Guvernul Dăncilă a fost demis

M.A.
Politică / 10 octombrie 2019

Guvernul Dăncilă a fost demis

Actualizare - Viorica Dăncilă: "Moţiunea a trecut, toate partidele s-au unit pentru a trece această moţiune, au fost şi colegi care au trădat. Nu este o problemă, plecăm cu datoria împlinită. Le doresc succes celor care vor prelua guvernarea şi să vină cu o nouă formulă guvernamentală. Fac un apel la preşedintele Iohannis să nominalizeze cât mai repede un premier, astfel încât să-şi asume guvernarea."

---

Actualizare - Guvernul Dăncilă a picat, moţiunea de cenzură a trecut la vot cu 238 de voturi. Cinci voturi au fost contra moţiunii. În total au votat 243 de parlamentari. Era nevoie de 233 de voturi pentru căderea guvernului. Din acest moment, guvernul Dăncilă e demis şi rămâne în funcţie cu puteri diminuate (nu are voie să dea ordonanţe simple şi OUG-uri) până la instalarea noului guvern.

---

Actualizare - Guvernul Dăncilă a căzut cu 238 de voturi

---

Actualizare - Orban: Astăzi Parlamentul României a demis Guvernul

---

Actualizare - S-a încheiat votul deputaţilor, urmează cel al senatorilor. Au votat 183 de deputaţi.

---

Actualizare - Parlamentarii sunt chemaţi în ordine alfabetică să-şi exprime votul. Victor Ponta a cerut să voteze printre primii pentru că este citat la tribunal ca martor într-un proces al fostului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea.

---

Actualizare - A început votul la moţiunea de cenzură / Votul este secret, cu bile

---

Actualizare - Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor din Camera Deputaţilor: "Jumătate din grupul nostru va vota pentru moţiune, aşa cum am mai spus. Scorul va fi strâns. Totul depinde de formaţiunea politică al cărei preşedinte este Victor Ponta."

---

Actualizare - Liderul USR, Dan Barna: "Se deschide calea spre alegeri anticipate. În situaţii de criză politică, soluţia este întotdeauna întoarcerea la popor - componenţa Parlamentului nu mai reflectă opţiunile oamenilor, cum ar fi posibilă o majoritate cu şase partide, nu există o posibilitate de majoritate care să facă România funcţională."

---

Actualizare - Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene: "Nu am emoţii, dar va fi un rezultat strâns. Se joacă moţiunea la câteva voturi".

---

Actualizare - O parte dintre parlamentarii independenţi care vor vota pro moţiune consideră că votul va fi strâns şi va fi o diferenţă de 2-3 voturi in favoarea unei tabere sau alta. Senatorul Vergil Chitac susţine că moţiunea ar fi trecut mai uşor sâmbătă trecută, pentru că PSD nu avea timp sa îşi reconsidere pozitia.

Chitac: "Eu nu înţeleg de ce PSD, care are acum 20% din opţiunea electoratului nu vrea să treacă în opoziţie, să plece de la guvernare. Dacă mizează că de la putere vor influenţa rezultatele de la alegerile locale şi parlamentare, se înşeală. La locale, cetăţenii votează oamenii pe care ii cunosc şi nu partidul."

---

Actualizare - Viorica Dăncilă: "Moţiunea, un amestec incoerent de falsuri, o încropire extrem de slabă, plină de demagogie"

---

Actualizare - Moţiunea de cenzură "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!" semnată de 237 de parlamentari este citită de deputatul USR, Cristian Seidler. Premierul Dăncilă prezintă poziţia Guvernului.

---

Actualizare - Tomac, PMP: "Senatorul Lungu va vota pro moţiune. Va fi adus cu ambulanţa, de la spitalul în care este internat, în momentul votului."

---

Actualizare - Eugen Tomac: "Este nevoie de un nou guvern politic. Vremea improvizaţiilor a trecut."

---

Parlamentul va decide astăzi soarta Guvernului Dăncilă, prin votul la moţiunea de cenzură. Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament încă din jurul orei 8:30, declarându-se convinsă că moţiunea de cenzură va pica, în timp ce liberalii spun că se bazează pe cel puţin 10 voturi suplimentare.

Înainte de dezbaterea şi votarea moţiunii de cenzura, parlamentarii liberali Florin Cîtu şi Virgil Popescu au declarat pentru Ziarul Bursa, că opoziţia are asigurate 239-240 de voturi pro moţiune, ceea ce ar echivala cu căderea guvernului Dăncilă.

Liberalii nu se tem să îşi asume guvernarea. Ei spun că anul viitor nu se va mai întâmpla ce s-a întâmplat după guvernarea Cioloş, când dreapta politică a pierdut alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Ei susţin că au învăţat din acel eşec, dar că în 2016 au decontat numai ei guvernarea, deşi cabinetul Cioloş a fost susţinut şi de PSD care l-a avut vicepremier pe Vasile Dâncu.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a cerut drept la replică după ce a fost atacat de către Viorica Dăncilă, informează News.ro. Acesta a spus că, dacă ar fi vrut să "dea din casă", după doi ani de guvernare împreună cu PSD, ar fi avut de zece ori mai multe argumente decât PNL şi USR. "Există viaţă şi după ce nu mai eşti prim-ministru", i-a transmis Tăriceanu premierului.

Tăriceanu, care a fost atacat de Viorica Dăncilă în discursul susţinut la dezbaterea moţiunii, a cerut drept la replică şi s-a declarat dezamăgit de "stilul" Vioricăi Dăncilă.

"Doamna prim-ministru, dragă Viorica, nu aveam nici cea mai mică intenţie să iau cuvântul astăzi la dezbaterea moţiunii pentru un simplu motiv, am fost parteneri doi ani şi jumătate. Dacă m-aş fi apucat eu să dau din casă, cum se spune, fii convinsă că aveam argumente de zece ori mai tari decât au cei de la PNL sau de la USR, dar nu am vrut să fac acest lucru", a spus Tăriceanu.

Acesta a afirmat că "ştiinţa politică spune că un prim-ministru se referă la teme, nu la oameni, nu caracterizează oamenii".

Acesta a criticat-o pe Dăncilă pentru "linia personală" de racolare a unor parlamentari.

"Aştia au şi pus osul la treabă, cu gândul că vor deveni miniştri. Asta este un stil de lumea a treia", a mai spus Tăriceanu.

La final, acesta i-a transmis premierului: "Există viaţă şi după ce nu mai eşti prim-minisru".

Liderul Pro România Victor Ponta a continuat la dezbaterea moţiunii de cenzură disputa cu Viorica Dăncilă şi ironiile la adresa acesteia, citând o expresie atribuită lui La Fontaine:"Nimeni nu e destul de deştept ca să poată convinge un prost că e prost". El s-a întors către premier şi a promis că îi explică cine e La Fontaine.

Ponta a avut iniţial un discurs foarte ironic la adresa Vioricăi Dăncilă.

Aceasta i-a dat replica de la tribuna Parlamentului, timp în care a şi dialogat cu Ponta, aflat în băncile sălii de plen.

Tonul discuţiei a făcut-o pe Viorica Dăncilă să facă apel la faptul că este femeie şi că Ponta ar trebui să i se adreseze în consecinţă.

După ce Viorica Dăncilă le-a răspuns antevorbitorilor, Victor Ponta a revenit şi el la tribună, spunând că vrea să revitalizeze social-democraţia cu oameni care au legătură cu această doctrină, nu cu oameni ca Dăncilă.

El a încheiat spunînd ca va face apel la un citat din La Fontaine: "Nimeni nu e destul de deştept ca să poată convinge un prost că e prost".

Victor Ponta s-a întors spre premier, căruia s-a oferit să îi spună cine este La Fontaine.

Premierul Viorica Dăncilă le-a recomandat parlamentarilor Opoziţiei care au criticat-o să îşi păstreze "ura" pentru cineva care "a făcut studiile la Moscova", preferând să anunţe că Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat creşterea de 4,4% a economiei româneşti în al doilea trimestru al acestui an, informează Agerpres.

"Am să încep cu o veste bună pentru românii care se uită la noi şi cărora vrem să le arătăm care este rezultatul guvernării cu adevărat. Institutul Naţional de Statistică a reconfirmat creşterea de 4,4% a economiei româneşti în al doilea trimestru al acestui an. Asta spune multe. Mulţi nu înţeleg pentru că atunci când erau la guvernare nu puteau vorbi de creştere economică".

"Doamna Turcan, ameninţarea cu dosare penale la care aţi făcut referire ... nu mi-aş permite niciodată să fac acest lucru - dosar penal de trădare pentru un parteneriat strategic. DVs puteţi să vă daţi doctoratul în acest domeniu."

"Domnule Ponta, e greu să vă răspund, dar pot să afirm cu tărie: nu o să trădez niciodată acest partid. O să am puterea să fiu mai bărbat decât dvs când partidul trece prin criză. Poate o parte din colegi i-aţi minţit ca de fiecare dată. Sunt convinsă că îi veţi trăda şi pe ei, cum aţi trădat acest partid.Dar la dvs. măsura obrăzniciei şi misoginismului e cunoscută. (Ponta îi cere din sală să spună ce înseamnă misoginism) Eu ştiu ce înseamnă, aveţi respect pentru că vorbiţi cu o femeie, dacă nu pentru că vorbiţi cu un premier. Sunteţi de acord cu alegerile anticipate? Eu nu cred! Haideţi să fim corecţi până la capăt, nu veţi fi de acord cu acest lucru."

"Domnule Barna, poate nu vă daţi seama, dar prin acest joc vă subordonaţi definitiv lui Klaus Iohannis."

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Prevestiri din viitor: guvernul a picat, Viorica a plecat.

    D.na in negru ne vrea binele:-)?

    1. Da, doar ca si-a ascuns coasa; o foloseste când guvernează, cică, pentru romani.

    Gura pacatosului adevar grăiește.

    Tariceanu: ALDE nu va face parte dintr-un viitor guvern.

    N-au cum, sunt ca si dizolvati/terminati politic. 

    1. intra in pro romania

    IT isti, fugiti in alte tari, vine Orban sa va impoziteze salariile!

    IT isti, fugiti in alte tari, vine Orban sa va impoziteze salariile!

    1. Nu plecati nicaieri. Vom avea un guvern competent - numai profesionisti care vor lua cele mai bune masuri pt. UE!

    Bursa, ce vrea sa însemne rastalmacirea titlului articolului si ora afisata- 10,05? cine credeti ca va crede că ati stiut la acea oră rezultatul votului?

    Va luati si voi după prevestirea/profeția din viitor, apărută la comentarii? 

    1. Da, asta inseamna.

      Acum du-te si da de mincare la copil, ca tipa de foame! 

    deosebirea esentiala intre d-na dancila si semnatarii motiunii este una morala si elocventa si in mesajele transmise dupa aflarea rezultatului votului:in timp ce fostul prim -ministru a urat succes viitorului guvern ,membrii partidelor de opozitie,inclusiv presedintele,si-au continuat criticile la adresa acelora care tocmai au iesit de pe scena.sper ca viitorul apropiat sa demonstreze ca sunt buni nu numai la critici ci si la fapte

    1. daca privesti deosebirea esentiala intre d-na dancila premier numit prost de Dragnea mafiot si d-na dancila femeia dedicata educarii copiilor din rosiori atunci ai sa intelegi ceva din tot ceea ce merge rau in tara asta

    Ce ne facem fara veorica ?!.....doamne ajuta , sa mai fie vacant postul la scoala la videle ?

    1. Veorica, Veoricaaaaa!, ce subiect misto aveaaaaaam, cind vroiam, erai coleaaaaa!, proaspata, surazatoare, neconflictuala, micuta si frumoasaaaaaaa! Veoricoooo!, oameni rai mi te luara...

      Ah!

      Las' ca vine altul! 

      Mai bine nu se poate, Maestre. M ai supărat ca n ai scris de cei 200 de ani de fericire, bunăstare și propășire sub conducerea marelui, inegalabilului, incontestabilului admirator al lui Ștefan cel Mare, care avea dreptate când a spus ca Moldova e a altora și nu a lui.

    Singurul lucru bun din venirea unui guvern pnl ar fi abrogarea 114. Dar nu pt ca nu e buna ordonanta. E foarte buna, de aia schelalaie toti prostii impotriva ei. Am niste TLV pe care de abia astept sa le vand in ziua cand se abroga 114. Cam 3 lei pe actiune in ziua aceea. In rest hai sictir #rezist, pnl si iohanus

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb