Guvernul a aprobat Ordonanţa de urgenţă privind Codul de procedură penală

F.A.
Politică / 5 februarie 2014

Update 18:14 Guvernul a suplimentat numărul de magistraţi şi de grefieri

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, la propunerea Ministerului Justiţiei, şase acte normative prin care se vor asigura, pe de o parte, resursele umane (un plus de câteva sute de posturi de magistraţi şi grefieri, prin mărirea schemelor de personal, degrevarea instanţelor de anumite activităţi şi raţionalizarea instanţelor cu volum mic de activitate), iar pe de altă parte, vor fi asigurate resursele legislative.

Codul de Procedură Penală a fost modificat prin Ordonanţă de Urgenţă, în şedinţa de guvern de astăzi, după ce, vineri, premierul Victor Ponta declarase că noile Coduri din justiţie vor intra în vigoare la 1 februarie, urmând ca eventuale amendamente socotite necesare după discuţiile cu ICCJ, Ministerul Public şi CSM să fie adoptate în şedinţa de Guvern de azi.

Astfel, au fost aprobate:

- proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru luarea unor măsuri de implementare necesare aplicării Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru implementarea altor acte normative;

- proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală;

- proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă;

- proiectul de Lege privind desfiinţarea unor instanţe judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea;

- proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei;

- proiectul de Hotărâre privind stabilirea numărului maxim de posturi pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În materie penală şi procesual-penală, modificările legislative propuse au în vedere necesitatea eliminării unor inadvertenţe şi clarificării unor proceduri şi fac obiectul a două demersuri legislative separate:

- o Ordonanţă de Urgenţă care operează acele modificări indispensabile implementării noilor Coduri (modificări făcute ca urmare a propunerilor înaintate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Ministerul Public şi Consiliul Superior al Magistraturii);

- un proiect de Lege conţinând propuneri formulate de instituţiile anterior menţionate, pentru care Executivul a apreciat că este nevoie de o dezbatere parlamentară de natură a identifica acele soluţii care să înlăture eventuale interpretări diferite.

Prin proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Justiţiei, s-a aprobat suplimentarea cu 90 a numărului de posturi de personal auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti.

În acelaşi context al asigurării punerii în aplicare a noului Cod de procedură penală şi al aplicării în condiţii corespunzătoare a noului Cod de procedură civilă, numărul de posturi al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va fi suplimentat cu 10 de posturi de grefier şi două posturi de magistrat-asistent.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă şi proiectul de Lege vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei.

---

Guvernul a aprobat un set de proiecte de legi şi o ordonanţă de urgenţă privind Codul de procedură penală şi Codul de procedură civilă, potrivit surselor de presă.

Premierul Victor Ponta a anunţat, înaintea şedinţei, că Guvernul va promova prin ordonanţă de urgenţă, în contextul discuţiilor privind Codul penal şi Codul de procedură penală, doar problemele absolut urgente legate de "bucătăria internă", a sistemului de justiţie, iar celelalte teme vor fi aprobate doar prin proiect de lege.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb