GUVERNATORUL BNR: "De ce băncile nu au făcut profit - asta trebuie să cerceteze Finanţele"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 august 2017

"De ce băncile nu au făcut profit - asta trebuie să cerceteze Finanţele"

Mugur Isărescu: "Fiscul să verifice acele vânzări de neperformante făcute uneori la preţuri care ridică semne de întrebare"

De ce băncile nu au făcut profit - asta trebuie să se cerceteze, a spus, vineri, Guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu, în cadrul unui briefing de presă.

Afirmaţia domniei sale vine ca reacţie la declaraţiile pe care ministrul finanţelor Ionuţ Mişa le-a făcut în ultima săptămână şi care arată că 70% dintre băncile care activează la noi nu au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani.

Bilanţurile anuale ale băncilor sunt publice şi cunoscute, iar constatarea că, în ultimii ani, băncile nu au făcut profit este corectă, a menţionat Mugur Isărescu, citat de Agerpres.

Guvernatorul BNR a mai spus: "Cred că domnul ministru a dat un mesaj corect, în sensul că a făcut o constatare, dar pe care nu trebuie să o căutăm, nu ne trebuie liste. Bilanţurile anuale ale băncilor sunt publice, deci nu trebuie să facă cineva liste sau să solicite liste, sunt cunoscute foarte bine. Constatarea că, în ultimii ani, foarte multe bănci nu au făcut profit este una corectă: băncile nu au făcut profit. Asta este o constatare pe care am făcut-o şi noi şi am spus-o în repetate rânduri. Faptul că nu au plătit impozit este o formulare pe care trebuie să o facem cu atenţie, pentru că la nivelul publicului larg se va înţelege altceva, cum ar fi că băncile nu au vrut să plătească. Ele nu au plătit pentru că nu au făcut profit. Băncile plătesc impozite serioase pe salarii, pe contribuţiile sociale etc. Acum, de ce nu au făcut profit, este o altă întrebare. Asta trebuie să se cerceteze, şi Banca Naţională sprijină prin metodele pe care le are eforturile ca bazele fiscale din contabilitatea băncilor să fie corectă. Aşa cum am mai spus în repetate rânduri, este obligaţia noastră legală ca, pe timpul supravegherii, când constatăm că nu este ceva în regulă, să raportăm organelor în drept, nu numai Ministerului de Finanţe, şi aşa facem de fiecare dată".

Potrivit Guvernatorului BNR, businessul bancar este unul foarte complicat, iar dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal.

Mugur Isărescu a explicat: "Banca Naţională nu are niciun fel de mandat, de atribuţii, să facă propriu-zis control fiscal. Una este să faci o constatare că o instituţie nu are profit şi, deci, nu plăteşte impozit pe profit, şi alta e să te uiţi în contabilitate şi să constaţi că nu a făcut profit, pentru că unele operaţiuni au fost la marginea legii sau în afara legii. În măsura în care asemenea constatări se vor face şi se vor dovedi, bineînţeles că Ministerul de Finanţe trebuie să acţioneze ca atare şi noi îi vom acorda tot sprijinul necesar. Mai trebuie să fac o precizare să nu existe neînţelegeri: a face profit într-o bancă nu e o chestiune uşoară. Aici ar fi bine ca societatea să înţeleagă că activitatea bancară este complicată. Trebuie să dai şi dobânzi celor care fac depozite la tine, deponenţilor, să acoperi şi creditele care nu-ţi revin, să-ţi acoperi şi cheltuielile de funcţionare, să ţii şi lichiditate. O bună parte din resursele băncilor se păstrează în formă lichidă, pentru că lumea trebuie să-şi retragă banii atunci când doreşte. Businessul bancar este unul foarte complicat şi aş vrea să se transmită ideea că dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal. Foarte probabil să nu facă profit sau să facă un profit mic. Nu au făcut în perioada de criză, l-au făcut anterior şi când l-au făcut anterior, au plătit impozit pe profit vârtos. De asemenea, ce n-aş mai vrea să se înţeleagă, pentru că devine periculos, este să nu se facă o confuzie între o pierdere anuală şi capitalul unei bănci. Toate băncile din România au capital pozitiv şi dincolo de limitele legii, de 8%".

Mugur Isărescu a adăugat că Fiscul ar trebuie să verifice şi vânzarea de credite neperformante, "uneori la preţuri care ridică semne de întrebare", iar acest lucru se face de multe ori exact pentru ca să lichideze surse sau active care nu sunt aducătoare de venit şi pentru a-şi îmbunătăţi baza de capital: "În concluzie, sprijinim Ministerul de Finanţe pe căile pe care le avem noi la dispoziţie prin actul de supraveghere. Dacă din actul de supraveghere rezultă date care arată că unele operaţiuni s-au făcut în afara sau la limita legii, suntem primii care informăm şi asigurăm opinia publică de acest lucru. Contabilitatea unei bănci nu este o chestiune simplă, repet".

Băncile din ţara noastră nu plătesc impozit la stat decât dacă doresc, ele având un sistem de raportare a profitului foarte complicat, arătam, în 7 martie 2017, în articolul "Băncile de la noi - vehicul prin care multinaţionalele scot bani din ţară", citând surse oficiale, demne de încredere. Băncile se folosesc de prevederile legislative speciale şi dedicate sectorului bancar ca să nu plătească impozitul pe profit, subliniau sursele citate, explicând că este vorba despre deductibilitatea nelimitată a cheltuielilor cu vânzarea de credite neperformante (NPL). Sursele noastre ne-au exemplificat: "Să spunem că o bancă a realizat un profit de 100 de milioane de euro şi a vândut un pachet de NPL de 200 de milioane de euro. În general, banca vinde portofoliile de neperformante cu 5-7% din valoarea lor nominală, dar, potrivit unui studiu, media pe sistem este de 11%.

Aşadar, la NPL vândute de 200 de milioane de euro, banca încasează 22 de milioane de euro, înregistrând o pierdere de 178 de milioane de euro. Această pierdere este integral deductibilă, conform legislaţiei în vigoare. Aşadar, respectiva instituţie încheie exerciţiul financiar cu o pierdere de 78 de milioane de euro, după ce cheltuiala cu vânzarea portofoliului de neperformante este scăzută din profit. Problema este că pierderile se raportează pe următorii ani fiscali, de la an la an, până când banca ajunge la zero, acesta fiind un fenomen ciclic. Astfel, o bancă ce declară profit într-un an, în realitate nu plăteşte niciun impozit, pentru că profitul raportat se compensează cu pierderile din anul anterior. Este un artificiu folosit de bănci ca să nu plătească impozite la stat".

Şi prim-vicepremierul BNR Florin Georgescu a apreciat, recent, că "nivelul scăzut de preţ la care au fost vândute portofoliile de NPL justifică analiza ANAF din perspectiva legalităţii eventualelor optimizări fiscale efectuate în cadrul acestor operaţiuni".

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), ne-a dat asigurări, în 2015, că împrumuturile performante nu pot fi vândute, în condiţiile în care clienţii s-au plâns în mod continuu că li s-au vândut creditele, la câteva zile după contractarea acestora.

Ministrul Finanţelor a spus, zilele trecute, că, la 31 decembrie 2016, din 46 de bănci, 31 erau pe pierdere. Această pierdere totaliza 9,8 miliarde lei, a completat domnia sa, adăugând: "Sunt 15 bănci care au plătit impozit pe profit în ultimii cinci ani, aici fiind incluse şi cele care au plătit un singur an. Totalul impozitului plătit de aceste bănci în cei cinci ani este de 1,7 miliarde lei. Dezechilibrul este deja evident. Este vorba de tot felul de operaţiuni aşa numite de optimizare fiscală. Am iniţiat noi controale la bănci şi vom extinde aceste controale, pentru că sunt bani mulţi de adus la buget. Am finalizat controalele la două bănci, dintre care una este mare, mare de tot în sistem. La una dintre aceste instituţii controlul s-a finalizat prin a diminua pierderea fiscală de 650 de milioane de lei şi a stabilit suplimentar de plată 104 milioane de lei. Această pierdere era artificial creată şi, prin acest control, am reuşit să scoatem la suprafaţă 650 de milioane plus alte 104 milioane. Diminuându-se pierderea, în anii următori acea bancă va plăti impozit pe profit. Nu va mai compensa impozit pe profit cu pierderile anterioare. Avem o instituţie bancară care de zece ani este pe pierdere. Ne întrebăm de ce ea mai activează în România?"

Ionuţ Mişa a menţionat că secretul fiscal nu îi permite să spună numele băncilor care au plătit sau nu impozit la stat.

Cu toate acestea, liberalul Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei Economice din Senat, i-a solicitat ieri, oficial, ministrului de Finanţe să prezinte lista celor 31 de bănci care, în ultimii cinci ani, nu au plătit impozitul pe profit, precum şi situaţia plăţii impozitului pe profit a instituţiilor financiare nebancare şi a colectorilor de creanţe din ultimii zece ani.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. economie prin stergerea datoriei existente in impozitl acumulat conform IAS12 prin modificarea codului fiscal ...

    1. [Mesaj eliminat, conform regulamentului.]

    O sa le controleze,,,,dar ati uitat dl. Manole ca toti sefii din Ministerul Finantelor au fost introdusi in CONSILIUL DE ADMINISTRATIE A BANCI de dvs,,,,exemplu dl. Dudas de la MFP de la legislatie a fost introdus de dvs in consiliul de administrare CEC BANK,,,,motivul,,,sa faca legislatia cum doriti dvs pentru a scapa bancile de control.....

    dobinzile practicate de banci au fost de 5,4,3 ori mai mari decit in tarile mama, chiar si la ora actuala ele sunt duble fata de cele practicate in vest se vede si din avion ca ele nu puteau lucra in pierdere oricite credite neperformante ar fi avut, adica oricit de prost ar fi lucrat. Ca urmare, straduit-va dragi responsabili sa faceti ordine in aceasta jungla, pentru a merita vesnica recunostinta a poporului roman.

    Prea multa ticalosie, reveniti la normalitate! 

    1. Uitati-va atent la cotatiile robor . Cele mai ridicate apartin bancilor de stat

    DLE GUVERNATOR, SUNTEŢI PĂRTAŞ LA HOŢIE? SAU INCOMPETENT?

    Mărturisesc că în naivitatea şi încrederea mea din 2010, când am intrat în războiul cu sistemul bancar din România, chiar am crezut, dle guvernator, că sunteţi străin de toate ilegalităţile comise de bănci! 

    Chiar am crezut că într-un moment de euforie provocat de intrarea României în UE, într-un moment de freamăt naţional când toţi românii îşi doreau să devină proprietari, într-un moment de oarecare nelinişte provocată de criza financiară din 2008 ce se îndrepta vijelios din SUA către noi (şi în acest caz aţi greşit şi ne-aţi asigurat „că e vorba de o criza departe de noi, tocmai în SUA, care nu ne va atinge”!), băncile v-au scăpat puţin mai mult de sub control şi supraveghere şi şi-au făcut de cap. NICI POMENEALĂ! 

    Pe măsură ce au trecut anii, am constatat la fiecare apariţie, comunicat de presă, conferinţă, etc., CĂ AŢI ŞTIUT ÎNTODEAUNA, ba chiar aş îndrăzni să spun că vi s-a cerut de fiecare dată aprobarea, pentru toată înşelătoria gândită mocnit şi practicată treptat de către întreg sistemul bancar! 

    # Aţi fost părtaş, dle guvernator? 

    Să le luăm pe rând: 

    1. În 2010 un grup de aproximativ 1.000 de cetăţeni, cu ajutorul şi îndrumarea prof. dr. univ. av. Gheorghe Piperea (singurul care ne-a ascultat, înţeles şi acceptat la vremea respectivă!) au declanşat 2 procese colective împotriva clauzelor abuzive inserate în contractele bancare. Anterior, în fiecare judeţ, erau deja pe rolul instanţelor cauze individuale cu acelaşi obiect şi zeci de plângeri în curs de derulare la sediile ANPC. Ulterior, uşor, uşor, au început să-şi citească contractele de credit din ce în ce mai mulţi români, băncile modificaseră deja UNILATERAL dobânzile din contracte, şi fenomenul a luat amploare! 

    În loc să adoptaţi o poziţie neutră, echidistantă şi corectă, să recunoaşteţi greşelile şi să propuneţi soluţii pentru rezolvarea problemelor, v-aţi încăpăţânat să luaţi apărarea băncilor în cauzele deja pierdute, mergând până într-acolo încât aţi afirmat că “treaba BNR e să-i apere doar pe cei care au depozite în bănci, nu şi pe cei care au credite”, deşi situaţia ar fi trebuit să stea exact invers! 

    “Ar trebui să fim răi cu debitorii (cei care au credite)” - sunt afirmaţiile dvs.! 

    Apoi, copleşit de numărul tot mai mare al proceselor câştigate de clienţi, ne-aţi spus: "Clauzele abuzive sau neabuzive sunt contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite. Tot într-un stat de drept, când semnezi ceva îţi asumi. Faptul că nu am înţeles, nu am ştiut cum e cu riscul valutar este, să spunem, un argument". 

    Într-un stat de drept, instanţele, începând de la judecătorii, până la ICCJ, până la CJUE, AU STATUAT că argumentul nostru E JUSTIFICAT! E ÎNDREPTĂŢIT pentru declararea nulităţii absolute şi eliminarea clauzelor abuzive din contracte! 

    2. De cel puţin 3 ani, clienţii bancari strigă că băncile au exportat credite neperformante dar şi PERFORMANTE, pentru a-şi trimite profitul în paradisuri fiscale! 

    Aţi ieşit din nou la atac împotriva noastră şi aţi susţinut cu vehemenţă că nu-i adevărat! Vi s-a alăturat şi dl Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR, care a susţinut că este imposibil ca astfel de cazuri, să existe. Domnia sa chiar a subliniat că împrumuturile performante nu pot fi înstrăinate de către bănci şi că va mânca hărtiile dacă îi demonstrăm că avem dreptate. 

    ÎI VOM DEMONSTRA! Chiar acum, se ocupă dna Beatrice Aldea, de strângerea documentelor! 

    3. De cel puţin 3 ani, clienţii bancari întreabă ce impozite plătesc băncile Statului român? 

    Recunosc, nu ne-am imaginat că situaţia e ATÂT DE GRAVĂ!!! 

    Veniţi din nou la rampă şi vă permiteţi din funcţia de înalt reprezentant al Statului să duceţi în derizoriu demersul unui senator al României, Daniel Catalin Zamfir, preşedinte al Comisiei Economice din Senat, trimiţându-l cumva la învăţat până se iniţiază, pt. că nu-i aşa, “businessul bancar este unul foarte complicat, iar dacă o bancă nu face profit nu este ceva anormal” şi “este foarte greu ca nişte neiniţiaţi să descopere roata în materie de activitate bancară.” 

    Vă reamintim dle guvernator, în caz că aţi uitat, precum aţi uitat de creditul pe care l-aţi avut la Volksbank, că BNR este în subordinea Parlamentului României! 

    Veniţi apoi cu afirmaţia halucinantă că băncile plătesc impozite serioase! Pe salarii, pe contribuțiile sociale, etc., ale angajaţilor! 

    Dle guvernator, sunteţi bine? 

    Impozit pe salariu în ţara asta, care v-a oferit dvs. TOTUL, plăteşte orice SRL, SA, PF, care are minim 1 angajat, pentru fiecare angajat, INDIFERENT DE PROFIT! Aduce bani de-acasă dacă nu face profit, sau închide şandramaua! 

    Uzinele Automobile Dacia au 17.000 de salariaţi, pentru care plăteşte lunar impozit pe salariu. Cu toate acestea, este principalul contributor la bugetul Statului. Până unde puteţi merge? Aşa credeţi că ne prostiţi? 

    Cu aceeaşi aroganţă ne spuneţi că ministrul finaţelor a făcut o constatare corectă: băncile nu au făcut profit. 

    Deci cele 31 de bănci din România, reprezentând 70% din numărul total, care nu au plătit în ultimii 5 ani niciun impozit pe venit, NU au avut profit în ultimii 5 ani! Dar, ele totuşi, funcţionează! 

    Păi dle guvernator, băncile sunt sub stricta supraveghere a BNR! 

    ACTIVITATEA LOR, ESTE OGLINDA DVS.! Aşa oglindă v-aţi construit? Sunteţi la cârma BNR de 27 de ani!!! 

    # Asta înseamnă incompetenţă?!? 

    Cine trebuie să-şi vadă lungul nasului? 

    Şi totuşi, conform datelor publicate de BNR cele 37 de bănci active pe piaţa românească au încheiat anul 2016 cu profituri totale cumulate de 4,33 miliarde lei (954 milioane euro). Câştigul băncilor în anul 2015 a fost de 4,5 miliarde de lei. 

    Cu toate acestea, în perioada 2011-2015, impozitul total plătit la Stat de băncile din ţara noastră se ridică la 1,3 miliarde lei, adică circa 288 de milioane de euro. 

    Şmecheria practicată de instituţiile din subordinea dvs., în dauna Statului român, am aflat-o! Vânzarea creditelor performante şi neperformante către societăţile afiliate cu discount de 98%, împrumuturile de la băncile-mamă cu dobândă de 15-17% - special pentru a genera pierdere, şi probabil, vom mai afla şi altele. 

    Însă întrebarea care se naşte, data fiind competenţa BNR, este: 

    # Aţi fost părtaş, dle guvernator? 

    Ne-aţi certat pe noi, clienţii bancari cu credite, i-aţi hulit şi acuzat pe avocaţii nostri, îi certaţi pe jurnalişti şi mai nou, pe ministrul de finanţe. 

    ALE CUI INTERESE LE REPREZENTAŢI, dle guvernator??? 

    Valoarea unui om, este dată de ceea ce rămâne în urma sa! În urma dvs., ce rămâne? 

    Vă spunem noi, câteva lucruri: 

    - Un sistem bancar plin de abuzuri, 

    - Un sistem bancar care sustrage cu bună ştiinţă din banii statului = FURT, 

    - Un sistem bancar cu grad de încredere 30%, 

    - O bancă centrală cu un grad de încredere în cădere liberă (după 27 de ani sub acelaşi guvernator!), 

    - DESTINE CARE S-AU CURMAT BRUSC, COPII RĂMAŞI FĂRĂ PĂRINŢI, FAMILII DESTRĂMATE, 

    - URĂ, FOARTE MULTĂ URĂ!!! 

    Aveţi toate şansele, dle guvernator, să rămâneţi în memoria a milioane de oameni, ca GENIUL RĂULUI!!! Şi cred că veţi fi foarte mulţumit cu asta! 

    PS 1: Ca să eliminăm şi dubiul asupra secretului fiscal, CPF 2017 prevede la ART. 11: 

    Alin. (1) Personalul din cadrul organului fiscal este obligat să păstreze secretul asupra informațiilor de care a luat cunoștință ca urmare a exercitării atribuțiilor de serviciu. 

    Alin. (3) Organul fiscal poate transmite informațiile pe care le deține: 

    a) autorităților publice, în scopul îndeplinirii obligațiilor prevăzute de lege; 

    Alin. (8) Organul fiscal poate aduce la cunoștință publică informațiile pe care le deține: 

    b) ori de câte ori, prin acte administrative sau prin hotărâri judecătorești, definitive, se constată încălcări ale obligațiilor prevăzute de legislația fiscală. 

    PS 2: Scuze pt. lungimea textului, mai erau încă multe de spus! 

    1. despre aceste notiuni ce ne puteti spune...

    10 ani pierdere = o banca controlata de francezi din 2008

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb