GUVERN: Salariul minim pentru 2017 şi proiectul legii salarizării unitare, discutate în Consiliul Naţional Tripartit

Andreea Popescu
Politică / 29 noiembrie 2016

Salariul minim pentru 2017 şi proiectul legii salarizării unitare, discutate în Consiliul Naţional Tripartit

Premierul Dacian Cioloş şi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, au discutat, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit (CNT), cu partenerii sociali despre nivelul salariului minim în anul 2017 şi au prezentat o serie de modificări propuse în proiectul de lege privind salarizarea unitară, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Conform sursei citate, Executivul a solicitat partenerilor sociali, sindicate şi patronate, ca în următoarele două săptămâni să înainteze propunerile lor privind stabilirea salariului minim brut garantat în plată pentru anul 2017, urmând ca până la finalul mandatului, Guvernul să stabilească noul salariu minim.

Sursa citată precizează că premierul Cioloş a transmis partenerilor sociali că pentru anul viitor nivelul salariului minim pe economie va fi rezultatul negocierii dintre sindicate şi patronate, la fel ca în anii precedenţi.

Începând de anul viitor, nivelul salariului minim ar urma să fie stabilit printr-un mecanism de calcul la care lucrează în prezent un grup de experţi independenţi.

"Am venit la această întâlnire fără idei preconcepute. Suntem deschişi propunerilor partenerilor sociali şi suntem astăzi aici pentru a asculta opiniile dumneavoastră, dar şi pentru a continua să lucrăm împreună la un mecanism transparent care să asigure predictibilitate în evoluţia salariului minim", a declarat premierul Cioloş, conform comunicatului citat.

De asemenea, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a precizat că pentru stabilirea salariului minim sunt necesari mai mulţi paşi, primul fiind centralizarea propunerilor făcute de confederaţiile sindicale şi de cele patronale, iar ulterior convocarea unui nou Consiliu Naţional Tripartit pentru a se ajunge la un consens.

Potrivit ministrului, pentru a putea asigura predictibilitatea salariului minim pe economie, ministerul a transmis partenerilor sociali un studiu referitor la evoluţia nivelului salariului minim brut garantat în plată în România şi evaluarea impactului economic şi social al aplicării acestuia.

"Studiul realizat de Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale include analize şi evaluări privind efectele economice şi sociale potenţiale ale creşterii salariului minim brut garantat în plată. Studiul are caracter de documentare, neavând efecte în stabilirea salariului minim în 2017. Rezultatele studiului sunt utilizate, într-o a doua fază de cercetare, pentru elaborarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului minim brut garantat în plată, conform Recomandării specifice de ţară a Consiliului European din data de 8 iulie 2014 privind Programul naţional de reformă al României. Mecanismul de stabilire a salariului minim brut garantat în plată este elaborat de un grup de experţi independenţi, propuşi de partenerii sociali, şi va fi gata până la sfârşitul anului", se mai arată în comunicatul citat.

Guvernul reaminteşte că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat de la 500 lei în anul 2008 la 1.250 începând cu 1 mai 2016, iar ponderea acestuia în câştigul salarial mediu brut din România a crescut de la 29,8%, cât era în anul 2008, la 46,62% în anul 2016.

În privinţa proiectului de lege privind salarizarea unitară, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a precizat că pentru a asigura rezolvarea tuturor inechităţilor salariale din sistemul public este nevoie de alocarea a 19,5 miliarde de lei până în 2022.

Potrivit comunicatului Guvernului, creşterea medie a salariilor plătite din fonduri publice va fi de 37,3%, corelată cu creşterea economică prognozată, iar raportul dintre salariul minim şi cel maxim va fi redus la 1/13.

De asemenea, ministrul a anunţat că proiectul prevede că cel mai mare salariu va fi al preşedintelui, dar şi că salariul premierului va fi redus cu 300 de lei faţă de nivelul actual.

Totodată, proiectul prevede acordarea de sporuri pentru funcţii greu ocupabile în cuantum de 30%, cum ar fi medicii şi specialiştii din domeniul informatic, pentru a compensa situaţiile în care recrutarea de personal este dificilă. Documentul mai prevede acordarea de sporuri de performanţă în limita a 5% din buget.

"În privinţa proiectului legii salarizării unitare, vă cer să avem o abordare realistă astfel încât să rezolvăm problema inechităţilor din sistem şi să nu afectăm salariile aflate în plată", a afirmat Dacian Cioloş, conform comunicatului Executivului.

Proiectul de lege urmează să fie transmis partenerilor sociali în perspectiva consultărilor ce vor avea loc în comisia de dialog social de la Ministerul Muncii, mai informează Guvernul.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Trebuie URGENT scoasa economia neagra si gri la suprafata, restructurarea statului, cresterea accelerata si sustenabila a salariului minim si nu numai!!!!

    1. Cu ce sindicate si patronate sta de vorba Guv?

      Sindicatele sunt in marea majoritate formate din cozile de topor ale patronilor, iar asa zisii reprezentanti ai lucratorilor, sunt stabiliti de patroni, de conducere, habar nu avem cand si cine I-a numit! Patronatul caruia I-a fost facuta cadou forta de munca sa se stearga unde vrea cu ea, caci prin Codul Muncii modificat in vremea lui Boc-Basescu asta au facut?!  

      Maririle de salarii trebuie sa se faca nu numai la salariu minim ci si la urmatoarele nivele, functie de pregatire, experienta, incarcarea per job, etc. 

      Maririle de salarii trebuie sa se faca nu numai la salariu minim ci si la urmatoarele nivele, functie de pregatire, experienta, incarcarea per job, etc. 

      Vorbesc de aderarea la zona Euro? Pai trebuie umb;lat si la celelalte salarii, nu numai la salariul minim. Dar mai intelept ar fi sa se stabileasca naibii un plan de dezvoltare si investitii (Inca unu!) care sa se si aplice, iar dupa cca 6 luni - 1 an sa se discute de mariri...functie de rezultate si estimarile pt minim 3-5 ani mai departe.

      UMBRELA DUPÃ PLOAIE !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb