a ridicat la 4,12 milioane lei, faţă de o pierdere de 0,3 milioane lei în aceeaşi perioadă a anului anterior, creştere direct influenţată de evoluţia pozitivă a veniturilor atât pe segmentul tranzacţionare cât si pe segmentele post-tranzacţionare si registru, conform documentului.

Recent, Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat noul Consiliu al bursei, cu un mandat de patru ani, compus din preşedintele Radu Hanga şi membrii Cristian Pascu, Daniela Secară, Şerban Marin, Loredana Chitu, Radu Hanga, Remus Vulpescu, Robert Cosmin Pană, Octavian Molnăr şi Claudia Ionescu.

Entităţile incluse în procesul de consolidare sunt Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central şi CCP.RO Bucharest.

Din acţionariatul BVB fac parte SIF-uri, fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, societăţi de brokeraj şi persoane fizice.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. da, dar a fost one time, cresterea de profit h2o nu se lanseaza si in 2024.

    1. exact dar cine are ochi sa vada ca conducerea vede doar SOP,SOP,SOP.

      chiar si cu profitul asta record, tot are PER 22, este supraevaluata, plus ca intr-adevar a fost ceva nerecurent, in sensul ca in 2024 daca face profit 10 milioane e bine, in niciun caz 25 de milioane ....

      pe saitul bursei are PER de 107.

      in 2024 - daca se demareaza CCP.RO abia dupa aflam costurile reale... o sa faca un profit din pix desenat... restul se va delapida ca intotdeauna prin ARIR, NFT-uri prostesti etc...

      Acili e profitul de pe 2022 si de aceea probabil, nu e actualizat

      1.5 exact.. PER-ul BVB e in jur de 107

    Hanga și Tănase formeaza cea mai performanta echipa din istoria BVB. Rezultate cu adevărat excepționale.

    1. ambii vor raspunde penal pentru toate fraudele admise.

      Ei chiar cred ca pot sa prosteasca la nesfarsit cu manevrele facute la H20? Succes ambilor!

      Spui aberații. Nu exista fraude admise.

      pentru 2.3 - vezi ca scriu bine ceilalti, AGEA 26.04.2023 - in ce mod vor executa SOP-ul aprobat de actionari?:

      "HOTARAREA NR. 1  

      Articol unic. Aproba cu majoritatea voturilor actionarilor prezenti si reprezentati in adunare rascumpararea de catre Societate a propriilor actiuni, in cadrul pietei unde actiunile sunt listate sau prin desfasurarea de oferte publice de cumparare, in conformitate cu prevederile legale aplicabile, in urmatoarele conditii: maximum 60.369 actiuni (reprezentand maximum 0,75% din capitalul social), la un pret minim egal cu pretul de piata de la BVB din momentul efectuarii achizitiei si un pret maxim egal cu valoarea cea mai mica dintre (i) 50 lei per actiune si (ii) valoarea cea mai mare dintre pretul ultimei tranzactii independente si pretul cel mai ridicat din momentul respectiv al ofertei de achizitionare, in conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) din Regulamentul Delegat (UE) 2016/1052 al Comisiei din 8 martie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste standardele tehnice de reglementare pentru conditiile aplicabile programelor de rascumparare si masurilor de stabilizare. Valoarea agregata a programului de rascumparare este de pana la 3.622.140 lei. Programul se va desfasura pentru o perioada de maxim 18 luni de la data publicarii Hotararii adoptate in acest sens in Monitorul Oficial al Romaniei, partea a IV-a, in vederea implementarii Planului de acordare optiuni pe actiuni catre personalul Grupului BVB; acordarea unui mandat Consiliului Bursei pentru aducerea la indeplinire a acestei Hotarari. Tranzactiile de rascumparare pot avea drept obiect doar actiuni platite integral si vor fi efectuate doar din profitul distribuibil sau din rezervele disponibile ale Societatii, inscrise in ultima situatie financiara anuala aprobata, cu exceptia rezervelor legale." 

      Calul moare de drum lung....Se face, termenul stabilit de acționari este generos, 18 luni.

    chiar dezamagitoare rezultatele grupului Ciorcila & Dragoi.

    1. si inca urmeaza.

    rezultate dezamagitoare si urmeaza logic cheltuieli mai mari:

    - SOP aprobat si ratat de BVB, au aprobat maxim 50 RON per actiune, acum e 66 - volum 60000, unicul raport afirma ca sau achizitionat maxim 10 000 actiuni. Ce urmeaza? Actiuni gratuite sa coboare pretul sa salveze SOP? 

    - CCP.RO - deja se creaza impresia ca intentionat se taraganeaza procesul + incompetenta conducerii BVB 

    - BVC BVB 2024 - sa vedem surprizele

    - Noul sediu - cat de adevarate sunt zvonurile ca a fost demarata o ancheta penala privind lipsa documentatiei complete pentru noul sediu? Care vor fi costurile reale? AGA cand a aprobat noul sediu - de ce nu au fost indicate sumele aferente sediului + intretinerii? Ce-au votat actionarii? Deci si acolo au planificat magarii?  

    1. La întrebarea asta va poate răspunde conducerile celor cinci sif-uri împreună cu fondurile create de ele pentru a fi paravan în AGA.

      din paravanul in AGA cu regret sunt mai multi decat SIF-urile deja - fondurile afiliate bancilor (prima data in istorie, Bancile au 6 membri din 9: Bt - 4, BCR - 1, BRD -1). Prin Pilonul 2 si 3 sa cumparat un volum imens de actiuni BVB care efectiv au randament negativ in termeni reali... cumparate doar pentru influenta. O prostie acoperita de ASF!

      Tampitii de acționari l-au dat afara pe Dan Paul,reprezentantul Finaco cel mai activ intermediar de la BVB. O adevărată mârșăvie.

      si au pus unul mai jmecher de la elvetienii de la Swiss.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb