Grupul BVB - profit în scădere cu 62%, în primele şase luni ale anului

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 4 august 2023

Grupul BVB - profit în scădere cu 62%, în primele şase luni ale anului

"Volumele tranzacţionate au fost reduse în contextul unei stări de expectativă a pieţei pentru derularea ofertei Hidroelectrica", conform raportului BVB

Cheltuieli operaţionale de 3,74 milioane lei pentru CCP.RO, în primul semestru; entitatea nu produce venituri operaţionale

Veniturile financiare nete ale Grupului au crescut cu 82%, în primele şase luni

Grupul Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a raportat, pentru primele şase luni ale anului, un profit net de 3,35 milioane de lei, în scădere cu 62% faţă de rezultatul net obţinut în primul semestru al anului trecut, pe fondul scăderii veniturilor şi creşterii cheltuielilor, după cum reise din raportul operatorului pieţei noastre de capital publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La nivel individual, bursa a raportat un profit net de 3,72 milioane de lei, cu 59% mai mic decât cel din perioada ianuarie-iulie 2022.

Veniturile operaţionale la nivel individual au fost de 13 milioane de lei, cu 29% sub cele din primul semestru al anului trecut, de 18,35 milioane de lei. În prima parte a lui 2022, veniturile au fost influenţate de volatilitatea crescută şi de volume semnificative tranzacţionate în primul trimestru, ca urmare a izbucnirii conflictului din Ucraina, precum şi a unor oferte publice mai mari derulate în primul semestru. În schimb, în primele şase luni ale acestui an, volumele tranzacţionate au fost reduse în contextul unei stări de expectativă a pieţei pentru derularea ofertei Hidroelectrica, potrivit raportului.

Veniturile din vânzarea de date au urcat cu 27%, până la 1,94 milioane de lei, avansul fiind generat de creşterea numărului de utilizatori de date în timp real, de atragerea de noi clienţi de date, precum şi ca urmare a aplicării noului plan de tarife valabil începând cu 1 ianuarie 2023. De asemenea, veniturile din taxe emitenţi au urcat cu 9%, ca urmare a indexării tarifelor de menţinere la tranzacţionare cu rata inflaţiei anului 2022, precum şi de veniturile din taxe de admitere participanţi mai mari comparativ cu perioada precedentă, conform BVB.

Veniturile Depozitarului Central au urcat cu 5%, la 12,9 milioane de lei, în principal, ca urmare a creşterii unor tarife inclusiv al tarifului de menţinere pentru emitenţi, în timp ce veniturile din decontarea tranzacţiilor au rămas relativ constante comparativ cu perioada precedentă.

În ansamblu, veniturile operaţionale ale Grupului BVB au fost de 25,71 milioane de lei, în primele şase luni ale anului, în scădere cu 16%, declin generat de dinamica veniturilor din tranzacţionare înregistrată pe segmentul tranzacţionare, potrivit raportului emitentului.

Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale, la nivel individual, au urcat cu 7%, în primele şase luni ale anului, până la 11,24 milioane de lei, dinamică influenţată de avansul cheltuielilor de personal cu 6%, la 5,93 milioane de lei, ca urmare a indexării anuale a salariilor conform Politicii de remunerare aplicată începând cu luna aprilie 2023. Cheltuielile cu serviciile prestate de terţi au scăzut cu 19%, la valoarea de 1,31 milioane de lei, în timp ce alte cheltuieli operaţionale au urcat cu 21%, la până la 3,99 milioane de lei, conform BVB.

Cheltuielile operaţionale ale Depozitarului Central s-au ridicat la 10,76 milioane de lei, în creştere cu 11% faţă de cele din primele şase luni ale anului trecut. În cazul CCP.RO, societatea înfiinţată ca să funcţioneze în calitate de Contraparte Centrală, cheltuielile operaţionale s-au ridicat la 3,74 milioane de lei, cu 68% peste cele din primul semestru al anului trecut, creşterea fiind determinată de avansul cheltuielilor cu serviciile prestate de terţi, respectiv consultanţă în vederea implementării contrapărţii centrale şi servicii utilizare reţea SWIFT, precum şi a altor cheltuieli operaţionale, în principal cheltuieli cu taxele ASF pentru autorizarea CCP, a cheltuielilor cu chiriile, amortizările şi telecomunicaţiile - conexiuni de date private, potrivit raportului bursei.

Contrapartea Centrală, care trebuia să fie operaţională încă din anul 2020, nu este funcţională nici până în prezent, astfel încât nu produce venituri operaţionale. În aceste condiţii, CCR.RO a înregistrat o pierdere operaţională de 3,74 milioane de lei, similară cu nivelul cheltuielilor.

Per ansamblu, cheltuielile operaţionale ale Grupului BVB au înregistrat o creştere cu 15% în primul semestru al anului, până la valoarea de 25,55 milioane de lei.

În aceste condiţii, în primele şase luni ale anului, profitul operaţional al Grupului BVB s-a ridicat la numai 0,16 milioane de lei, cu mult sub cel de 8,21 milioane de lei din primul semestru al anului trecut.

Pe de altă parte, veniturile financiare nete consolidate din primele şase luni ale acestui an s-au ridicat la 3,56 milioane de lei, în creştere cu 82%, evoluţie determinată de avansul veniturilor din dobânzi, precum şi pe fondul randamentelor/dobânzilor mai mari obţinute la plasamentele financiare efectuate şi a veniturilor financiare mai mari.

Entităţile incluse în procesul de consolidare sunt Bursa de Valori Bucureşti, Depozitarul Central şi CCP.RO Bucharest.

Din acţionariatul BVB fac parte SIF-uri, fonduri de pensii Pilon II, fonduri de investiţii, societăţi de brokeraj şi persoane fizice.

Opinia Cititorului ( 17 )

  1. O companie de viitor

    1. Sumbru viitor.

      nu e sumbru inca…

      duce bnr dobanzile la zero si pariaza toti in asteptarea unui cost de credit mai ieftin! 

      s c c r e t 

    compania care opereaza bursa romaneasca si-a redus veniturile cu aproape o treime si aceasta s-a rasfrant asupra profitabilitatii.I

    contrapart eanu produce nimic

    sefimea in schimb primeste SOP cu nemiluita. 

    unde sunt hoardele de investitori cu sutele de mii de conturi care tranzactioneaza la bvb?

    dupa schimbarea codului fiscal in ianuarie 2023 au disparut subit. 

    1. sutele ale de mii erau de fapt toti detinatori de fidelis - automat devin clientii bursei ;) doar ca nu tranzactioneaza... in mod real, sunt maxim vreo 25 000 din care vreo 20 000 toata activitate e orientata pe detineri de dividend

    Crapa i ar capul caprei cum a crapat piatra n doua !

    Asa si cu bursele lumii... 

    1. Alta perla cu per de 80

      era clar din Martie ca este umflata nu in mod natural... sa vazut exact scopul in ultimile 5 zile... acelasi scenariu ca si la SOCP

    ...

    E cam ca la imobiliare : tranzactii putine dar preturile nu (prea)scad.

    bula bvb in cantitate aur din 2007 e de mult sparta!

    veniturile in cantitate aur de 20 si cv grame pe luna s-au spart odaca cu bvbul.. de atunci bvbul e spart in bula pret bani reali iar veniturile populatiei castiga teren in pret bani reali. 

    bvb ieftin! se face transferul activelor intre generatii! 

    o oportunitate la 2-3 generatii! 

    analistii au dificultati cu exprimarea rapoartelor de schimb si Sumele cu Procentele ce genereaza confizia pe trend. 

    s c c r e t 

    de multe ori SUMA si PROCENTELE joaca feste analistilir economici cand sunt puse in contexte de rapoarte schimb cu: Venituri Nete Minime Medii Mari in economie sau cu Veniturile Nete exprimate in grame aur; La fel joaca feste si Valoarea Bursei In bani Reali (aur) si in Bani Credit (valoare bvb prabusit in pret aur dar revenire stagnare urcare in pret nominal credit).

    La fel joaca feste raportul venitului net in aur cu costul net credit (ipotecar sau etc….) in cantitate aur;  

    Cine este pesimist pe BVB rau face pe long!  

    BVBul se afla la intersectia trensferului intre generatii!  

    Una e sa ai BVB in bula de pret cantitate aur in 2007 cu venit mediu de 20 si cv grame aur plus minus mai sus; alta e sa ai bvb crash hard in aur simultan cu venit minim si mediu la 4-7 grame aur… una e sa ai azi cucerire varf trecut venituri in grame aur si bvb inca crash in aur (sau urcare la unghi corect pe trent).  

    Va recomand sa vedeti suferinta bursei din Italia; mama bulelor pe europa; sau Cipru; Grecia; Germania… de acolo suferinta europei in 2012!!!  

    Lasati naiba vaicareala si bagati hartiile de valoare in generatoare stabile de flux;  

    PS: la transferul activelor / detinerilor intre generatii nu garanteaza nimeni lipsa unui risc militar - bataie pe “ciolan”.  

    Risc mare de populism si nationalism in fata! - nu cadeti prada emotiilor cauzate de relatia: salvator victima persecutor.  

    Da cel mai bun moment de cumparat active e cand avem bonduri ce pleaca din inversare spre deal (de la stanga la dreapta).., dar asata nu e motiv de a nu investii.

    s c c r e t  

    1. Am impresia ca exact acum e topul pt piata de actiuni, cel putin pt o perioada. Acum, ca s-ar putea sa vina o scadere modica, gen retesT octombrie 2022 sau ceva mai panicos nu stiu. Dar asta-i impresia mea. Aici sub maximul din 2021 s-ar putea sa se traga linia. Linia de pe aici nu se trece(mai sus).

      Motivele : crestere cam irationala tip fomo chiar inainte de top, avem, scadere lichiditate globala, avem, cresteri dobanzi avem deja de un an(stiu de obicei piata scade incepand cu scaderea de dobanzi dar nu-i farmacie). Ce nu avem inca e scaderea deifictului guvernamental, care tine economia sus si creeaza inflatie. Dar exact acum urmeaza sa avem si asta, nu din cauza guvernantilor, ca dupa ei potopul , ci din cauza EU, care a spus la toate tarile membre "the party is over"(dc vreti euroii PNRR). Cam acelasi lucru i-a zis si Finch la Uncle Sam saptamana trecuta.  

    multi frustrati cu diverse interese se varsa pe aici. zici ca sunt mari investitori in actiunile bvb.

    1. Se vede ca nu urmaresti piata...

      bvbul este inca deflat in pret aur fata de 2007 si veniturile sunt in crestere in grame aur!!!

      deci transfer active intre generatii! 

      bvb ieftin.. va sta iefrin inca cv ani.. chiar si dupa inversarea bondurilor din fata.. bvbul va fi ieftin in cantitate aur! 

      s c c r e t 

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb