Guvernul a aprobat încă o etapă pentru ratificarea Acordului privind contribuţiile la Fondul unic de rezoluţie

Laura Boico
Politică / 11 mai 2016

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului privind transferul şi mutualizarea contribuţiilor la Fondul unic de rezoluţie, acord interguvernamental care are ca scop asigurarea finanţării măsurilor de rezoluţie adresate instituţiilor de credit în cadrul Mecanismului Unic de Rezoluţie, potrivit unui comunicat de presă al Executivului, remis redacţiei.

Acordul a fost semnat atât de către statele din zona euro, precum şi de către state care nu fac parte din zona euro, dar care doresc să adere la acest acord. Statele membre non-euro vor participa la Fond fie din momentul aderării la Zona Euro, fie anterior, din momentul intrării în procedura de cooperare stransă cu Banca Centrală Europeană în cadrul Mecanismului Unic de Supraveghere.

Acordul are scopul să asigure finanţarea măsurilor de rezoluţie adresate instituţiilor de credit în cadrul Mecanismului Unic de Rezoluţie si este parte a procesului de constituire a Uniunii Bancare. Acordul constituie baza legală ce permite transferul sumelor colectate în compartimentele naţionale către Fond şi mutualizarea progresivă a acestora într-o perioadă de tranziţie de maximum opt ani.

"'Obiectivul specific al Uniunii Bancare îl constituie instituirea unor mecanisme integrate de supraveghere şi rezoluţie bancară în Uniune, al căror rol va fi de a asigura, pe de o parte, standarde înalte şi uniforme privind supravegherea, iar, pe de altă parte, reguli comune privind rezoluţia bancară'', precizează Guvernul.

De asemenea, se mai menţionează că, Uniunea Bancara se bazează pe trei piloni, respectiv un Mecanism Unic de Supraveghere (care acordă competenţe sporite de supraveghere către Banca Centrală Europeană şi care a devenit operaţional din noiembrie 2014); un Mecanism Unic de Rezoluţie (bazat pe două elemente: Acordul menţionat mai sus şi Regulamentul privind Mecanismul Unic de Rezolutie), şi o schema comună de garantare a depozitelor, care va fi adăugată, arhitecturii Uniunii Bancare.

Fondul Unic de Rezoluţie se va constitui din contribuţii ale băncilor din statele membre participante la Uniunea Bancară şi va fi finanţat în conformitate cu regulile din Directiva 2014/59/UE de instituire a unui cadru pentru redresarea şi rezoluţia instituţiilor de credit şi a firmelor de investiţii şi Regulamentul UE 806/2014 de stabilire a unor norme uniforme şi a unei proceduri uniforme de rezoluţie a instituţiilor de credit şi a anumitor firme de investiţii în cadrul unui mecanism unic de rezoluţie şi al unui fond unic de rezoluţie, mai transmite comunicatul.

Acordul a fost ratificat de 20 de state membre, din care 19 state membre din zona euro, respectiv: Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, Slovacia, Slovenia şi Spania şi de către un stat membru din afara zonei euro, respectiv Ungaria.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb