GUVERNATORUL BNR MUGUR ISĂRESCU: "Ne aşteptăm la un puseu al inflaţiei"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 noiembrie 2017

"Ne aşteptăm la un puseu al inflaţiei"

BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară

Banca Naţională a României (BNR) se uită atent la tendinţa inflaţiei şi se aşteaptă la o creştere în domeniu, în primele luni ale anului viitor, ca urmare a unui efect statistic, a afirmat, ieri, Guvernatorul Băncii Centrale Mugur Isărescu. Şeful BNR a menţionat, citat de Agerpres, că, dacă vor fi observate creşteri care tind să dureze, atunci Banca Naţională va interveni: "Vă spun că ne vom uita foarte atent la tendinţă, dacă este vorba de ceva mai mult sau mai puţin accidental, statistic. Ne aşteptăm ca în trimestrul I, statistic, să avem un vârf de inflaţie. Din ce cauză? Pentru că anul trecut, prin introducerea TVA, inflaţia a fost foarte scăzută şi atunci inflaţia pe un an de zile, ianuarie 2018 raportat la ianuarie 2017, arată o creştere, chiar dacă inflaţia lunară din ianuarie anul viitor nu va fi mare. La fel şi în februarie, la fel şi în martie.

Deci noi ne aşteptăm la un asemenea puseu al inflaţiei. Ştim însă că el va fi depăşit. Nu are niciun rost să reacţionăm la el. În sensul să luăm măsuri care înseamnă bruscarea economiei pentru a ataca o chestiune care este temporară. Dar dacă vedem că este vorba de o tendinţă şi o creştere a inflaţiei care tinde să dureze, bineînţeles că vom reacţiona".

Rata anuală a inflaţiei a crescut, în luna septembrie, la 1,77%, de la 1,15% în luna august, uşor peste nivelul prognozat, reintrând în interiorul intervalului de variaţie al ţintei staţionare, în linie cu anticipaţiile, conform informaţiilor BNR, care arată: "Creşterea a fost determinată, în principal, de ascensiunea preţurilor volatile ale produselor alimentare şi de majorarea preţului combustibililor, ce a reflectat creşterea cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi a accizei la carburanţi, precum şi de accelerarea inflaţiei de bază".

Conform BNR, deteriorarea balanţei comerciale a condus la menţinerea tendinţei de amplificare a deficitului de cont curent, a cărui valoare cumulată pe primele 8 luni s-a ridicat la peste 4 miliarde euro, depăşind încă din luna iulie nivelul corespunzător întregului an precedent. Datele statistice aferente lunii august arată consolidarea tendinţei ascendente a producţiei industriale, intensificarea activităţii din comerţ şi servicii, precum şi revenirea în teritoriul pozitiv a dinamicii anuale a lucrărilor de construcţii.

În şedinţa de ieri, Consiliul de Administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia noiembrie 2017, conform căruia noul scenariu al prognozei evidenţiază perspectiva accelerării semnificative a inflaţiei pe orizontul scurt de timp, succedată de o temperare a acesteia începând cu ultimul trimestru al anului 2018. Astfel, faţă de raportul precedent, traiectoria ratei anuale prognozate a inflaţiei a fost revizuită sensibil în sens ascendent pe termen scurt, aproape exclusiv ca urmare a acţiunii recente şi anticipate a unor factori pe partea ofertei şi uşor în sens descendent pe cel de-al doilea segment al orizontului de proiecţie.

Incertitudinile şi riscurile asociate acestei perspective provin din mediul intern şi extern. Pe plan intern, acestea sunt sporite de conduita politicii fiscale şi de venituri, inclusiv în contextul incertitudinilor privind construcţia bugetului public pentru anul 2018, de perspectiva evoluţiei preţurilor administrate (gaze naturale, energie electrică) şi a celor volatile ale produselor alimentare, mai arată BNR.

Pe plan extern, relevante rămân incertitudinile şi riscurile legate de creşterea economică în zona euro şi pe plan global, de escaladarea unor tensiuni geopolitice, dar şi de deciziile principalelor bănci centrale (BCE, FED).

În acest context, Consiliul de Administraţie al BNR a hotărât "menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75% pe an, continuarea ajustării conduitei politicii monetare prin îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1,00 puncte procentuale de la ±1,25 şi gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar". Începând de astăzi, rata dobânzii pentru facilitatea de depozit creşte la 0,75%, iar rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se reduce la 2,75%. De asemenea, CA al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi, respectiv, în valută ale instituţiilor de credit.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Domnule Guvernator, spuneti-le adevaraul guvernantilor, ca in economia reala, minciuna nu tine!!!!Tot guvernul DEMIS, govern intermediard de uniune nationala, sa pregateasca alegeri anticipate pentru primavera, nimeni nu mai vrea mizeriile infractorilor pesedisti...

    1. Deci vrei pesedeul la guvernare în guvernul de uniune națională. Păi nu esti tu un ciumete rozaliu?

      El poate spune adevarul?....

    Imi aduc aminte cu multa neplacere cum in anii 2007-2008 BNR nu se astepta sa vina criza si in Romania. Cel mai celebru turnator bancher in viata si la butoane nu se astepta nici sa afunde asa usor 20 de miliarde de euro...

    Numerosi analisti si bancheri au aflat cu stupoare ca turnatorul are si pierderi de memorie, creditul de la Volksbank fiind elocvent... 

    1. Cum sa NU va asteptati la "puseuri inflationiste" cand voi le generati, la BNR... Este drept ca va ajuta si BCE... Si graba suspecta de a ascunde adevaratele motive monetare/bancare... Cu toate ca voi dati vina pe guvern si pe politicile fiscale, voi, cei de la BNR, sunteti principalii papusari ai "puseurilor inflationiste".

      Nu ca mi-ar fi rusine cu intrecerea socialista pe care "needucatii finaciari" de la guvern vor sa o castige cu orice pret... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
boromir.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7308
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3444
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9957
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.2774

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb