Guvernanţii răspund cu strategii temerii IMM-urilor

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 26 aprilie 2006

Ameninţările cu dispariţia masivă de pe piaţa unică a Uniunii Europene a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) nu îi sperie pe guvernanţii care îşi propun să demonstreze întreprinzătorilor privaţi oportunităţile pe care Executivul le creează pentru ei.

În urma unei dezbateri organizate de Partidul Conservator, politicienii au continuat disputele dintre partide folosind de această dată terenul nesigur al afacerilor micilor întreprin-zători.

Statisticile Guvenului sînt roz

Deşi admite că vor rămîne decalaje importante între statele membre ale UE şi ţara noastră în privinţa dezvoltării sectorului IMM, Călin Popescu Tăriceanu crede că aceste diferenţe vor fi recuperate prin absorbţia fondurilor europene şi "forţa IMM-urilor".

În rîndul realizărilor Executivului, premierul a amintit crearea unei structuri guvernamentale dedicată mediului de afaceri, promovarea strategiei de export şi recapitalizarea Eximbank cu 160 milioane euro în sprijinul finanţării exportatorilor.

Premierul a ţinut să aminteas-că faptul că "în 2005 absorbţia fondurilor de la buget de către IMM-uri a fost de peste 90%", iar introducerea cotei unice "a permis o creştere a capitalurilor IMM cu 148% faţă de 2004".

Tot de creşteri este vorba în cazul firmelor nou înregistrate (cu 20% în 2005 faţă de 2004), a exporturilor care au crescut cu 23%, precum şi a numărului de angajaţi care este mai mare cu 8,2%.

Faptul că băncile creditează IMM-urile este văzut de către şeful Executivului ca o demonstraţie a stabilităţii macroeconomice, din moment ce nivelul creditelor a crescut cu 180% faţă de anii precedenţi, iar "toate marile bănci au departamente specializate pentru IMM". Domnia sa a afirmat că "din punct de vedere fiscal cele două taxe fundamentale nu vor fi schimbate", asigurînd că TVA va rămîne la 19%, iar cota unică la 16%.

Măsurile concrete pe care le va lua Guvernul vor fi, potrivit lui Călin Popescu Tăriceanu, transpunerea în legislaţia românească a termenului de şapte zile stabilit de Consiliul European pentru înfiinţarea unei afaceri şi nu de 11 zile cum prevede legislaţia ţării noastre acum. De asemeni, Guvernul promite finanţarea IMM-urilor nou înfiinţate şi a celor inovative, precum şi folosirea fondurilor structurale europene începînd cu 2007 pentru sprijinirea acestui sector.

Conservatorii cer mai multe legi

Oamenii de afaceri sînt de cele mai multe ori asemănaţi cu hoţii şi corupţii, consideră Bogdan Ciucă, purtătorul de cuvînt al PC, iar din acest motiv "trebuie să schimbăm aceste clişee nedrepte". Bogdan Ciucă consideră că este necesară "o lege clară de control a averilor ce nu pot fi justificate din veniturile legale", amintind că "România va intra în UE ajutată de întreprinzători", consideraţi "plămînii României" de către şeful Guvernului.

Cu toate că jumătate din persoanele angajate din ţara noas-tră lucrează în cele 400.000 de IMM-uri, oamenii de afaceri reclamă în proporţii de peste 60% fiscalitatea ridicată şi birocraţia care le impiedică afacerile. Accesul dificil la finanţare este o problemă pentru 43% din întreprinzători, iar din acest motiv "este nevoie ca pachetul legislativ care vizează sprijinirea capitalului autohton să fie soluţionat", potrivit Graţielei Iordache, deputat PC.

Domnia sa este de părere că "nici creşterea impozitului pe venit de la 1,5% la 3% pentru microîntreprinderi nu a avut un efect favorabil pentru veniturile bugetare, precum nici impozitul de 16% pe profit nu este un plus pentru buget". În acelaşi timp, deputatul PC consideră că aces-te măsuri "au descurajat pe întreprinzători", amintind că "în UE este un regim fiscal diferenţiat pentru sprijinirea microîntreprinderilor". Măsurile necesare care ar trebui luate trebuie să includă în opinia Graţielei Iordache inclusiv "neimpozitarea profitului reinvestit precum şi limitarea parafiscalităţii care creează taxe absurde precum Taxa de Solidaritate pe capacitatea cilindrică a autovehiculelor".

Opoziţia amendează grija pentru investitorii străini

Modificările repetate ale Codului Fiscal sînt principalul motiv de panică în opinia PSD. Niţă Constantin, deputat PSD crede că "de fapt Guvernul spune că reduce costurile creditului pentru IMM prin înfiinţarea cooperativelor de credit, a băncilor populare sau a fondurilor de garantare, însă doar marii investitori străini sînt preferaţi, iar IMM-urile sînt tratate cu dispreţ". Domnia sa a amintit că însuşi res-ponsabilul acestui sector - vicepremierul George Copos - a vorbit de decesul iminent al sectorului întreprinderilor mici în ţara noastră. În acelaşi timp, deputatul PSD a spus că doar 2,24% din IMM-uri au accesat fonduri europene, iar dacă 80% din IMM-uri sînt specializate pe comerţ şi servicii nu este asigurată producţia industrială.

Cu toate că asupra mediului de afaceri planează nesiguranţa legislativă şi cea provocată de competiţia puternică din UE, premierul este optimist că odată cu 1 ianuarie 2007 ţara noastră va intra în familia europeană. "Ne apropiem de data prezentării raportului de monitorizare a Comisiei Europene, la 16 mai, şi vă spun că s-au realizat în mare parte angajamentele pe care le-am luat", a precizat şeful Executivului, adăugînd că "mă aştept ca raportul de monitorizare să prezinte 1 ianuarie ca dată de aderare la UE".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb