• Dacă Bruxelles-ul aprobă majorarea de capital, PCC SE ar trebui să vină cu aproape 120 de milioane de lei
Guvernul a mandatat, în şedinţa de miercuri seară, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) să redacteze o notificare către Comisia Europeană pentru o serie de măsuri menite să sprijine combinatul chimic "Oltchim" Râmnicu Vâlcea, a declarat, pentru ziarul Bursa, Mircea Ursache, preşedintele Autorităţii.
"Notificarea se referă la conversia în acţiuni a datoriilor de aproximativ 538 de milioane de lei pe care Oltchim le-a acumulat faţă de AVAS, şi oferirea unor garanţii de stat pentru contractarea unui credit de peste 300 de milioane de euro", ne-a spus domnul Ursache.
Decizia Guvernului survine la aproape o săptămână după ce premierul României, Emil Boc, a declarat, cu prilejul unei vizite la combinatul vâlcean că statul va demara, de săptămâna aceasta, conversia datoriilor "Oltchim", fără a menţiona, însă, nimic despre obligaţia notificării Bruxelles-ului în acest sens.
"Noi ne-am mişcat foarte rapid, notificarea a plecat de la AVAS aseară (n.red. miercuri seară) şi Consiliul Concurenţei s-a întâlnit azi (n.red.ieri) ca să o analizeze", a precizat preşedintele Autorităţii.
Potrivit domniei sale, între oficialii români şi cei ai Comisiei Europene au existat mai multe întâlniri pe tema măsurilor de sprijinire a "Oltchim", cel puţin trei delegaţii formate din reprezentanţi ai AVAS şi ai combinatului chimic mergând în acest sens la Bruxelles.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Concurenţei, oficialii români au ajuns la o înţelegere informală cu reprezentanţii CE în privinţa conversiei datoriilor, Comisia urmând să fie notificată oficial "în curând".
Ideea conversiei în acţiuni a creanţelor pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului le are asupra combinatului chimic a fost contestată, în nenumărate rânduri, de unul dintre acţionarii minoritari ai combinatului, grupul german PCC SE. La începutul lunii iunie, reprezentanţii PCC SE au depus la Bruxelles o plângere în care acuză guvernul că intenţionează să acorde Oltchim ajutor de stat prin conversia datoriilor acestuia în acţiuni. Dacă acest lucru s-ar realiza, PCC SE ar trebui să contribuie cu aproximativ 120 de milioane de lei ca să îşi păstreze deţinerea actuală din combinat, de 12,15%.
• Creanţa AVAS de aproape 16 ori mai mare decât capitalul social actual al "Oltchim"
Anunţul privind posibilitatea majorării capitalului social al "Oltchim" prin conversia datoriilor în acţiuni a trecut aproape neobservat la Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile OLT consemnând o apreciere de 0,62%, la 0,325 lei/titlu.
"În condiţiile actuale, titlurile Oltchim nu sunt foarte atractive pentru investitori. Suma cu care ar putea fi majorat capitalul social este de aproape 16 ori mai mare decât actualul capital social al combinatului, şi investitorii care ar cumpărar azi titluri Oltchim, mâine ar putea fi nevoiţi să vină cu o sumă de 16 oeri mai mare faţă de investiţia iniţială ca să îşi păstreze participaţia", a declarat, pentru ziarul Bursa, Marius Şoimoşan, analist la casa de brokeraj "Romcapital".
"Oltchim" Râmnicu Vâlcea are o valoare de piaţă de 110,79 milioane de lei, potrivit preţului de închidere din şedinţa busrieră de ieri. Compania este controlată, în proporţie de 54,7% de statul român.