Guvernul elen a prezentat legea privind recapitalizarea băncilor

Ioana Dogaru
Internaţional / 30 octombrie 2015

Guvernul de la Atena a prezentat vineri legislaţia care indică modul în care băncile vor fi recapitalizate pentru a-şi majora capitalul, afectat de turbulenţele din ultimele luni, transmit Bloomberg şi Reuters.

Legea ar urma să fie votată de Parlamentul de la Atena sâmbătă, ziua în care Banca Centrală Europeană va publica rezultatele testelor de stres derulate în rândul principalelor instituţii financiare elene - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - pentru a şti cu exactitate care este necesarul lor de capital şi pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia.

Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 - 25 miliarde de euro pentru recapitalizare.

Scenariul de bază avut în vedere în testele de stres derulate de BCE prevede o contracţie a economiei greceşti de 2,3% în acest an şi una de 1,3% în 2016, urmată de o creştere de 2,7% în 2017, potrivit sursei citate.

Legea privind recapitalizarea băncilor prevede că Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) va avea drepturi depline de vot asupra oricăror acţiuni achiziţionate de la bănci în procesul de recapitalizare. HFSF va avea un rol mult mai activ decât până acum, evaluând modul în care sunt conduse băncile. Nivelul acţiunilor şi al bondurilor convertibile contingente pe care le va achiziţiona HFSF de la bănci în schimbul ajutorului de stat va fi decis de Guvern.

Wolfango Piccoli, director în cadrul Teneo Intelligence, a apreciat că testele de stres derulate de Banca Centrală Europeană în rândul creditorilor eleni vor arăta că aceştia vor avea nevoie de noi fonduri în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro (16,5 miliarde de dolari), jumătate din sumă urmând să fie acoperită din fonduri publice.

În ultimii ani, situaţia băncilor elene s-a înrăutăţit pe fondul declinului economiei şi al majorării valorii creditelor neperformante, astfel încât acestea vor avea nevoie de a treia recapitalizare, începând din 2010 până în prezent, când Grecia a avut nevoie de asistenţă financiară pentru a evita intrarea în incapacitate de plată.

Săptămâna trecută, băncile elene s-au întâlnit cu câţiva deţinători de obligaţiuni şi au discutat posibilitatea unor 'debt swaps' (conversia unor datorii mai vechi în acţiuni sau participaţii la capital) pentru a-şi repara bilanţurile, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Eurobank Ergasias şi Alpha Bank vor să ceară investitorilor să schimbe în acţiuni titluri de valoare, de un miliard de euro şi, respectiv, 1,94 miliarde de euro. National Bank of Greece (NBG) ar putea, de asemenea, să ia în considerare conversia unor datorii mai vechi în obligaţiuni, în funcţie de preţul pe care îl va obţine din vânzarea subsidiarei din Turcia, Finansbank, susţin sursele.

Şi Piraeus Bank a lansat o ofertă de schimb pentru deţinătorii de obligaţiuni, pentru a-şi majora capitalul, afectat de mediul economic dificil din Grecia. Deţinătorii de titluri de valoare de 1,1 miliarde de euro (1,26 miliarde de dolari) pot schimba câteva obligaţiuni sau toate pentru recipise non-transferabile, a anunţat Piraeus Bank. Investitorii vor primi numerar sau acţiuni în schimbul recipiselor. Oferta a fost făcută pentru majorarea bazei de capital, a informat Piraeus.

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) - principalul acţionar al băncilor elene - este instituţia care s-a ocupat de recapitalizarea acestor instituţii. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece şi Eurobank, care împreună controlează aproximativ 91% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional care, în cadrul precedentelor programe de asistenţă financiară pentru Grecia, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curăţarea sectorului bancar elen.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb