Guvernul României a aprobat proiectul de modificare a Legii 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, legea urmând să fie trimisă spre dezbatere şi aprobare în Parlament.
Proiectul a fost elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care intenţionează să solicite o dezbatere în procedură de urgenţă pentru a asigura implementarea rapidă a măsurilor propuse, conform Gabrielei Horga, Vicepreşedinte al Autorităţii, Sectorul Instrumente şi Investiţii Financiare.
Oficialul ASF a scris, pe o reţea de socializare: "Această iniţiativă legislativă reprezintă un pas crucial în consolidarea pieţei de capital din România. Urmărim oferirea de protecţie şi încredere investitorilor, facilitarea accesului la capital pentru companii şi, implicit, susţinerea dezvoltării economice a ţării.
Proiectul de lege a parcurs un proces de consultare publică fără precedent, a avut loc o dezbatere publică la Ministerul de Finanţe, numeroase consultări cu formele asociative, toate observaţiile primite au fost evaluate şi preluate, în mare parte, fiind aduse o serie de noutăţi şi îmbunătăţiri.
În elaborarea proiectului de lege la nivelul ASF am ţinut cont de evoluţia legislaţiei relevante de la nivelul Uniunii Europene, aspectele semnalate de piaţă, precum şi cele identificate în activitatea de supraveghere în domeniul emitenţilor".
Conform Vicepreşedintelui ASF, proiectul de lege urmăreşte transpunerea a două directive europene şi îndeplinirea unor obiective din Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital pentru perioada 2023-2026:
"Directiva (UE) 2022/2464 asigură cadrul de reglementare pe baza căruia societăţile de la care investitorii sau alte părţi interesate au nevoie de informaţii nefinanciare raportează aceste informaţii. Acestea trebuie să fie relevante, comparabile, sigure şi uşor de accesat şi utilizat.
Directiva (UE) 2022/2381 urmăreşte să asigure aplicarea principiului egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi. În România, 78% din posturile din consiliile de administraţie sunt ocupate de bărbaţi.
Pe baza experienţei de până acum, am propus simplificarea procedurilor şi reducerea perioadei de timp necesare pentru atragerea de capital, contribuind astfel la dinamizarea pieţei financiare.
Una dintre dispoziţiile importante ale proiectului prevede publicarea cu celeritate în Monitorul Oficial a hotărârilor relevante ale adunărilor generale ale acţionarilor, precum şi reducerea perioadei de exercitare a dreptului de preferinţă în cazul majorărilor de capital social ale societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionează pe o piaţă reglementată. Aceste măsuri sunt menite să accelereze procesele decizionale şi să sporească eficienţa în atragerea resurselor financiare necesare pentru dezvoltarea companiilor.
De asemenea, proiectul introduce reguli noi privind executarea unei hotărâri judecătoreşti care dispune anularea sau constatarea nulităţii unei hotărâri de aprobare a unei majorări de capital social.
O altă dispoziţie vizează menţinerea obligaţiei de întocmire şi publicare a raportului trimestrial, asigurând astfel transparenţa şi informarea corectă a investitorilor despre evoluţia financiară a companiilor listate", potrivit Vicepreşedintelui ASF.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 11:59)
Rezultatele se vor publica tot dupa 3 luni de cand le-a aflat portarul?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 13:41)
normal ca doar nu se schimba nimic.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.09.2024, 22:34)
O noua intentie a statului de a da la gioale FP-ului? Suna cu dedicatie pentru majorarea de la aeroport otopeni…
De asemenea, proiectul introduce reguli noi privind executarea unei hotărâri judecătoreşti care dispune anularea sau constatarea nulităţii unei hotărâri de aprobare a unei majorări de capital social.