Guvernul a aprobat un spor de până la 15% în administraţia publică locală pentru condiţii de muncă periculoase

Andrei Stan
Macroeconomie / 4 august 2017

Guvernul a aprobat un spor de până la 15% în administraţia publică locală pentru condiţii de muncă periculoase

Guvernul a adoptat astăzi, printr-o hotărâre, Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă şi criteriile de acordare a acestuia pentru angajaţii din administraţia publică locală, în baza căruia angajaţii din administraţia publică locală vor putea beneficia de sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, de până la 15% din salariul de bază, prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, informează un comunicat oficial.

Locurile de muncă pentru care se acordă acest spor sunt acelea care presupun condiţii de muncă periculoase, constatate în urma efecturării determinărilor sau, după caz, expertizărilor de specialitate, precizează Executivul.

"La stabilirea sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă se au în vedere: existenţa factorilor nocivi şi mecanismul de acţiune a acestora asupra organismului, intensitatea de acţiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori, durata de expunere la acţiunea factorilor nocivi, existenţa unor condiţii de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare, structura şi nivelul morbidităţii în raport cu specificul locului de muncă", se mai arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, nivelul sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă este de:

- până la 15% din salariul de bază, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 4 factori de risc;

- până la 10% din salariul de bază, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 3 factori de risc;

- până la 5% din salariul de bază, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea sub influenţa a 2 factori de risc.

"Cuantumul sporului se stabileşte prin aplicarea cotei procentuale asupra salariului de bază în luna respectivă, corespunzător timpului efectiv lucrat", menţionează Guvernul.

Potrivit comunicatului, sporul prevăzut se acordă în condiţiile în care, la eliberarea buletinelor de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, s-au avut în vedere următoarele aspecte:

- înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă;

- existenţa unor indici de morbiditate la locurile de muncă respective;

- înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă.

Sporul se acordă întregului personal din instituţia respectivă sau numai pentru anumite categorii de personal, explică Executivul, precizând: "În vederea acordării sporului, buletinele de determinare sau, după caz, de expertizare a locurilor de muncă, eliberate de compartimentele de specialitate din cadrul direcţiilor de sănătate publică, care constată că s-au aplicat toate măsurile posibile de normalizare a condiţiilor de muncă şi că toate instalaţiile de protecţie a muncii funcţionează normal, se refac ori de câte ori intervin modificări semnificative în ceea ce priveşte tehnologia, echipamentele de muncă şi amenajarea locurilor de muncă, dar nu mai târziu de 36 de luni de la data emiterii. La stabilirea sporului pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă, pentru a nu afecta echilibrele bugetare, a fost introdusă condiţia de a se respecta încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat. Locurile de muncă şi categoriile de personal, dar şi stabilirea concretă, de la caz la caz, a sporurilor pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare se aprobă de ordonatorul principal de credite, la propunerea structurii cu atribuţii în domeniul resurselor umane, cu consultarea sindicatelor sau a reprezentanţilor salariaţilor, după caz".

Sporul se acordă cu respectarea prevederilor art. 25 din Legea cadru nr. 153/2017 şi cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuielile de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat. De asemenea, sporul se acordă pentru activitatea desfăşurată, conform contractului individual de muncă/raportului de serviciu, în cadrul programului normal de lucru. Guvernul mai spune că beneficiază de sporul pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de muncă funcţionarii publici şi personalul contractual din administraţia publică locală.

Potrivit prevederilor Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, mărimea sporurilor pentru condiţii de muncă se stabileşte în termen de cel mult 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial, prin regulament cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor şase domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie şi de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotătâre a guvernului.

Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene îi revine calitatea de minister coordonator pentru familia ocupaţională de funcţii bugetare "Administraţie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb