Economia Ungariei s-a redresat rapid anul acesta, în urma şocului provocat de pandemie, dar această evoluţie este cuplată cu o revenire a deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent, a avertizat guvernatorul Băncii Naţionale, Gyorgy Matolcsy, transmite Reuters, conform Agerpres.
Într-un articol postat pe site-ul mno.hu, oficialul a atras atenţia că printr-un nivel relativ ridicat al deficitului bugetar şi al deficitului de cont curent faţă de regiune, Ungaria "cade în capcana dublului deficit", ceea ce-i sporeşte vulnerabilitatea.
"Nu este singurul sau încă un alt indicator care se înrăutăţeşte, dar este cuplat cu inflaţia mai ridicată". Anul acesta şi anul viitor, deficitul bugetar ar putea fi de aproximativ 8% din PIB, a estimat guvernatorul Băncii Naţionale a Ungariei.
Acesta a apreciat că majorarea inflaţiei este cauzată în principal de factori externi dar şi de deficitul bugetar, alături de salarii.
"De la începutul crizei provocate de pandemia de COVID-19, vulnerabilitatea economiei Ungariei a crescut", iar actualele tendinţe privind nivelul datoriei statului, deficitul bugetar şi deficitul de cont curent sunt nesustenabile, a avertizat Matolcsy. Acesta a adăugat: "Odată cu revenirea creşterii, este necesară o redresare rapidă similară a finanţelor".
Astăzi, analiştii se aşteaptă ca Banca Naţională a Ungariei (NBH) să majoreze dobânzile, urmând exemplele din Cehia şi Polonia. În octombrie, rata anuală a inflaţiei în Ungaria a urcat la 6,5%.