Guvernul a adoptat astăzi OUG care modifică legile Justiţiei şi care se referă, printre altele, la delegările în funcţii de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public, a anunţat ministrul Tudorel Toader.
Potrivit ministrului, Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi a procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi al procurorilor, a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară şi a Legii 317/2004 referitoare la Consiliul Superior al Magistraturii, informează Agerpres.
El a precizat că o modificare importantă se referă la delegarea în funcţiile de rang înalt din cadrul Ministerului Public.
"Există o modificare destul de importantă referitoare la funcţiile de conducere de rang înalt din cadrul Ministerului Public - că-i procuror general, adjunct, procuror-şef la DNA, DIICOT, şefi de secţii, toţi ceilalţi. (...) Legea în vigoare (...) prevede pentru aceste funcţii un mandat fix cu durată de trei ani, mandat care poate fi reînvestit. Dar reînvestirea nu înseamnă nici prelungirea, nici conferirea unui nou mandat. Al doilea mandat se poate ocupa numai în condiţiile legii. Caracterul de noutate e faptul că aceste funcţii privind procurorii, funcţiile de rang înalt, unde procedura se iniţiază de către ministrul Justiţiei (...) aceste funcţii nu pot fi delegate. Ele se ocupă şi trebuie ocupate numai în condiţiile legii, prin procedura pe care o prevede legea. Astăzi când vorbim multe funcţii de procurori, de rang înalt, de conducere, sunt ocupate prin delegare, ceea ce nu este normal, pentru că legea spune, în condiţiile legii, repet procedura pe care am spus-o", a explicat Toader, la Guvern.