Guvernul a cedat - TVA creşte la 22%

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 23 iunie 2005

Contribuţiile sociale vor scădea cu 10 puncte procentuale pînă în 2008

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Popescu: "TVA trebuie majorat din cauza nivelului crescut al consumului generat de introducerea cotei unice, a creşterilor salariale şi expansiunea creditelor de consum"

Fondul Monetar Internaţional şi-a impus punctul de vedere în faţa Guvernului Tăriceanu în ceea ce priveşte Taxa pe Valoare Adăugată. Ministrul finanţelor, Ionuţ Popescu, ne-a declarat că majorarea TVA răspunde unei nevoi suplimentare de venituri pentru proiectele de cofinanţare şi de infrastructură condiţionate de apropiata integrare europeană. "Nevoia suplimentară de venituri" este invocată în condiţiile în care ministrul finanţelor susţine că în primele cinci luni ale guvernării volumul colectărilor la bugetul de stat a crescut cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Totuşi, Finanţele au cedat presiunilor Fondului şi şi-au dat acceptul să crească nivelul TVA de la cota de 19% la 22% începînd cu 1 ianuarie 2006.

Ionuţ Popescu spune că aceas-tă măsură este deocamdată doar o variantă posibilă pentru creşterea veniturilor la buget. Intenţia Guvernului a fost confirmată însă şi de premierul Călin Popes-cu Tăriceanu care a spus că Fondul a cerut majorarea TVA, argumentînd că experţii care muncesc la noua politică fiscală au în calcul această variantă.

Tot Ionuţ Popescu declara, după prima rundă de negocieri cu delegaţia FMI, că este exclusă varianta majorării TVA, deoarece introducerea acestei măsuri ar impulsiona procesul inflaţionist. Acum, ministrul spune că declaraţia sa s-a referit numai la strategia pe anul acesta.

Ministrul finanţelor admite că TVA trebuie majorată pentru a reduce consumul, care a devenit excedentar în ultima perioadă, situaţie ce afectează echilibrul macroeconomic. Ionuţ Popescu recunoaşte, de asemenea, că nivelul consumului a crescut datorită introducerii cotei unice, dar şi a majorării salariilor de anul trecut sau a uşurinţei cu care se acordă creditele de consum.

În schimb, ministrul rămîne decis să nu majoreze cota unică. Taxa de 16% nu poate fi majorată mai ales pentru că ar atrage şi majorarea celorlalte taxe care tind să se alinieze valorii unice. Aşadar, ministrul ne-a explicat că începînd cu 1 ianuarie 2006, toate taxele vor atinge nivelul de 16%.

Ministrul Finanţelor susţine că împreună cu Fondul a convenit şi reducerea contribuţiilor la fondurile sociale cu 10 puncte procentuale pînă în anul 2008. "În fiecare an se va reduce cu 2-3 puncte procentuale pînă cînd vom reduce CAS cu 9-10 puncte procentuale", spune şeful Finanţelor.

Deficitul de cont curent stabilit cu FMI poate depăşi 7,5% în timp ce ţinta de inflaţie va fi mai mare de 7%.

Tănăsescu: TVA de 22% reduce investiţiile cu 40%

Fostul ministru Mihai Tănăsescu apeciază că majorarea TVA era singura măsură care ar putea umple golul bugetar lăsat de cota unică. Deputatul PSD susţine că majorarea TVA la 22% va aduce după sine grave nemulţumiri sociale datorită faptului că Guvernul va trebui să majoreze şi taxa aplicată medicamentelor care se situează, în acest moment la un nivel minim de 9%. Tănăsescu spune, de asemenea, că majorarea TVA va fi un factor determinant în creşterea inflaţiei şi va duce la perturbarea mediului de afaceri: "TVA de 22% va descuraja investiţiile, care vor descreşte cu aproximativ 40% faţă de anul trecut". De asemenea, fostul ministru declară că, raportat la PIB, colectările la buget au crescut, în primele cinci luni de guvernare PNL-PD, cu două puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din cauza majorării accizelor, preţurile la gaze şi la energie vor creşte mai devreme decît era prevăzut, adică din 1 iulie şi 1 octombrie anul acesta. Deputatul susţine că majorarea preţurilor la energie electrică nu era prevăzută în calendarul integrării decît din anul 2007.

Fondul Proprietatea va afecta deficitul?

O altă dispută permanentă între Guvern şi Opoziţie este Fondul Proprietatea, măsură inclusă, de altfel, în pachetul legislativ pe care Guvernul tocmai şi-a asumat răspunderea. În acest sens, Guvernul a primit de la Comisia Europeană o scrisoare prin care i se cere să includă cele 4,5 milioane de dolari, sumă care reprezintă capitalul social al Fondului, în deficitul bugetar.

În schimb, ministrul Finanţelor, Ionuţ Popescu, ne-a declarat că nu este adevărat că valoarea Fondului va fi inclusă în deficit, deoarece, acţiunile, ca şi veniturile obţinute din privatizări, nu sînt incluse în deficit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb