GUVERNUL CONTINUĂ PROGRAMUL DE ÎNZESTRARE A ARMATEI Transportorul Piranha 5, construit la Uzina Mecanică Bucureşti

George Marinescu
Politică / 7 noiembrie 2019

Transportorul Piranha 5, construit la Uzina Mecanică Bucureşti

Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că noul guvern doreşte dezvoltarea industriei naţionale de apărare şi că va continua alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru înzestrarea Armatei.

Declaraţiile au fost făcute cu prilejul inaugurării capacităţii de producţie şi mentenanţă pentru transportorul de trupe 8x8 Piranha 5, eveniment la care şeful guvernului a fost însoţit de ministrul Economiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi de ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă.

Referitor la transportoarele Piranha 5 ce sunt construite la Uzina Mecanică Bucureşti, Ludovic Orban a spus: "Aici vor fi fabricate, asamblate şi întreţinute aceste transportoare care reprezintă încununarea unui parteneriat de succes între reputate companii din industria internaţională de apărare din SUA, Elveţia şi Israel. Asocierea între General Dynamics şi Uzina Mecanică Bucureşti este un exemplu de bune practici în procedura de înzestrare a Armatei Române. 80% din suma cheltuită pentru achiziţia transportoarelor Piranha 5 se întoarce în economia României (...). Transportorul Piranha 5 este un produs militar de ultimă generaţie, iar militarii români merită ce este mai bun".

Thomas Kauffmann, vicepreşedintele companiei americane a declarat că deschiderea liniei de producţie de la uzina din Bucureşti reprezintă un prim pas în stabilirea unei colaborări pe termen lung.

În legătură cu planul multianual de înzestrare a Armatei, premierul a spus că prin continuarea alocării a 2% din PIB, se va asigura coerenţa achiziţiei unor capacităţi de descurajare şi apărare, calitatea, compatibilitatea şi interoperabilitatea Armatei române cui aliaţii din celelalte state membre NATO şi UE.

General Dynamics European Land Systems (GDELS) a început, ieri, producţia de transportoare Piranha 5 la fabrica partenerului său strategic, Uzina Mecanică Bucureşti (UMB). La eveniment, pe lângă oficiailii guvernului de la Bucureşti, au mai participat Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii, şi Arthur Matti, ambasadorul Elveţiei.

General Dynamics a semnat, anul trecut, un contract cu Armata Română pentru livrarea a 227 de vehicule blindate Piranha 5 înm şase configuraţii diferite. Cele 227 de transportoare vor fi produse în ţara noastră, în cadrul unui proiect de cooperare strategică şi transfer de tehnologie între General Dynamics şi Uzina Mecanică Bucureşti. Conform contractului semnat anul trtecut, cei de la General Dynamics ar fi trebuit să furnizeze o parte dintre produse în cursul acestui an, dar livrarea a fost întârziată din cauza un probleme apărute la sistemul de intercomunicaţii. Din cauza decalării primei livrări, compania General Dynamics a fost sancţionată de fostul ministru al apărării, Gabriel Leş, cu 8,5 milioane euro, sancţiune pe care firma americană a achitat-o şi a remediat probleme cu care s-a confruntat.

Vehiculul blindat Piranha 5 are o capacitate de transport de 11 persoane - trei membri ai echipajului plus opt soldaţi, este dotat cu un motot de 600 cai putere şi cu o turelă ce are o mitralieră de calibrul 12,7 mm. Autonomia de transport este de 500 km, iar viteza maximă este de 100 km/h.

Amintim că firma americană se află în negocieri şi cu Uzina Automecanica Moreni pentru construirea unui transportor blindat flotabil Piranha 4+, în urma rezilierii contractului pe care fabrica din România l-a avut cu compania germană Rheinmetall Landsysteme pentru realizarea a 342 de transportoare blindate 8x8, în proiectul Agilis.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb