Guvernul, aproape în incapacitate de plată a pensiilor şi a salariilor

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 11 mai 2009

Guvernul, aproape în incapacitate de plată a pensiilor şi a salariilor

Boc: La sfârşitul lui aprilie nu am fost departe de a nu putea plăti pensiile şi salariile

Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că Guvernul a trecut printr-un moment dificil la sfârşitul lunii aprilie, în care "n-a fost departe" de a nu putea plăti salariile şi pensiile.

Şeful Guvernului susţine însă că "vârful acela" a fost depăşit şi şi-a exprimat speranţa să nu mai apară altul.

Premierul a menţionat că plata salariilor şi pensiilor s-a făcut din banii de la buget, fără ca Guvernul să iasă din deficitul bugetar prevăzut, potrivit Realitatea TV, informează NewsIn.

Boc a arătat că Guvernul ar putea accepta creşteri de salarii şi ale pensiilor mici în a doua parte a anului, însă doar dacă vor apărea "consecinţe în plan material la buget" ale măsurilor luate de Guvern.

Emil Boc a subliniat că ar fi putut trece în acordul cu FMI o serie de concedieri, dar a precizat că Guvernul nu doreşte acest lucru, ci intenţionează să păstreze locurile de muncă.

Premierul a explicat: "N-am ales în soluţia cu FMI concedierea. Puteam să punem 100.000 de oameni în stradă prin negocierile cu FMI".

Premierul a opinat că înţelegerea cu FMI reprezintă cel mai bun acord pe care l-a încheiat vreodată România sub aspectul condiţionalităţilor:

"Acele condiţionalităţi care există în acord sunt condiţionalităţi pe care România oricum, cu sau fără FMI, ar trebui să le facă dacă doreşte să supravieţuiască. Că e vorba de salarizare unică, de reforma sistemului de pensii, de Legea responsabilităţii fiscale şi de strângerea curelei bugetare pentru chetuielile care însemnau risipă. Asta de fapt înseamnă acordul".

Şeful guvernului a precizat, din nou, că "nici premierul, nici un alt ministru nu are tangenţă" cu banii de la FMI, cei aproape 13 miliarde euro, care merg la Banca Naţională.

Emil Boc a declarat: "Acum, marea problemă a sistemului economic este creditarea. Dacă nu dezgheţăm creditarea, nu se relansează economia. Nu se dezgheaţă creditarea şi relansăm economia, pierdem locurile de muncă".

Impozitul minim, răul cel mai mic

Pe de altă parte, premierul Emil Boc a explicat că Executivul a decis să introducă impozitul minim pentru că nu avea alternativă.

Boc a arătat că Ministerul Finanţelor va analiza situaţia firmelor care s-au suspendat pentru a nu plăti impozitul şi a comentat că "o lege nu este eternă, mai ales în perioadă de criză".

Emil Boc a explicat: "Nu aveam altă alternativă. Preferaţi să mărim cota unică? Să majorăm TVA-ul? În economie trebuie să aduni bob cu bob ca să te încadrezi într-un deficit bugetar".

Boc a subliniat că este vorba de un impozit minim, nu de un impozit forfetar, iar cele două nu se cumulează, ci, dimpotrivă, sunt deductibile.

Boc a apreciat că impactul aplicării impozitului minim este de 300 de milioane de lei.

Premierul a spus că introducerea impozitului minim reprezintă "răul cel mai mic", în comparaţie cu majorarea cotei TVA sau a cotei unice, care ar fi afectat întreaga populaţie.

Întrebat dacă sunt şanse ca la toamnă acest impozit minim să dispară, dacă situaţia economică se va îmbunătăţi, Emil Boc a subliniat că "orice lege nu este eternă în România, cu atât mai puţin în perioadă de criză".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb