• Sindicaliştii anunţă greve în octombrie
• Medicii ameninţă cu exodul
Nemulţumiţi de rezultatul negocierilor cu Guvernul şi de forma finală a Legii unice de salarizare, sindicaliştii din Sănătate pregătesc, pentru luna octombrie, ample acţiuni de protest ce s-ar putea concretiza în mitinguri şi greve.
Sistemul sanitar riscă, astfel, să fie paralizat de protestele salariaţilor tocmai la începutul sezonului rece, însă, angajaţii susţin că au ajuns într-un punct critic, în care le este terfelită demnitatea profesională.
Preşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară", Viorel Rotilă, a declarat, pentru BURSA, că organizaţia sa ia în calcul toate formele de protest, inclusiv greva, ca să atragă atenţia, încă odată, asupra dezinteresului Guvernului faţă de soarta celor responsabili de sănătatea naţiunii.
Viorel Rotilă ne-a precizat că Federaţia analizează posibilitatea să dea în judecată Ministerul Sănătăţii, sindicaliştii reproşând, în primul rând, ministerului de resort "lipsa totală de dialog şi transparenţă" de care a dat dovadă pe toată perioada negocierilor Legii unice de salarizare.
Toate formele de protest vor fi stabilite în perioada 17-20 septembrie 2009, în cadrul Consiliului de coordonare al Federaţiei, sindicaliştii precizând doar că iau în calcul să participe şi la mitingul din 7 octombrie organizat de CNS "Cartel ALFA".
"Ministerul Sănătăţii este responsabil de eşecul asigurării unei poziţionări echitabile în grila de salarizare a personalului din sănătate, conform pregătirii şi importanţei sociale a muncii acestuia, şi de consecinţele care decurg din insatisfacţia firească a salariaţilor, respectiv accentuarea tendinţei de migrare pentru muncă, scăderea nivelului de performanţă prin plecarea specialiştilor, menţinerea la un nivel scăzut a gradului de satisfacţie a personalului medical şi lipsa atractivităţii locurilor de muncă din sănătate", se arată într-un comunicat al Federaţiei, remis redacţiei.
• Colegiul Medicilor: Grila de salarizare aduce o atingere gravă demnităţii medicale
Consiliul Naţional al Colegiului Medicilor din România (CNCMR) şi-a exprimat, ieri, dezacordul faţă de noua lege de salarizare în sistemul bugetar.
Medicii susţin că forma acuală a legii este inacceptabilă şi reprezintă "un îndemn direct" adresat personalului medical "de a pleca pe acele meleaguri unde profesia este respectată şi unde medicul îşi negociază retribuţia în funcţie de performanţele sale".
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, a declarat că organizaţia sa solicită Parlamentului fie să-i excludă pe medici din această grilă, fie să o modifice astfel încât "să se respecte munca, calitatea muncii, responsabilitatea şi performanţa".
Vasile Astărăstoae a declarat: "Această grilă de salarizare aduce o atingere gravă demnităţii medicale, neţinând cont de pregătirea şi responsabilitatea pe care o are şi de valoarea socială a muncii medicilor. De exemplu, un secretar categoria 3 gradul II de la consiliul local al unei localităţi cu până la 3.000 de locuitori (4,55) are mai mult decât un medic specialist cu maximum de vechime (3,30). Dacă un medic primar cu 40 de ani vechime este plasat abia la un coeficient de 5,25, atunci nu putem vorbi despre o adevărată ierarhizare, ci de un adevărat dispreţ faţă de corpul medical".
• Ambulanţierii încep protestele
Preşedintele Federaţiei Sindicale "Ambulanţa", Gheorghe Criş, a anunţat că sindicaliştii din sistemul sanitar de urgenţă ambulanţier vor organiza, miercuri, 9 septembrie, acţiuni de protest ce vor avea loc în toate serviciile de ambulanţă din ţară.
Protestatarii vor organiza un miting în incinta sediului, după program, nefiind, astfel, perturbată activitatea lor cu publicul.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de modul de comunicare şi de rezultatele negocierilor pe tema proiectului Legii unice de salarizare şi solicită creşterea coeficienţilor de ierarhizare, cu cel puţin un punct, pentru personalul din serviciile de ambulanţă.
• În şase zile, nouă cazuri de infestare cu gripă nouă
Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, printr-un comunicat că numărul persoanelor infectate cu virusul AH1N1, la nivel naţional, a ajuns la 316. Conform sursei citate, în perioada 31 august - 6 septembrie, (în şase zile), au fost infectaţi nouă oameni. Reprezentanţii ministerului au precizat că toate cazurile prezintă forme clinice uşoare şi au primit terapie antivirală.