Guvernul a aprobat ordonanţa pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale

Elena Deacu
Companii / 28 ianuarie 2015

Actualizare 19:06 Calotă: "Persoana care nu primeşte bon fiscal să sune la Serviciul 112 sau să cheme ANAF"

Persoana care nu primeşte bon fiscal şi nu i se restituie banii pentru un produs cumpărat dintr-un magazin ori nu este lăsată să plece din restaurant fără să achite consumaţia, tot fără bon, poate apela Serviciul 112 sau chema ANAF, este de părere purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, potrivit surselor din presă.

El a adăugat însă că nu ştie care ar trebui să fie procedura dacă bonul fiscal nu este acordat pentru o pâine, aceasta fiind o speţă "dificil de răspuns".

Întrebat de jurnalişti, la finalul şedinţei, ce ar trebui să facă o persoană care a cumpărat o pâine şi nu a primit bon fiscal, purtătorul de cuvânt al Guvernului nu a prezentat o procedură concretă, apreciind doar că ar putea fi apelat Sistemul Unic de Apeluri de Urgenţă 112 sau chemaţi reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

"Este o speţă la care e dificil de răspuns în momentul de faţă. Insişti ca vânzătorul să-ţi dea bonul, dacă nu, vei chema Poliţia, cu pâinea în mână, probabil, nu ştiu. E o întrebare, sigur, la limita anecdoticului. Suni la 112... nu ştiu ce să spun la întrebarea asta. Pentru o pâine, nu ştiu", a spus Calotă.

El a precizat că filosofia acestei măsuri urmăreşte determinarea vânzătorilor să elibereze bon fiscal.

"În momentul în care un cumpărător nu solicită bon fiscal, e lipsit de şansa - mică, mare - de a câştiga la Loteria bonurilor fiscale. Deci, dacă comerciantul mă lipseşte pe mine de dreptul de a trage un loz în plic, înseamnă că eu pot să nu-l plătesc", a spus oficialul guvernamental.

De asemenea, el a mai afirmat că persoanele în cauză pot suna şi la ANAF pentru a informa că nu au primit bon fiscal.

(Alexandru Costea)

--------------

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, Ordonanţa pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, măsură care are scopul de a contribui la combaterea evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea şi responsabilizarea cetăţenilor în fiscalizarea veniturilor realizate de comercianţi din vânzarea bunurilor şi prestarea serviciilor direct către populaţie.

Tot în acest scop şi având în vedere legislaţia privind obligativitatea eliberării bonului fiscal, Guvernul a decis ca în situaţiile în care agenţii economici care au această obligativitate nu eliberează bon fiscal deşi acesta este solicitat de clienţi, cumpărătorii vor avea dreptul să beneficieze de respectivele bunuri şi servicii fără să le plătească. Prevederea se va aplica începând cu 1 martie 2015.

De asemenea, agenţii economici vor avea obligativitatea să afişeze în locuri vizibile informaţii privind acest drept al clienţilor.

Potrivit Ordonanţei, Loteria bonurilor fiscale se organizează lunar şi ocazional şi va funcţiona după următorul mecanism: Persoanele fizice solicită şi păstrează bonurile fiscale emise de comercianţi; Lunar sau de fiecare dată când se organizează Loteria, se vor extrage două numere:

- un număr din intervalul 1-999, reprezentând valoarea bonului fiscal fără subdiviziunile leului, inclusiv TVA; Numărul reprezentând valoarea totală a bonului fiscal rezultă în urma extragerii succesive a trei serii de cifre cuprinse între 0 şi 9, un număr reprezentând ziua emiterii bonului fiscal aferentă lunii sau intervalului calendaristic (după caz) pentru care se organizează Loteria bonurilor fiscale.

Pentru a fi considerate câştigătoare, bonurile fiscale trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să corespundă celor două criterii menţionate, să fie emise de un aparat de marcat electronic fiscal care funcţionează în conformitate cu prevederile legale , toate informaţiile obligatorii menţionate pe bonuri să fie lizibile şi să fie emise unei persoane fizice (adică să nu aibă menţionat niciun cod de înregistrare fiscală a cumpărătorului).

Pentru a revendica premiul, persoanele fizice care deţin bonuri fiscale ce îndeplinesc aceste condiţii trebuie să meargă la orice unitate teritorială a ANAF să depună bonurile în maximum 30 de zile de la data extragerii.. Valoarea premiului se stabileşte împărţind fondul de premiere destinat fiecărei extrageri la numărul de căştigători.

Extragerile vor fi organizate de către Compania Naţională Loteria Română S.A şi vor fi publice. Rezultatele extragerilor lunare şi ocazionale (extragerile ocazionale sunt organizate cu ocazia sărbătorilor de Paşte şi de Crăciun) vor fi disponibile online, pe web site-ul Ministerului Finanţelor Publice şi pe cel al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pentru un interval de cel puţin 30 de zile.

Prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale va fi una "ocazională" şi se va desfăşura a doua zi de Paşte, pe data de 13 aprilie 2015, cu un fond de premiere de 1 milion de lei, iar prima extragere lunară pentru anul în curs, este prevăzută pentru luna iulie 2015.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb