Imobilele care au aparţinut patrimoniului sindical din România şi care au fost preluate de statul român, de organizaţiile cooperatiste sau de orice alte persoane juridice, în perioada 6 martie 1945 până în prezent, vor fi restituite, a decis recent Guvernul.
Executivul a adoptat, în şedinţa de marţi, proiectul de lege care reglementează regimul juridic al unor imobile care au aparţinut patrimoniului sindical din România - Confederaţiei Generale a Muncii, Consiliului General al Sindicatelor şi Uniunii Generale a Sindicatelor din România -, precum şi procedura de dobândire a dreptului de proprietate asupra acestora.
Actul normativ prevede înfiinţarea de către confederaţiile naţionale sindicale reprezentative a Uniunii Naţionale pentru Preluarea Patrimoniului Social (UNPPS), având statut de persoană juridică, în vederea preluării în proprietate a imobilelor.
Conform actului normativ, restituirea bunurilor se va face în natură, iar în cazurile în care acest lucru nu este posibil, vor fi stabilite măsuri reparatorii, care se vor acorda, potrivit Titlului VII din Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei.
În scopul îndeplinirii prevederilor proiectului de lege, la nivelul Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF) va fi constituită o comisie formată din preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, un reprezentat al Ministerului Justiţiei, un reprezentat al MEF, unul din partea Secretariatului General al Guvernului şi un reprezentant al Ministerului Internelor.
UNPPS va depune la Comisie câte o cerere pentru fiecare imobil solicitat, în termen de 12 luni de la data la care Uniunea a dobândit personalitatea juridică. Pentru fiecare imobil, UNPPS va pune la dispoziţia Comisiei, în vederea stabilirii dreptului de proprietate asupra imobilelor, actele sau orice alte dovezi necesare pentru stabilirea apartenenţei imobilului la patrimoniul sindical.
Dreptul de proprietate al Uniunii asupra proprietăţilor care au aparţinut patrimoniului sindical, respectiv asupra caselor de cultură, a bazelor de odihnă şi tratament ale sindicatelor, vor fi atribuite prin decizie emisă de Comisia care va fi constituită.
Pentru a susţine cererile de atribuire formulate, la lucrările Comisiei va putea lua parte şi un reprezentant al din partea UNPPS, cu statut de invitat.
Sunt exceptate de la prevederile proiectului de act normativ acele construcţii, împreună cu terenurile aferente, care au făcut obiectul Legii 18/1991, ale Legii 1/2000 şi ale Legii 169/1997.
Organizaţiile patronale au solicitat, în mai multe rânduri, ca patrimoniul sindical să fie administrat de un consorţiu constituit din confederaţiile patronale şi sindicale reprezentative, pentru a împiedica vânzarea patrimoniului de către sindicate. Potrivit proiectului de lege iniţiat de Ministerul Muncii, dreptul de proprietate este atribuit Uniunii Naţionale pentru preluarea Patrimoniului Sindical pentru că nu pot fi stabilite criterii obiective potrivit cărora imobilele să fie distribuite pe cote-părţi tuturor organizaţiilor sindicale existente în momentul de faţă.
Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) susţinea însă, anul trecut, că retrocedarea patrimoniului nu este posibilă pentru că între sindicatele comuniste şi cele din prezent nu există o continuitate juridică. Totodată, patronatele consideră că patrimoniul sindical trebuie administrat şi de asociaţiile patronale, pe lângă cele sindicale, deoarece în perioada comunistă sindicatul era definit ca fiind o "organizaţie profesională care reuneşte în rândurile sale toţi oamenii muncii, în calitatea lor de proprietari ai mijloacelor de producţie, de producători şi beneficiari ai bunurilor materiale şi spirituale".
Patronatele susţin că patrimoniul pe care sindicatele l-au deţinut înainte de 1989 trebuie folosit de toţi partenerii sociali, în scopul creşterii nivelului de sănătate al salariaţilor prin dezvoltarea şi modernizarea bazelor de odihnă şi tratament destinate acestora.