Lira stelină s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, până la cel mai redus nivel din ultimele două luni, după ce guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, a declarat că încă este îngrijorat cu privire la impactul pe care îl va avea ieşirea ţării din UE (Brexit) asupra economiei naţionale, semnalând că nu se grăbeşte să majoreze dobânzile prea curând.
Carney a afirmat că presiunile inflaţioniste sunt, în continuare, slabe. Conform spuselor sale, economia ţării dă dovadă de slăbiciune şi sunt tot mai multe incertitudini acum, când Marea Britanie a lansat negocierile pentru părăsirea blocului comunitar.
Amintim că, luni, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au demarat, la Bruxelles, în mod oficial, negocierile pe marginea ieşirii acestei ţări din blocul european. Subiectele negocierilor includ, în această primă etapă, statutul expaţilor din Regatul Unit, "factura divorţului" de UE şi situaţia de la graniţa cu Irlanda de Nord. UE a insistat că, deocamdată, acordul comercial nu poate fi luat în discuţie.
Lira a coborât cu 0,8% ieri, în jurul orei 16.00 (ora Londrei), la un curs de 1,2631 dolari. Mai devreme, moneda britanică s-a depreciat până la 1,2621 dolari - cel mai redus nivel din ultimele două luni.
În 15 iunie, Banca Angliei a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,25%, aşa cum estimau analiştii. Banca centrală de la Londra a lăsat neschimbat şi programul de achiziţii de active, la 435 de miliarde de lire sterline (554 miliarde dolari), respectiv achiziţiile de obligaţiuni corporative - la 10 miliarde de lire sterline.
• S&P ia în calcul retrogradarea Marii Britanii
S&P Global ar putea să nu aştepte stabilirea termenilor ieşirii Marii Britanii din UE înainte să ia o decizie cu privire la calificativul ţării, conform directorului diviziei de ratinguri suverane din cadrul agenţiei de evaluare, Moritz Kraemer, care adaugă că, cel mai probabil, va fi o decizie de retrogradare.
Imediat după votul din iunie 2016, când Marea Britanie a decis în favoarea Brexitului, S&P Global a coborât ratingul Regatului Unit cu două trepte, la "AA", cu perspectivă negativă.
Referindu-se la perioada de negocieri pentru Brexit, Moritz Kraemer a subliniat: "Vom revizui ratingul Marii Britanii la fiecare şase luni şi, dacă va fi necesar, chiar mai des. Vom urmări implicaţiile economice, implicaţiile pentru finanţele publice, cele constituţionale, evoluţia monedei, respectiv dacă lira îşi va menţine statutul de valută de rezervă".
• Soros: "Marea Britanie se apropie de un moment de răscruce"
Marea Britanie este ajunsă din urmă de realitatea economică şi este tot mai clar că ieşirea din UE va duce la scăderea nivelului de trai, consideră miliardarul George Soros.
"Ne apropiem rapid de un moment de răscruce, care caracterizează toate evoluţiile economice nesustenabile", spune Soros, într-un articol publicat luni pe site-ul Project Syndicate, adăugând: "Realitatea este că Brexitul e o propunere pierzătoare pentru ambele părţi, dăunătoare atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru Uniunea Europeană".
Soros a apreciat că "eventuala ieşire" a Marii Britanii din UE va dura cel puţin cinci ani până la finalizare.
"Dacă totul va merge bine, cele două părţi s-ar putea recăsători chiar înainte să divorţeze", a mai scris miliardarul.