Reţelele de socializare au devenit un instrument foarte puternic în bătălia politică, dar şi în comunicarea dintre liderii partidelor. Ruptura din cadrul coaliţiei de guvernare şi faptul că PSD nu îl mai susţine pe Victor Ponta au devenit vizibile cu 10 ore înainte de primul anunţ al lui Liviu Dragnea, în primele minute ale zilei de miercuri, pe contul de Facebook al preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea: " Îi înţeleg pe oamenii care au ieşit în seara aceasta în stradă. Le înţeleg furia. Cred că a venit momentul ca întreaga clasă politică să înţeleagă că nu mai merge cu jumătăţi de măsură. De data aceasta, trebuie să se meargă până la capăt. Trebuie ca societatea să ştie exact cine şi de ce se face vinovat pentru moartea acelor tineri nevinovaţi. Regulile nu mai trebuie aplicate discreţionar. Legile nu mai trebuie acoperite de corupţie şi şpăgi. Aplicarea corectă a legilor poate salva vieţi. La fel cum nerespectarea lor a omorât oameni. Este nevoie să se afle adevărul şi toţi cei care se fac vinovaţi de această tragedie să plătească, indiferent ce funcţii sau responsabilităţi au. Memoria tinerilor morţi in "Colectiv" nu are nevoie de monumente, ci de dreptate!"
Pe de altă parte, într-un comunicat al UNPR, se afirmă că Victor Ponta şi Gabriel Oprea au purtat mai multe discuţii în cursul serii de marţi în urma cărora au decis să fie depus mandatul guvernului: "UNPR a luat act de nemulţumirile exprimate de cei care au protestat în seara zilei de ieri (n.r. marţi) în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. Preşedintele UNPR este în complet acord cu decizia premierului Victor Ponta de a depune mandatul guvernului. UNPR îşi reafirmă determinarea de a susţine împreună cu coaliţia, orice soluţie politică care asigură stabilitate României".
"Departamentul Facebook" din cadrul partidelor devine pe zi ce trece tot mai important.
Declaraţiile politice au curs, pe parcursul zilei de ieri.
• Iohannis: A fost nevoie să moară oameni ca Guvernul să demisioneze
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, după accidentul în care şi-a pierdut viaţa poliţistul Bogdan Gigină tragedia din Clubul Colectiv a atins nervul naţiunii române, arătând că Guvernul a demisionat foarte târziu şi că a fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se întâmple.
Preşedintele a spus că marţi seară indignarea românilor "s-a transformat într-o revoltă autentică", iar manifestanţii au avut dreptate: "Ei avut cereri de bun simţ. Ei au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări. Aseară au avut loc cele mai potrivite manifestări de stradă pe care le-am văzut eu. (...) În fine, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie să se întâmple", a adăugat Iohannis.
Nu în ultimul rând, Iohannis a spus că schimbarea actualului Guvern nu este decât un "nou pas" important în direcţia corectă, de a schimba politica românească şi de a îmbunătăţi performanţele clasei politice, însă "mai e mult de făcut".
"Nu putem să credem că o simplă schimbare a Guvernului rezolvă problemele României, nici măcar problemele clasei politice româneşti. Este nevoie de mult mai mult. Eu sunt dispus să-mi asum aceste demersuri care în final vor duce la un altfel de politică în România. O politică pentru cetăţeni, o politică previzibilă şi transparentă", a conchis preşedintele, potrivit Mediafax.
• Oprea: Personal nu voi mai face parte din niciun guvern. UNPR va intra în negocieri pentru Cabinet
Gabriel Oprea spune că el, personal, nu va mai face parte din niciun guvern, că este solidar cu Victor Ponta, dar că UNPR va intra în negocieri pentru a face parte din noua echipă guvernamentală.
El a mai spus că este solidar cu Victor Ponta şi că împreună au fost o echipă, iar coaliţia este una solidă şi în continuare. Oprea a mai spus că UNPR rămâne în coaliţie şi va intra în negocieri pentru formarea unui nou guvern.
Oprea a mai relatat că marţi seară, la ora 23.00, a avut o discuţie cu premierul Victor Ponta şi împreună au decis să asculte "glasul străzii", spunând că "cea mai bună şi cea mai normală" decizie a fost depunerea mandatului Guvernului.
"UNPR şi eu ne-am ţinut cuvântul, am sprijinit Guvernul din care am făcut parte, aşa cum ne-am ţinut de cuvânt faţă de preşedintele Klaus Iohannis pe probleme de securitate naţională şi o să o facem şi de acum încolo", au fost primele declaraţii ale lui Gabriel Oprea după anunţul premierului Victor Ponta de depunere a mandatului Guvernului.
• Tăriceanu: Anticipatele ar paraliza instituţiile
Copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că nu este oportună organizarea alegerilor anticipate, pentru că s-ar crea blocaj guvernamental şi că "actuala majoritate rămâne în alcătuire", care poate să dea un premier, el solicitându-i preşedintelui să convoace rapid consultări.
Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a spus că premierul va fi din partea PSD sau a actualei coaliţii, precizând că alegerile anticipate nu pot reprezenta o soluţie în condiţiile în care ar duce la o paralizie a instituţiilor statului şi la un blocaj.
"Nu sunt de părere că ar fi oportună organizarea alegerilor anticipate pentru ca acest lucru ar însemna o perioadă de instabilitate şi de nefuncţionare, practic, de blocaj la nivelul Guvernului. Guvernul în aceste condiţii, până la organizarea alegerilor anticipate nu poate să ia decizii majore, poate să ia numai decizii curente", a spus Tăriceanu.
El a adăugat că nu crede că România, care a fost un pilon de stabilitate în regiune, îşi poate permite astfel de situaţii de a crea îngrijiorări suplimentare celor cu care se confruntă Uniunea Europeană.
• Dragnea: PSD vrea în continuare guvernarea
Liderul PSD, Liviu Dragnea, spune că actuala coaliţie are în continuare majoritate în Parlament şi că PSD vrea în continuare să îşi asume guvernarea.
Liviu Dragnea a precizat că PSD aşteaptă invitaţia din partea preşedintelui Iohannis la consultări pentru formarea noului guvern şi că îi va înainta acestuia propunerea de premier, adăugând că în acest moment PSD are majoritatea parlamentară şi că actuala coaliţie este solidă. Întrebat dacă premierul trebuie să fie de la PSD, Dragnea a răspuns: "Nu neapărat"
"Am stabilit astăzi că după ce premierul va transmite la Cotroceni demisia şi propunerea ca Duşa să fie premier interimar vom aştepta consultări şi vom merge cu o propunere de premier care să poată întruni majoritatea", a spus Dragnea.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că PSD doreşte să rămână în continuare la guvernare până în 2016. "PSD doreşte să rămână în continuare la guvernare pentru a duce în 2016 la capăt proiectele bune începute care au dat rezultate sociale foarte bune. Vrem să gestionăm guvernarea până la sfârşitul acestui an", a spus Dragnea.
El a refuzat să dea nume şi a spus că propunerea trebuie să ţină cont de dinamica din societate.
• Gorghiu: PNL cere alegeri anticipate
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că PNL cere alegeri anticipate printr-un acord politic.
"Acesta este mandatul PNL legat de alegerile anticipate şi credem că dacă este bunăvoinţă prin acord politic putem să rezolvăm această criză şi situaţia în care ne aflăm,", a spus Gorghiu, la finalul şedinţei PNL convocate după depunerea mandatului Guvernului.
"PNL a înţeles foarte clar un lucru-că manifestarea de aseară la care au participat zecile de cetăţeni români este o manifestare împotriva neglijenţei, aroganţei şi corupţiei din administraţia publică centrală sau locală. Este categoric un avertisment puternic pe care cetăţenii din România îl dau clasei politice în ansamblul ei. Nu cred că este o surpriză pentru nimeni că, astăzi, PNL solicită alegeri anticipate. Solicităm asta încă din ianuarie 2015, de la începutul anului. (...) Credem că astăzi cel mai rezonabil lucru, cel mai echilibrat şi cel care vine în aşteparea societăţii civile nu este altceva decât soluţia alegerilor anticipate printr-un acord politic", a declarat copreşedintele PNL Alina Gorghiu.
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a subliniat că mandatul cu care PNL va merge la consultările de la Cotroceni este cel al alegerilor anticipate.
Alina Gorghiu a mai afirmat că speră ca măcar în al douăsprezecelea ceas liderii politici să fie responsabili şi să nu ignore solicitările celor care au protestat marţi seară, acceptând alegerile anticipate.
• Băsescu: Ponta a făcut ce trebuia
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Victor Ponta a făcut ceea ce trebuia dându-şi demisia din fruntea Guvernului, în opinia sa cariera politică a acestuia depinzând de finalul procesului penal în care este implicat.
"Cred că Victor Ponta a făcut ce trebuia, în modul cel mai sincer. Eu am încercat să rezolv o astfel de problemă schimbând Cabinetul Boc cu Cabinetul Ungureanu. El, probabil, neavând altă soluţie, a mers pe propria depunere de mandat. Era necesar, după părerea mea", a afirmat Băsescu, la postul B1 tv.
El a adăugat că, "având în vedere deserviciile de imagine, cu plagiatul, cu trimiterea în judecată, cu multe altele", Ponta trebuia să demisioneze de mult.
"A întârziat foarte mult. Motivaţia demisiei lui, cel puţin aşa o percep eu, nu este însă istoria, ci prezentul, adică creşterea tensiunii sociale", a spus fostul preşedinte.