Guvernul de la Budapesta şi BERD ar putea prelua, fiecare, 15% din "Erste" Ungaria

V. RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 10 februarie 2015

Părţile au semnat un memorandum de înţelegere, negocierile sunt încă în derulare

Tranzacţia va avea loc în anumite condiţii

Guvernul de la Budapesta şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) vor prelua, fiecare, câte o deţinere de 15% din divizia ungară a "Erste Bank" Austria, dacă Executivul de la Budapesta va reduce taxa impusă sectorului bancar local.

Premierul maghiar Viktor Orban a declarat ieri, într-o conferinţă de presă: "Am semnat un memorandum de înţelegere care implică preluarea de către guvern a unei participaţii la Erste Bank (...) BERD va acţiona într-un mod similar".

Premierul de la Budapesta a adăugat că Ungaria va reduce treptat, începând din 2016-2017, taxa impusă sectorului bancar local, care este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Amintim că, din 2010, Guvernul ungar a introdus o serie de taxe pe bănci, însă, recent, Viktor Orban a promis că îşi va modifica relaţia cu sectorul bancar în schimbul creşterii creditării.

Oficialii băncii austriece au informat, ieri: "Guvernul Ungariei şi BERD au încheiat astăzi (n.r. - ieri) un acord cu scopul de a consolida sectorul financiar local, de a îmbunătăţi nivelul de eficienţă şi profitabilitate al acestuia, precum şi de a impulsiona acordarea de credite bancare către companiile private şi consumatorii din Ungaria (...) Erste a invitat cele două părţi implicate să investească în Erste Bank Hungary Zrt. prin achiziţia unor participaţii minoritare de până la 15% fiecare. Negocierile sunt în derulare, iar încheierea tranzacţiei este aşteptată în următoarele şase luni".

Conform "Erste", memorandumul de înţelegere prevede măsuri concrete, precum "reducerea substanţială a taxei bancare pentru perioada 2016 - 2019 şi soluţionarea problemei creditelor neperformante".

Michael Mauritz, purtător de cuvânt al "Erste", a subliniat, conform Reuters: "Dacă se va schimba cadrul legal din sectorul financiar maghiar, atunci invităm ambele părţi să investească în divizia locală".

Ieri, "Erste Bank" Ungaria a mai precizat că va introduce mai multe programe pe o perioadă de trei ani, respectiv: un plan de acordare de împrumuturi în valoare de 250 milioane euro, inclusiv un pachet financiar complet dedicat angajaţilor din sectorul public; un plan de creditare în sumă de 100 milioane euro pentru Programul de Eficienţă Energetică şi o facilitate de creditare de 200 milioane de euro pentru producătorii de materii agricole de bază.

În trimestrul al treilea din 2014, divizia din Ungaria a grupului "Erste" a înregistrat pierderi de 228 milioane de euro.

Divizia cehă a "Erste", interesată de operaţiunile locale ale "Citigroup"

Cinci bănci cehe sunt interesate de preluarea operaţiunilor de retail ale "Citigroup" din Cehia, a anunţat, ieri, publicaţia E15, fără să citeze sursa informaţiei.

"Ceska Sporitelna" (subsidiară a "Erste Group"), "Komercni Banka" (subsidiară a "Société Générale din Franţa), CSOB (subsidiară a KBC Belgia), "Raiffeisen Bank" Austria şi banca locală "Fio Banka" şi-au exprimat oficial interesul să participe la licitaţia pentru operaţiunile retail ale "Citigroup" Cehia, susţine publicaţia citată, adăugând că banca americană îşi va menţine divizia de corporate banking din Cehia.

În octombrie 2014, "Citigroup" Inc. a anunţat că va renunţa la diviziile de consumer banking de pe 11 pieţe, în condiţiile în care majoritatea marilor bănci americane îşi reduc activitatea pe acest segment.

Pe baza tranzacţiei propuse, Guvernul de la Budapesta şi BERD vor avea, fiecare, dreptul să numească un membru non-executiv în Consiliul Director şi un membru în Consiliul de Supraveghere al "Erste Bank" Ungaria. Tranzacţia este supusă tuturor aprobărilor autorităţilor de supraveghere şi concurenţă din Ungaria sau Uniunea Europeană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb