GUVERNUL A SESIZAT CCR: Stimulentul de risc pentru profesori, fără sursă de finanţare

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 5 noiembrie 2020

Impactul bugetar lunar se ridică la 713 milioane lei

Cadrele didactice mai au de aşteptat în privinţa primirii stimulentului de risc aprobat de Parlament pentru această perioadă de pandemie în care sunt nevoite să exercite procesul educaţional în unităţile de învăţământ. Guvernul a sesizat Curtea Constituţională cu privire la legea pentru acordarea acestui stimulent, în cuantum de 2000 lei/lunar, respectiv 1500 lei/lunar ce urma să fie acordat pentru activitatea depusă de cadrele didactice depusă în timpul stării de urgenţă şi a stării de alertă.

Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor pe 13 octombrie şi prevede că stimulentul va fi acordat cadrelor didactice, personalului didactic auxiliar şi personalului nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, din învăţământul particular acreditat şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior.

Personalul didactic urma să primească un stimulent de risc în cuantum de 2000 de lei lunar, în timp ce personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic urma să primească un stimulent de 1500 de lei lunar, pe durata desfăşurării cursurilor pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele respective îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa elevilor sau studenţilor.

Actul normativ adoptat de Parlament mai prevede că lista persoanelor care beneficiază de stimulentul de risc se stabileşte lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ, care este responsabil pentru întocmirea ei şi are obligaţia de a o comunica inspectoratului şcolar.

Guvernul arată în sesizarea înaintată la CCR că, din datele existente la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, impactul suplimentar asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat determinat de adoptarea acestei măsuri este de circa 713,1 milioane de lei lunar, respectiv de 1,7 miliarde lei în anul 2020.

"Apreciem că în lipsa unei fişe financiare la momentul adoptării legii conform art.15 alin.(3) din Legea nr.500/2002, şi în lipsa unui dialog real între Guvern şi Parlament nu se poate trage decât concluzia că la adoptarea legii s-a avut în vedere o sursă de finanţare incertă, generală şi lipsită de un caracter obiectiv şi efectiv, nefiind aşadar reală", se arată în solicitarea depusă de Executiv.

Sesizarea Guvernului cu privire la acest act normativ va fi discutată de CCR în 9 decembrie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb