Guvernul confirmă exodul: 9,7 milioane de compatrioţi sunt plecaţi din ţară

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 25 iulie 2019

Guvernul confirmă exodul: 9,7 milioane de compatrioţi sunt plecaţi din ţară

Ţara noastră se află în top la nivel mondial în ceea ce priveşte migraţia. Până acum au fost avansate mai multe cifre, din diverse surse, dar care reflectau migraţia pe termen foarte scurt. Ministrul pentru Ro­mânii de Pretutindeni, Natalia Intotero, susţine că cifrele actuale, bazate pe cele mai recente statis­tici, arată că un număr de aproximativ 9,7 milioane de români sunt plecaţi din ţară şi că motivele cel mai des invocate de ei sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului şi corupţia.

Intotero a explicat că aproximativ 5,6 milioane se află în Diaspora, iar diferenţa, în comunităţile istorice. "Vreau să vă spun că vorbim aici şi de români care au plecat în perioada `45-`90. Au plecat din cauza unui regim la vremea respectivă, apoi sunt cetăţenii care au plecat după `90 şi mare parte din ei au plecat în special în ţările din UE, după intrarea Româ­niei în UE. Este greu de estimat numărul lor, pentru că nu sunt obligaţi să declare şi nu îşi stabilesc reşedinţa".

Ministerul a lansat un chestionar, adresat cetăţenilor români şi ONG-urilor din străinătate, care are ca scop identificarea nevoilor conaţionalilor de peste hotare şi consolidarea comunicării cu ei: "Am depus un proiect, pe POCA (Programul Operaţional Capacitate Administrativă), este în curs de evaluare la Ministerul dezvoltării. Nădăjduim ca la sfârşitul lunii septembrie să primim o veste bună, că suntem eligibili.

Această solicitare este pe dezvoltarea capacităţii administrative a Minis­terului. Dacă vom fi eligibili, vom încerca să realizăm în 24 de ţări, unde sunt comunităţi româneşti, studii pentru a afla şi un număr înspre cel adevărat al românilor din afară şi a ceea ce îşi doresc ei ca statul român să facă pentru ei în ţările în care au ales să trăiască şi ce i-ar detarmina să se întoarcă acasă sau să simtă mai mult româneşte unde se află".

Au fost primite 322 de răspunsuri, dintre care peste 200 din partea organizaţiilor neguvernamentale din Diaspora şi din comunităţile istorice.

Media de vârstă a respondenţilor este de 50 de ani, ocupaţiile lor sunt diverse, însă predomină activitatea în domeniul construcţiilor şi serviciilor. Motivele cel mai des invocate când au fost întrebaţi de ce au plecat din ţară sunt neajunsurile materiale cotidiene, veniturile mici, lipsa unui loc de muncă decent, stabilitatea, calitatea slabă a clasei politice de-a lungul timpului şi corupţia. Dacă ar fi remediate, acesta ar fi motivul principal pentru care ar reveni în ţară, însă "în următorii 4 ani, potrivit statisticii, foarte puţini dintre ei îşi vor dori să se întoarcă". În ceea ce priveşte situaţia compatrioţilor noştri în ţările în care au ales să trăiască, potrivit răspunsurilor, media aprecierii pentru implicarea statului gazdă în viaţa lor este sub 7, iar gradul de mulţumire faţă de statutul pe care îl au acolo ajunge sub 8: "Ceea ce ne demonstrează încă o dată că românii care au plecat din ţară, marea majoritate a lor, nu au plecat de bine şi că mulţi dintre ei şi-ar dori ca la un moment dat să se întoarcă acasă".

Ei îşi doresc coagularea comunităţilor, reclamă lipsa de unitate a celor care trăiesc în afara graniţelor, îşi doresc mai multe evenimente şi acţiuni în domeniul educaţional, solicită mai multe cursuri de limba română - derulate prin proiecte susţinute de MRP şi de Ministerul Educaţiei Naţionale prin Institutul Limbii Române. 

Potrivit datelor ministerului, bugetul alocat în 2019 de instituţie pentru sprijinirea activităţilor românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor acestora este de 13.468.000 lei, dar a fost solicitată majorarea acestei sume la următoarea rectificare bugetară.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. De unde vin cifrele astea, de unde le scot, la recensaminte, statistici, liste electorale... Sintem ca-n secolul 14, cind contam ca avem efective intre 5000 si 200000 de osteni...

    1. n ati vazut ca sotul doamnei Bruynnsells nu mai e sef la First Bank.Oare si a dat seama JC Floricel ce inseamna tradus in germana si s a temut s nu ii duca banca prin triunghiul isoscel al Bermudelor. Pe de alta parte cine tine un director care din 2011 nu mai stia ce fete ii plac ca lui nea Gica Petrescu

      Stai linistit, probabil ca sunt pe baza de CNP. Statul stie cate CNP-uri a emis de-a lungul unui centenar. Ce nu mai stie este si cati au decedat. Oameni plecati in 45 probabil sunt deja pe alta lume si cred ca sunt putine sanse ca certificatul de deces sa mai fi fost trimis statului roman. Nu se spune ca 9 milioane au plecat si mai si traiesc in afara. Ci doar ca au plecat, candva. Poate 5 milioane deja nu mai traiesc. Pe an mor cam 250-300 mii de romani. Daca statul a radiat doar 80% dintre CNP-uri, fiind ramasi in tara, asta inseamna ca despre macar 50 de mii de romani, statul nu stie nimic, anual, din 45 pana acum. Asa se umfla cifrele.

    Sunt niste cifre aberante fara o fundamentare statistica. Probabil sunt inclusi aici germanii, evreii si alte minoritati care au emigrat dupa 1945. Oricum se joaca cu cifrele pentru a face mai important un minister fantoma.

    Din 1990 tara noastra a fost supusa hotiilor si distrugerilor,in special de clasa politica din interior dar si de "indicatii pretioase" din exterior.De vina suntem si noi(fara aparteneta la un partid) care am ales oameni ce nu trebuiau alesi.Basescu a facut parte din primul guvern,ministrul transporturilor,in perioada cand a disparut flota.Cum a putut fi ales presedinte fara complicitatea unor politicieni escroci si corupti si fara oameni care au judecat cu capul ce aleg(poate si calitatea indoielnica a adversarilor lor).

    Da , fiica mea este in germania din anul 2008 - cetatean german din 2016. Peste un an voi pleca si eu acolo. In Romania totul este politizat , in firmele de stat . Sefii mari din companii vin si dau interviu la angajare ( sunt de fapt numiti de partide ) iar cei angajati pe functii de executie pentru ca sa primeasca o clasa li se impune a da examen cu barem de nota 9 si primesc clasa daca exista bugetate fonduri ( procent 5% ). Un astfel de exemplu de firma a fost CFR-ul care vedeti unde a ajuns. In viitor voi arata mai multe de la mai multe companii pentru a arata dezastrul si cloaca in care ne aflam. Sunt orasele in vestul Romaniei , in perioada verii, cu mare parte din populatie plecata la lucru, si nu numai. Daca guvernantii nu vor mari semnificativ , prin lege, salariul minim exodul va creste si autostrazile degeaba se vor face caci intre timp oamenii in putere vor fi plecati. Pe antreprenoriatul autohton si strain ii doare la basca de angajati. Sa-si aduca angajati de aiurea sa faca treaba cu ei daca asta vor cu noi nu vor mai avea posibilitatea.

    1. Tipic muncitoresc. Te doare la basca de intreprinderile autohtone care dau faliment din cauza cresterii salariului minim si de faptul ca ne pierdem avantajele comparative in ochii investitorilor straini. Ganditorule de la Hamangia, de unde crezi ca are statul bani pentru salariile bugetarilor? Gandire muncitoreasca necultivata, care aduce pustiire.

      Stefan, optiunea ta de a pleca este un efect al integrarii in UE. Libertatea de miscare a capitalului si fortei de munca sunt fundamente ale UE. Vezi tu, tu poate suferi ca pleci. Birocratii din UE nici vorba. Ei se bucura. Principiul lor este ca forta de munca sa se duca acolo unde necesara si sa concureze pentru cel mai mic salariu care ii poate totusi satisface in tara unde se duc.

      Tine minte asta. Romania nu a fost primita in UE pentru a prospera in sensul larg pe care ti-l imaginezi, in interiorul granitelor si pentru paturi mari de populatie. Romania a fost inglobata in UE. Si peste 80-90% din populatie este menita sa fie forta de munca ieftina pentru Europa. Clasa celorlalti (medici, avocati, ingineri specializati) o duce si o va duce bine in Romania. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb