Guvernanţii presează, leul şi Bursa cedează

Izabela Sîrbu, Mihaela Mihai
Ziarul BURSA #Politică / 14 octombrie 2009

Discordiile prelungite din Guvern au scos încă de acum două săptămâni de pe fir leul şi Bursa, care se luptă să facă faţă incertitudinii primită "cadou" de la nimeni alţii decât "aleşii" noştri.

Moţiunea de cenzură nu a făcut decât să accentueze presiunile asupra leului şi a Bursei, cele două marcând ieri o altă şedinţă de deprecieri.

Tensiunile politice au pus pe fugă investitorii de la Bursă, care nu s-au mai înghesuit la cumpărare, ca până acum, în ciuda evoluţiilor pozitive afişate de pieţele externe. Singurul sector care a reuşit totuşi să închidă şedinţa de ieri pe verde a fost cel financiar, după ce investitorii au intrat puternic la cumpărare pe SIF-uri în ultima parte a şedinţei, imediat după căderea Guvernului Boc.

Potrivit analiştilor, aprecierile din ultima parte a şedinţei s-au datorat exclusiv speculaţiilor, investitorii neavând la bază un motiv întemeiat pentru a ridica cotaţiile.

"Nu cred că există un motiv anume pentru evoluţia pozitivă a SIF-urilor", ne-a spus Andreea Gheorghe, analist şef la casa de brokeraj "Intercapital Invest".

De aceeaşi părere este şi Cristian Sima, preşedintele WBS România, care ne-a spus că investitorii nu au făcut altceva decât "să mai ţină puţin Bursa pe linia de plutire". Domnia sa crede că Bursa poate cădea mai mult decât leul, pentru că "nu are cine să o mai ţină, în schimb, pe piaţa valutară, BNR are posibilitate de a intervenii ca şi azi (n.r. ieri)".

Cursul testează pragul de4,3 lei/euro

Potrivit analiştilor internaţionali, criza politică nu va avea totuşi implicaţii importante asupra economiei, mai ales că nu este prima dată când ne confruntăm cu discrepanţe pe plan politic.

"Implicaţiile pe termen scurt asupra economiei ale crizei politice fără precedent sunt minime, România fiind obişnuită cu zgomotul politic", este de părere Kenneth Orchard, analist la Moody"s.

Pe termen mai lung însă, există posibilitatea ca unele investiţii să fie amânate din cauza incertitudinii, în opinia analistului de la agenţia de rating, fără un impact semnificativ.

"Pentru Moody"s, o preocupare mai mare este că turbulenţele ar putea întârzia ajustările fiscale şi reformele structurale, iar acest lucru ar putea reduce potenţialul de creştere a PIB-ului. Dacă se continuă şi după alegeri, ar putea duce, de asemenea, la unele divergenţe cu FMI şi UE. Dar noi estimăm că situaţia se va îmbunătăţi anul viitor", a conchis domnul Orchard.

De cealaltă parte, Frank Gill, analist la "Standard&Poor"s", consideră că deprecierea în continuare a cursului de schimb real va sprijini competitivitatea şi reechilibrarea economică, deşi va avea un impact negativ asupra calităţii activelor băncilor, ca urmare a creditării mari în valută. "În cazul în care situaţia actuală conduce la blocaj politic, adică guvernul va fi împiedicat să ducă la îndeplinire programul său economic şi de consolidare fiscală, iar situaţia finanţelor publice se va înrăutăţi, presiunea de scădere a ratingurilor suverane de credit ale României va creşte", ne-a mai spus domnul Gill.

Leul a atins ieri un nou minim al ultimelor şapte luni, de 4,2897 lei/euro, având numeroase tentative de a sparge pragul de 4,3 lei.

"Faptul că leul nu a depăşit pragul de 4,3 lei/euro indică o probabilă intervenţie a băncii centrale", ne-a explicat Vlad Muscalu, economist ING România. Domnia sa se aşteaptă ca leul să continue procesul de depreciere moderată până în prima parte a anului viitor.

De cealaltă parte, Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), este de părere că evoluţia cursului de schimb depinde doar de Banca Centrală.

"Cursul de schimb este supraevaluat în momentul de faţă, în condiţiile în care economia s-a prăbuşit în ultimele şase luni", sublinează Voinea, adăugând că tendinţa firească este cea de depreciere, având drept cauză dificultăţile din economie şi nu instabilitatea politică.

Domnul Voinea consideră că respectarea acordului cu FMI nu este pusă în pericol, cel puţin în următoarele două luni, întrucât în acest termen nu există nicio condiţionalitate pe care să nu o putem respecta.

FMI nu arată îndurare

Fondul Monetar Internaţional (FMI) se aşteaptă ca ţara noastră să-şi îndeplinească angajamentele asumate prin acordul de finanţare externă, indiferent de forma Executivul, spune reprezentantul FMI pentru România, Tonny Lybek.

"Avem un program cu România, nu cu un anumit guvern", a mai subliniat acesta, precizând că FMI se aşteaptă ca statul să-şi îndeplinească angajamentele indiferent de cine face parte din Executiv.

Tensiunile politice actuale pun presiuni mari pe atingerea ţintelor pe care ţara noastră şi le-a asumat prin acordul cu FMI şi Comisia Europeană, mai ales pe partea reformelor structurale. Unul dintre principalele angajamente în acest sens este adoptarea noii legi a pensiilor până în 31 decembrie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa fim seriosi ! Tensiunile politice nu pun pe fuga investitorii straini; din contra, marii rechini pescuiesc cel mai bine in ape tulburi, deci cand actiunile au pret mic, afluxul acestora este mare. Acestia nu s-au inghesuit niciodata pe bursa romaneasca ; au pandit, si-au facut calcule si au actionat in consecinta. Asta vor face si ni continuare, tot timpul. 

    1. Revin : UITATI-VA PE BURSA ESTE CRESTERE APROAPE PESTE TOT ! 

      Deci ; speculantii, speculeaza. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb