Guvernul acuză frenezia de cheltuieli a administraţiilor locale la sfârşit de an

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Politică / 6 februarie 2008

Politica fiscală a Guvernului a fost una prudentă în 2007, nivelul deficitului datorându-se în mare parte cheltuielilor realizate de autorităţile locale, care au autonomie, a declarat ieri primul ministru Călin Popescu Tăriceanu, cu ocazia unei întâlniri cu Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor şi cu Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR.

Deficitul bugetar realizat de bugetul de stat a fost mai mic de 1% din produsul intern, diferenţa până la 2,5% din PIB aparţinând bugetelor locale, a declarat ieri primul ministru. "Degeaba ţinem lucrurile sub control la nivel central, dacă la nivel local există o frenzie a cheltuielor", a spus primul ministru. Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru derularea unei politici fiscale mai prudente pentru a ajuta Banca Naţională la îndeplinirea obiectivelor stabilite.

În acelaşi timp, cei doi reprezentanţi ai Guvernului au sus­ţinut că politica derulată în anul 2007 a fost una prudentă, însă autorităţile centrale nu au reuşit să controleze "frenezia de cheltuieli" de la nivelul administraţiilor locale.

"Nu cred că mai există cineva care să creadă în ceea ce spune Guvernul", spune economistul Călin Rechea. Domnia sa consideră că cea mai mare parte a banilor cheltuiţi de autorităţile locale au fost sume alocate de la bugetul de stat şi este imposibil ca Minis­terul Economiei şi Finanţelor să nu ştiut de aceste cheltuieli. Domnul Rechea spune că sunt în continuare gropi pe stradă, indiferent de cine sunt cei care ar trebui să le acopere.

"Guvernul trebuie să controleze cheltuielile realizate de administraţiile locale", este de părere profesorul de economie Daniel Dăianu. În opinia domniei sale, Guvernul trebuie să verifice atât cheltuielile realizate de administraţiile locale, cât şi scadenţele acestora. "Există posibilitatea ca ceea ce este raţional la nivel local să devină păgubos la nivel central", mai spune Daniel Dăianu. Domnia sa consideră că, pe lângă coordonarea dintre politica monetară şi politica fis­cală, trebuie să existe coordonări între politica administraţiei centrale şi cea a autorităţilor locale: "Această conlucrare este necesară ca să nu mai avem o cocoaşă la finele anului".

Cheltuielile trebuie să se facă eşalonat, a subliniat Daniel Dăianu, amintind că nu poate fi o anumită lună din an programată pentru licitaţii şi o anumită lună pentru plăţi. "Aceasta nu este decât o scuză pentru o execuţie bugetară proastă", ne-a mai spus profesorul de economie.

Liviu Voinea, preşedintele Grupului Român de Economie Aplicată, consideră până în momentul când va exista o programare bugetară multianuală se poate spune orice. Domnia sa salută intenţia colaborării dintre Banca Naţională şi Guvern pentru realizarea unui mix de politici eficient, dar consideră că va fi foarte greu de realizat întrucât cele două instituţii urmăresc obiective contradictorii. Astfel un nivel mare al dobânzii de politică monetară scumpeşte creditele şi are ca efect în­cetinirea creşterii eco­nomice, obiectiv urmărit de Guvern.

Liviu Voinea aminteşte şi că în 2007 nivelul veniturilor a fost sub cel prognozat şi sunt slabe şanse pentru realizarea nivelului din 2008. Astfel este foarte posibil să intrăm în deficit excesiv, a mai spus preşedintele Grupului Român de Economie Aplicată.

Pe de altă parte, profesorul de Economie Daniel Dăianu consideră că, după ce Guvernul va controla cheltuielile bugetelor locale şi cheltuielile bugetare se vor face eşalonat, politica fiscală va fi una eficientă şi va ajuta politica monetară în atingerea obiectivului privind stabilitatea preţurilor.

Domnia sa mai atrage atenţia şi asupra unor posibile plăţi în avans efectuate de administraţiile locale şi consideră că trebuie cercetat dacă aceste plăţi au fost efectuate pentru investiţii în favoarea statului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb