Grupul de Investigaţii Politice (GIP), prin preşedintele său Mugur Ciuvică, solicită Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA) să ancheteze cazul unui teren din proprietatea RAAPPS, aflat pe şoseaua Pipera - Tunari, care, în loc să fie folosit pentru construirea a 820 de locuinţe pentru tineri - conform destinaţiei iniţiale, a ajuns să fie scos la vînzare de persoane particulare. Afacerea care a avut ca obiect acest teren, de 68,3 hectare, este atribuită de Mugur Ciuvică guvernului Năstase, care, prin vînzarea lui, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 61 de milioane euro.
Preşedintele GIP ne-a declarat că, printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată în noiembrie 2000, guvernul Isărescu stabilea ca respectivul teren să fie destinat construirii de locuinţe pentru tineri, în timp ce venirea la putere a PSD, în decembrie 2000, a făcut ca terenul pe care urmau să fie construite aceste locuinţe să capete o cu totul altă destinaţie.
Mugur Ciuvică ne-a mai spus că, iniţial, Parlamentul a respins, în mai 2001, Ordonanţa de Urgenţă adoptată în noiembrie 2000. Ulterior, printr-o Hotărîre de Guvern din iunie 2002, semnată de Adrian Nastase, Şerban Mihăilescu, Octav Cozmâncă şi Mihai Tănăsescu, terenul de 68,3 hectare a fost trecut din proprietatea RAAPPS în cea a comunei Voluntari. Preşedintele GIP consideră "cel puţin ciudat" modul în care RAAPPS, deşi deţinea acte oficiale potrivit cărora terenul era proprietatea statului şi era liber de sarcini, neputînd fi retrocedat, l-a cedat totuşi, fără nicio problemă. Cererea, formulată de autorităţile locale, era argumentată tocmai printr-o aşa-zisă cerere de retrocedare către foştii proprietari, spune liderul GIP.
Domnia sa arată că terenul n-a rămas prea mult timp în proprietatea Primăriei Voluntari, aceasta înstrăinîndu-l, zona intrînd rapid în circuitul marilor proprietari de terenuri din zona de Nord a Capitalei. Ulterior, terenul a fost scos la vînzare, potrivit afirmaţiilor domnului Ciuvică.
Mugur Ciuvică consideră că, în afacerea Ferma Tunari, RAAPPS a procedat nu doar împotriva propriilor sale interese, ci şi în totală contradicţie cu modul său obişnuit de acţiune, pentru că "deşi, în 1999, chiar Regia iniţiase şi obţinuse documentele potrivit cărora terenul Fermei Tunari era liber de sarcini, în 2002, conducerea RAAPPS a renunţat la teren fără cea mai mică împotrivire". Preşedintele GIP ne-a mai spus că "RAAPPS a cedat astfel un teren de 61 de milioane de euro în urma unei solicitări a prefectului de Ilfov, făcută în baza unor simple cereri de retrocedare".
De asemenea, domnia sa a mai adăugat că în iunie 2002, terenul trecea în proprietatea comunei Voluntari în vederea retrocedării, iar în iulie 2006, pe acest teren nu exista nicio urmă de parcelare, nicio îngrăditură, fosta Fermă Tunari fiind practic un teren viran, cu două panouri publicitare amplasate acolo de două agenţii imobiliare.
Mugur Ciuvică a mai precizat că a adresat o cerere Primăriei Voluntari, prin care dorea unele informaţii legate de actualul proprietar al terenului, care, însă, a rămas fără răspuns, iar agenţiile imobiliare ale căror panouri publicitare au fost amplasate în zonă refuză, de asemenea, să ofere vreo informaţie pe marginea aces-tui subiect.
Fostul prim-ministru Adrian Năstase a calificat ieri ca suprinzătoare solicitarea Grupului de Investigaţii Politice către DNA de a ancheta "afacerea Ferma Tunari", această organizaţie susţinând că statul ar fi pierdut 61 milioane euro.
Adrian Năstase afirmă că GIP a prezentat în mod incorect o serie de texte de acte normative şi situaţii de fapt, "pentru a fabrica noi acuze şi a induce în eroare opinia publică".