Guvernul a redus cu o treime taxa de poluare

(C.D.)
Ziarul BURSA #Politică / 19 februarie 2009

Taxa auto a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, fiind modificată de mai multe ori, inclusiv în urma criticilor formulate de UE.

Taxa auto a fost introdusă pentru prima dată la 1 ianuarie 2007, fiind modificată de mai multe ori, inclusiv în urma criticilor formulate de UE.

Guvernul a decis, ieri, reducerea cu o treime a taxei de poluare. Această măsură reglementează inclusiv situaţia maşinilor cumpărate înainte de 15 decembrie 2008, proprietarii acestora având posibilitatea de înmatriculare pe baza legii vechi. Dacă autovehicolul a fost deja înmatriculat, proprietarii urmează să primească diferenţa de taxă pe care au achitat-o. Decizia va intra în vigoare după publicarea hotărârii în Monitorul Oficial.

"Ne-am confruntat cu o situaţie specială în ceea ce priveşte înmatricularea maşinilor vechi în 2008. Astfel, în iunie 2008, la o maşină veche se înmatriculau 5 noi, iar în decembrie, la patru maşini vechi, se înmatricula una nouă. Am reglementat şi valoarea taxei reziduale, astfel încât atunci când se radiază o maşină se primeşte o taxă similară celei pentru înmatriculare", a explicat Dan Cârlan, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile.

România trebuie să lămurească problema taxei de poluare auto până în aprilie, în caz contrar Uniunea Europeană putând declanşa procedura de infringement (încălcarea Tratatului UE), a declarat recent, într-o emisiune televizată, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.

Guvernul Tăriceanu a aprobat, în decembrie 2008, Ordonanţa de Urgenţă nr. 2008, ce prevedea triplarea taxei pentru maşinile vechi, premierul explicând atunci că măsura are menirea de a încuraja industria auto din România. Tot începând cu data de 15 decembrie se aplică şi prevederile care exceptează de la obligaţia de plată a taxei pe poluare autoturismele cu norma de poluare Euro 4 a căror capacitate cilindrică nu depăşeşte 2.000 de centimetri cubi, precum şi utilitarele cu norma de poluare Euro 4, care se înmatriculează pentru prima dată în România sau în statele membre ale UE.

Comisia Europeană a arătat, recent, că primele estimări ale experţilor forului european cu privire la taxa auto triplată, realizate pe baza informaţiilor preliminare primite din partea Bucureştiului, arată că noile măsuri nu sunt conforme cu legislaţia Uniunii Europene.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Eu am intrat cu masina mea in tara, in luna septembrie si nu am inmatriculat-o crezand ca se va renunta la taxa auto definitiv.Am cumparat si rovigneta valabila un an; sper ca pot sa o inmatriculez cu vechea taxa, care si ea este mare.Astept un raspuns.

    Asa e cu promisiunile astea electorale.Se pare ca ,daca vrei sa ajungi la ciolan trebuie sa MINTI CAT MAI MULT.Sa minti in asa fel incat prostii sa te creada si sa te voteze,ca dupa ce ajungi acolo nu te mai trage nimeni la raspundere.

    hai in strada la o manifestatie sambata! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb