Grupul OMX - interesat de pieţele emergente din Estul Europei şi din fosta Uniune Sovietică

Adina Ardeleanu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 ianuarie 2008

Grupul OMX - interesat de pieţele emergente din Estul Europei şi din fosta Uniune Sovietică

După ce în 2007 a achiziţionat Bursa de Valori şi Depozitarul Central din Armenia, "OMX Nordic Exchange" doreşte în continuare să se extindă pe pieţele emergente.

Henri Bergstrom, vicepreşedintele OMX, ne-a declarat: "Preluarea Bursei din Armenia este o oportunitate pentru noi să ne punem în practică experienţa de a dezvolta pieţe emergente din alte regiuni, acumulată în ţările baltice". Domnia sa a mai adăugat: "Privind înainte, OMX are ambiţia de a folosi achiziţiile din ţările baltice şi din Armenia drept standard pentru a intra pe alte pieţe emergente din Europa Centrală şi de Est şi din ţările selectate din fosta Uniune Sovietică".

La rândul său, OMX a primit oferte de la alte burse mai mari. În mai 2007, OMX şi Nasdaq au anunţat o întelegere de unire a celor două pieţe. În august, însă, Bursa din Dubai a făcut o ofertă nesolicitată pentru OMX. Negocierile între Bursa Dubai şi Nasdaq s-au încheiat cu o înţelegere prin care prima a acceptat să renunţe la competiţie, primind în schimb 20% din Nasdaq plus 5% din drepturile de vot la bursa americană, precum şi pachetul de 28% din London Stock Exchange deţinut anterior de Nasdaq. Noua organizaţie se va numi "The Nasdaq OMX Group".

Performanţele OMX

În 2007, OMX a continuat să realizeze peformanţe şi la capitolele tranzacţii şi oferte publice iniţiale. "Grupul nordic a înregistrat un număr record de tranzacţii cu acţiuni în luna noiembrie, fiind efectuate 234.070 de tranzacţii pe zi", ne-a spus domnul Bergstrom. Recordul anterior a fost în data din august 2007, când au fost realizate 214.167 de tranzacţii pe zi.

OMX a admis la tranzacţionare 93 de companii noi în 2007, 38 pe piaţa principală şi 54 pe piaţa "First North", a doua piaţă alternativă din Europa, unde sunt prezente 126 de companii.

Potrivit oficialilor OMX, grupul a înregistrat aprecieri în 2007, precum creşterea numărului de tranzacţii pe zi - cu 55% (între 1 ianuarie şi 30 noiembrie 2007, comparativ cu perioada similară din 2006) - sau urcarea valorii medii zilnice de tranzacţionare cu 27% (între 1 ianuarie şi 30 noiembrie 2007, comparativ cu perioada similară din 2006).

Pe lângă tranzacţiile cu acţiuni, la bursa nordică volumul mediu zilnic de produse derivate tranzacţionat s-a ridicat la 662.984 de contracte, comparativ cu 651.634 de contracte pe parcursul anului precedent. Dintre acestea, numărul mediu zilnic de tranzacţii cu derivate pe acţiuni a fost de 308.891 contracte, de tranzacţii cu derivat pe indici - 261.236 contracte, iar cu derivate pe instrumente cu venit fix - 92.857 contracte.

Principalii clienţi noi ai OMX pentru sistemele de tranzacţionare sunt: Colombian Stock Exchange (ceea ce însemană că OMX are acum clienţi pe toate continentele), piaţa derivatelor din Canada - DEX, Plus Markets Group (PMG), Singapore Stock Exchange (SGX), Singapore Commodity Exchange (SICOM), Tokyo Commodity Exchange (TOCOM).

În februarie, OMX a lansat platforma "Genium", o nouă generaţie de sisteme de tranzacţionare, post-tranzacţionare şi servicii de informare.

"OMX Nordic Exchange" doreşte să îşi continue creşterea în 2008 şi să ofere mai multe servicii inovative şi competitive clienţilor şi membrilor săi", ne-a declarat Henri Bergstrom. Domnia sa a mai adăugat: "Ca lider mondial la tehnologia de tranzacţionare, vom continua să explorăm oportunităţi de afaceri în regiuni strategice, precum Asia-Pacific şi America de Sud.

În 2008, reprezentanţii OMX se aşteaptă ca noua platformă, "Genium", să joace un rol important în oferta de tehnologie în noua generaţie de sisteme de tranzacţionare.

OMX operează bursele din ţările baltice (din Vilnius, Riga şi Tallinn) şi cele nordice (Copenhaga, Stockholm şi Helsinki). Investitorii beneficiază de o lichiditate semnificativă şi de un proces eficient de tranzacţionare în sistemul comun OMX, cu reguli şi practici armonizate pe pieţele baltice şi cele nordice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb